Alles over betalen met je smartphone

Alles over betalen met je smartphone

Tegenwoordig doen we steeds meer met onze smartphone. We gebruiken hem om in contact te blijven met vrienden en familie, downloaden en spelen spelletjes, gebruiken hem voor zakelijke doeleinden en tegenwoordig dient de smartphone ook als handig hulpmiddel om mee te kunnen betalen. Online betalingen zijn hier een goed voorbeeld van, want steeds meer aankopen worden gedaan via de mobiele telefoon. Met handige koppelingen naar Ideal of andere betaalproviders kun je gemakkelijk je bestelling binnen de webshop afronden. Maar dankzij de techniek van NFC is het vandaag de dag ook mogelijk om direct met je telefoon af te rekenen. Het aanraken van een pinapparaat met je smartphone kan al voldoende zijn om een betaling door te voeren. Handig voor tijdens het winkelen of als je wat drankjes wilt afrekenen op een terras.

Betalen met behulp van NFC

Pinnen? Betalen met contanten? Sinds 2015 is dat niet meer nodig. Tegenwoordig hebben de nieuwste smartphones een NFC-chip, waarmee gebruikers kunnen betalen. Hoe werkt dat precies?

Near Field Communication

‘NFC’ staat voor Near Field Communication. Oftewel: betalen binnen het nabije veld. We hoeven niet bang te zijn dat we voor anderen betalen of dat andere apparaten de signalen overnemen, want de NFC-chip heeft een bereik van ongeveer 10 centimeter. De chip in de smartphone wisselt gegevens uit met de chip in bijvoorbeeld een pinautomaat.

Toen deze manier van betalen net uitkwam, werden banken overspoeld met vragen over de veiligheid: is er een maximumbedrag? Is er geen code meer nodig? Kunnen dieven misbruik maken? Standaard staan banken een bedrag van 25 euro per transactie per NFC toe.

Inschakelen van NFC

Niet alle smartphones ondersteunen betalen via de NFC-chip. De meeste nieuwe smartphones beschikken wel al over deze functie. Standaard staat NFC niet ingeschakeld. De gebruiker kan dit handmatig inschakelen via de volgende stappen.

Via Android kan men de functie inschakelen door naar het startscherm te gaan, op ‘Instellingen’ te tappen, te kiezen voor ‘NFC’, het schuifje in te schakelen en vervolgens Android Beam in te schakelen.

Via Windows gaat dit op een soort gelijke manier: ga naar de lijst met apps, kies ‘Instellingen’, tap op ‘NFC’ en haal het schuifje over. NFC is nu geactiveerd.

Apple-gebruikers kunnen alleen NFC inschakelen op de nieuwste iPhones: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Dit werkt alleen via de betaaldienst Apple Pay. Het werkt het best om de dienst in combinatie met Passbook te gebruiken. In Passbook kunnen gebruikers creditcards en andere kaarten opslaan. Momenteel is Apple Pay nog niet beschikbaar voor Nederlandse iPhone-gebruikers.

Niet alleen betalen met NFC

De NFC-chip is niet alleen te gebruiken voor betaaltransacties, maar ook voor het inchecken van de OV-chipkaart, of om snel data uit te wisselen zonder daarvoor een telefoonnummer nodig te hebben. Zo kan de gebruiker snel foto’s en video’s uitwisselen.

Steeds meer evenementen experimenteren met de chip. Het toegangsbewijs is dan al opgeslagen in bijvoorbeeld Passbook. Het enige dat de gebruiker nog hoeft te doen is de telefoon even langs het incheckapparaat houden.

Het is ook mogelijk met WiFi te verbinden via de chap. Dat is mogelijk door de NFC-tag te swipen. Dat is een ovale chip, die bepaalde functies van de smartphone activeert. Een dergelijke chip is al verkrijgbaar vanaf een euro en is zelfs in sleutelhanger formaat verkrijgbaar.

Tijdverdrijf met de chip

Wie liever niet betaalt via de chip, maar er wel mee wil experimenteren, kan apps als bijvoorbeeld Turf installeren. Met deze app kan men punten verdienen door op plekken in te checken met de app.

Hongerig geworden? Geen probleem. Haal de iPhone langs het NFC-paneel van het restaurant en het menu verschijnt op het scherm. En zo zijn er nog vele toepassingen te bedenken.

Nieuw?
De NFC-techniek is niet helemaal nieuw. Het wordt al sinds 2000 gebruikt in de zorg. Een thuiszorgmedewerker kan bijvoorbeeld een pas van een cliënt met NFC-ontvanger scannen. Op die manier hoeft de medewerker niet meer handmatig de uren te registreren. De techniek is bedacht om minder handelingen uit te hoeven voeren.
nfcBetalen met je smartphone met behulp van NFC is alleen mogelijk als je smartphone over NFC beschikt. NFC staat voor Near Field Communication en draagt belangrijke gegevens over naar een betaalterminal waarna er contactloos een betaling uitgevoerd kan worden. Steeds meer winkeliers hebben tegenwoordig betaalautomaten met NFC in de winkel en consumenten maken er dan ook handig gebruik van. Alle bedragen tot 25 euro kunnen zonder gebruik van een pincode worden afgerekend. Alle bedragen daar boven moeten bevestigd worden met een pincode. Je hoeft dus geen portemonnee meer mee te nemen, omdat je altijd met je smartphone kunt betalen.

Mobiel winkelen met je smartphone

Ook het winkelen op je smartphone of tablet wordt vandaag de dag steeds meer gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat de stijging steeds harder inzet en de groei in deze nieuwe vorm van online bestellen voorlopig nog wel even doorzet. Bij ons op de website ontvangen wij momenteel de helft van onze bezoekers via een mobiele telefoon, terwijl dit een aantal jaar geleden nog slechts een kwart was. Vreemd is deze trend zeker niet, want ook met de smartphone kan er makkelijk een betaling gedaan worden zoals je dit gewend bent via de computer. Je moet het misschien op een kleiner scherm allemaal bekijken en lezen, maar qua werking is er geen verschil. Vooral online eten bestellen via de smartphone is erg populair, maar ook webwinkels zien steeds meer een groei in deze trend.

PayPal als handig betaalmiddel

paypal_logoEen handige hulpmiddel bij online betalen is PayPal. Deze betaalprovider wordt in vrijwel elke webwinkel geaccepteerd en het stelt jou in staat om met een tegoed op deze rekening online een betaling af te ronden. PayPal heeft voor deze trend een applicatie ontwikkelt waarmee je ook nog eens heel eenvoudig de rekening kan beheren. Het is een veel gebruikte methode en vereist geen extra handelingen zoals extra pincodes invoeren of een verplichte reader bij de hand te hebben. Door deze laagdrempelige constructie neemt ook deze betaalmethode in populariteit toe.

Is betalen met je smartphone wel veilig?

Ja zeker! Betalen met de smartphone is net zo veilig als wanneer je een aankoop via de computer doet. Ook het draadloos betalen in de winkel kun je veilig doen. De communicatie is namelijk van dichtbij en iemand die verder dan 30 cm van je af staat kan absoluut niets uitlezen. Wat dat betreft is deze vorm van betalen zelfs een stuk veiliger dan wanneer je de pinpas gebruikt. Het is namelijk niet meer mogelijk om de gegevens te skimmen en het afkijken van een pincode is ook verleden tijd. Je kunt wat ons betreft met een gerust hart de poging wagen om eens draadloos te gaan betalen in de winkel.

Ook een smartphone met NFC?
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26