Augmented Reality op de werkvloer

Augmented Reality op de werkvloer

Augmented Reality voegt een nieuwe werkelijkheid toe aan de bestaande werkelijkheid. Deze nieuwe werkelijkheid biedt interessante mogelijkheden voor bedrijven uit verschillende branches. De AR techniek bestaat zelfs al een paar jaar voor ‘early adopters’ op de werkvloer. Van enorme slimme machines waarmee chirurgen leren opereren tot compacte AR-brillen.

Je zal begrijpen dat de industrie al vroeg de voordelen zag van Augmented Reality (AR) en nu beginnen veel grote technologie bedrijven massaal aan de ontwikkeling van de relatief nieuwe technologie. De technologie zal in de komende tijd verder rijpen en steeds beter beschikbaar worden voor consumenten. AR helpt bedrijven uit verschillende industrieën om bedrijfsprocessen te verbeteren en efficiënter te laten verlopen. Wij nemen je mee in fractie van de oneindige mogelijkheden van AR toepassingen op de werkvloer.

Waarom juist Augmentend Reality?

De ontwikkelingen van Augmented maar ook Virtual Reality gaan de werkomgeving van de 21ste eeuw drastisch veranderen. Vorig jaar al liet onderzoeksbureau International Data Corporation een waarde schatting zien van de Virtual en Augmented Reality verkopen in 2020. In totaal verwacht het bureau dat de AR & VR markt in dat jaar circa 162 miljard euro waard is. Het onderzoeksbureau meent dat de groei in de eerste jaren vooral uit VR entertainment markt komt. Daarna voorspelt IDC dat AR gerelateerde verkopen het grootste deel van de opbrengsten zullen uitmaken. De stijging wordt gesteund door de integratie van deze AR technologie in onder andere zorg, productontwerp en management gerelateerde zaken.

Een van de grote voorstanders van de AR techniek is Apple´s Tim Cook. Hij gelooft heilig in de nieuwe techniek. Er zijn veel geruchten die suggereren dat Apple werkt aan een soort Hololens en aan AR mogelijkheden binnen de iPhones. Het voornaamste voordeel van AR ten opzichte van VR is dat AR je de openheid van de wereld niet ontneemt. Bij Virtual Reality wordt je uit de werkelijke wereld gehaald en in een nieuwe wereld gezet. Doordat toegevoegde werkelijkheid je in de huidige werkelijkheid houdt zijn de mogelijkheden voor AR toepassingen groter. Het lijkt er op dat de AR technologie over niet al te lange tijd voor veel werknemers een realiteit wordt. Grote technologie bedrijven zoals Apple, Google, Microsoft, Lenovo, IBM en Samsung investeren namelijk veel geld in de veelbelovende AR markt.

De impact hiervan op de werkomgeving ligt niet ver in de toekomst. Er zijn verschillende AR toepassingen mogelijk op de werkvloer. Waar moet je aan denken?

AR toepassingen voor ontwerpers

De AR technologie wordt op een groot aantal fronten al gebruikt. De techniek helpt nu en in de toekomst veel ontwerper om nog sneller en veiliger producten te ontwerpen. De mogelijkheden voor ontwerpers zijn door 3D-printer al gigantisch vergroot. Het vermogen van ontwerpers om complexe onderdelen te ontwerpen en testen wordt door zowel VR als AR naar een nog hoger niveau gebracht. Ontwerpers kunnen visuele prototypes nu nog sneller en vooral goedkoper maken. De AR techniek maakt het mogelijk om problemen al in een vroeg stadium binnen het ontwerpproces te herkennen. Ontwerpers van kleine producten tot mega schepen hebben baad bij verschillende AR toepassingen.

AR toepassingen brengen wereldwijde verbintenis

Een andere ontwikkeling is de verbetering in samenwerking mogelijkheden dankzij AR toepassingen. In de wereld van nu is het nieuwe werken van groot belang. Mensen willen een juiste balans vinden voor werk en leven en dat wordt steeds meer gestimuleerd vanuit het werk. Met de hedendaagse mogelijkheden voor snel dataverkeer via 4G wordt de plaats en het tijdstip waarop je werkt minder belangrijk. Dankzij de AR techniek ben je straks in staat om aanwezig te zijn bij een belangrijke vergadering terwijl je de beurs nog kunt volgen op je computer. Meetings en presentaties zijn straks niet meer afhankelijk van fysiek ontmoetingen.

De AR en VR vergaderruimte heeft veel meer voordelen dan de fysieke vergaderruimte. Niet alleen kun je op duizenden kilometers van elkaar vergaderen. Je kunt real-time grafieken aanpassen, vertalingprogramma´s draaien en zelfs hologrammen projecteren.

AR toepassingen voor trainers en opleidingen

Augmented reality opleidingsmogelijkheden en training lijken wel oneindig. Het traditionele boek heeft een paar grote beperkingen als het gaat om leren van vaardigheden en opdoen van kennis. Vaak leer je iets het beste door het maar gewoon te doen. Toch is het in veel scenario’s niet gewenst om te leren on the job. Je kunt hierbij denken aan chirurgen, maar ook elektriciens en verkopers. Je wilt als bedrijf natuurlijk dat je medewerkers de beste sales pitch geven aan belangrijke klanten. Een arts moet voorbereidt worden voordat hij of zij een complexe hartoperatie mag uitvoeren. Augmented reality haalt de beperkingen van een boek en uitleg volledig weg. Het kan namelijk hulp bieden in situaties waarin mensen het beste kunnen oefenen in de praktijk. Dankzij de nieuwe technieken kun je in een gecontroleerde en veilige omgeving oefenen.

AR toepassingen in de medische wereld

Voor de medische wereld is AR een uitkomst. Augmented reality kan chirurgen bijvoorbeeld helpen om efficiënter te opereren. Tegenwoordig bestaat er zelfs software waarmee 3-dimensionale reconstructies worden gemaakt van tumoren. De software maakt een reconstructie van een tumor zonder gevaarlijke röntgenstraling. De AR techniek kan daarnaast de expertise van een dokter vergroten. De augmented reality geeft een dokter op afstand de mogelijkheid om een minder ervaren dokter te assisteren en instrueren. Artsen kunnen hiermee vanuit één locatie meerdere artsen ondersteunen en daarmee de capaciteit van verschillende ziekenhuizen vergroten.

De techniek gaat verder en geeft zelfs super snel levensbelangrijke informatie. Er bestaat al een app waarbij je direct iedere defibrillator in de buurt kan zien op je AR-bril. Download daarvoor de Layar Reality Browser en de app AED4EU en je smartphone is ook in staat om levens te redden. AED4EU is ontwikkeld in Nederland door Lucien Engelen werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Op deze manier weet je in enkele secondes waar de dichtstbijzijnde AED is.

Augmented Reality Brillen

Op verschillende vlakken helpt Augmented Reality de industrie om nog effectiever te zijn. Een goed voorbeeld van AR oplossingen zijn smartglasses of Augmented Reality brillen. De industrie gebruikt de slimme brillen al jaren om processen te optimaliseren. Smartglasses zijn bijvoorbeeld in staat om werknemers te helpen bij de installatie van standaard processen. Binnen de logistiek zorgen ze al jaren voor een slimmer orderpicking proces. Je zal begrijpen dat het van groot belang is, dat de betreffende werknemer niet uit zijn dagelijkse werkelijkheid wordt gehaald. Dat zou tot levensgevaarlijke taferelen kunnen leiden.

Augmented reality brillen zoals de Microsoft HoloLens zijn niet alleen super handig in de industrie. Ook voor banken en andere administratieve ondernemingen kunnen de brillen de traditionele computerschermen op de werkvloer vervangen. Normaal werk je met één of twee schermen vanuit een plek terwijl je met een AR-bril een onbeperkt aantal beelden kunt creëren en gebruiken. Het grote voordeel van die AR bril is de toename in keuzevrijheid dankzij mobiliteit omdat je niet afhankelijk bent van één werkplek. In de logistieke sector zijn de billen een veelgezien voorwerp.

Met dergelijke brillen kunnen werknemers artikelen op basis van barcodes in real time selecteren en meenemen. Daarnaast is het mogelijk om met de toegevoegde werkelijkheid installateurs bij te staan bij de installatie van allerlei elektronische panelen. We geven je graag een volledig beeld van alle mogelijkheden die smartglasses bieden. Hieronder tref je een promotie film van de Amerikaanse smartglass fabrikant Vuzix.

Een stapje verder gaat de Osterhout Design Group. De fabrikant van Augmented Reality bril maakt brillen met specificaties die je bij een vlaggenschip smartphone ook verwacht. De R7 bril van de fabrikant is een Augmented Reality bril aangedreven door een snelle Snapdragon processor, Android Kit-Kat, een HD-camera, Bluetooth en 64GB interne opslag. Dergelijke brillen kosten ongeveer 2.000 tot 3.500 euro.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26