Alles over phablets

Alles over phablets

De term phablet wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. De scheidingslijn tussen een smartphone en phablet was vroeger nog duidelijk, maar afgelopen jaren worden smartphones steeds groter en lijken phablets steeds een kleinere markt te worden. Het woord phablet is een samenvoeging van phone en tablet. In eerste instantie was het de bedoeling dat grote smartphones met een schermgrootte van tussen de 5 inch en 7 inch in deze categorie zouden vallen. Inmiddels lijkt deze scheidingslijn vervaagd te zijn en zijn er inmiddels ook smartphones op de markt met een grotere schermgrootte dan 5 inch. Daarnaast beschikken veel phablets over een telefooninterface, waardoor het voor de kopers nog lastiger wordt om deze scheiding nog te kunnen herkennen.

De eerste Phablets

htc-advantageDe eerste officiële phablet, tenminste als wij het zo mogen bestempelen, was de AT&T EO. Dit model heeft de Nederlandse markt nooit bereikt, maar de HTC Advantage daarentegen wel. Beide modellen draaide op Windows Mobile, maar gezien de hoge aanschafprijs werden beide phablets nooit een groot succes. Ook de Nokia N810 en de LG GW990 leken hoopvolle phablets, maar hebben het uiteindelijk ook niet bij het grote publiek weten te reden. Enkele jaren geleden heeft computerfabrikant Dell nog een moedige poging gedaan met de Streak 5. Ook dit model werd helaas niet het grote succes waarop Dell gerekend had. Sterker nog, vanwege de tegenvallende verkoopcijfers werd het model al eerder uit de schappen gehaald.

De eerste successen van de Phablet

samsung-galaxy-noteDe eerste echte successen komen toch van de hand van Samsung met de Galaxy Note. Ook Samsung bracht de Galaxy Note als phablet op de markt en werd binnen enkele maanden tijd ruim 10 miljoen keer verkocht. Ook de opvolger, de Galaxy Note II heeft ditzelfde succes mogen meemaken. Niet lang daarna heeft Samsung de Galaxy Mega 6.3 in de markt gezet. Zoals je misschien al wel kunt raden, een phablet die beschikt over een 6.3 inch touchscreen. Ook andere fabrikanten hebben het succes van Samsung gezien en hebben inmiddels ook hun phablets op de markt gebracht. Denk hierbij aan de Huawei Ascend Mate en de Optimus Vu II van LG. Beide modellen zijn toch met open armen ontvangen.

Wat is het doel van de Phablet?

Met de phablet hebben meerdere fabrikanten in het begin vooral het idee gehad om in te spelen op de zakelijke markt. Een ondernemer of werknemer wil natuurlijk zijn of haar agenda en e-mail bij de hand hebben. Tegelijkertijd wil de zakenman of vrouw ook bereikbaar blijven. Een losse telefoon met een losse laptop of tablet is erg onhandig. Daarom leek de combinatie hiervan leek ideaal. Helaas was vooral de omvang nog de grote drempel. In het begin durfden velen die drempel niet te nemen en ook werden de phablets niet goed verkocht. Samsung had met de Galaxy Note precies het juiste moment te pakken toen de grotere smartphones in trek kwamen. De combinatie van werken en bellen op één apparaat lijkt nu meer aan te slaan als voorheen.

Vooralsnog spreken wij over een phablet wanneer een toestel beschikt over een touchscreen vanaf 5,5 inch tot en met 7 inch. Toch lijkt het grondgebied voor de phablet in gevaar te komen bij de 5,5 inch schermen. Dat mag het praktische nut van deze phablets zeker niet teniet doen. Een extra tablet of extra laptop is sinds de komst van de phablet overbodig geworden.

Beste koop Phablet

Een phablet vormt een kruising tussen een smartphone en een tablet. Die kruising komt direct terug in de naam van deze apparaten; de combinatie van het Engelse ‘phone’ en ‘tablet’. Qua uiterlijk lijkt een phablet natuurlijk op een grote smartphone en heeft het minder weg van een tablet. Ook de functionaliteit komt vooral overeenkomt met een smartphone. Welk phablet is echter de beste koop voor een gebruiker? Waar moet je op letten om een phablet tot beste koop te maken? In dit artikel noemen we een aantal punten, waarmee je een beste koop phablet kunt selecteren, die het meest overeenkomt met je persoonlijke voorkeuren.

Uiterlijk phablet

Voorheen werd een phablet gekenmerkt door zijn grote scherm, die vaak meer dan vijf inch tot zelfs zeven inch besloeg. Het verschil tussen een phablet en smartphone is de laatste jaren steeds kleiner geworden. De hedendaagse smartphones krijgen vanaf 2016 namelijk steeds vaker een groot scherm. In de keuze van de beste phablet die er te koop is, hoef je nu minder rekening te houden met het formaat. De nieuwste phablets zijn relatief klein in formaat. Ze zijn tegenwoordig niet veel groter dan een normale smartphone. Het voordeel van een groot scherm is de mogelijkheid om bijvoorbeeld naast te telefoneren ook films te kunnen bekijken via de phablet.

De grootte van het scherm is ook prettig bij het bewerken van documenten op je smartphone. Sinds het nieuwe ontwerp vanaf 2016 zijn de phablet toestellen meer en meer in trek gekomen. Jaarlijks lanceren de grote merken namelijk compacte 5 inch telefoons en grotere PLUS modellen met een beeldscherm van 5,5 inch of meer. Kijk bijvoorbeeld naar de LG G5 en LG V20. Na 2016 is deze trend nog duidelijker en dat komt door het full screen ontwerp. Steeds meer smartphones na 2016 hebben een groot beeldscherm dat vrijwel de volledige voorkant inneemt (full screen). Men heeft verschillende namen voor dit nieuwe ontwerp; edge-to-egde, full screen en bezelless.

Beste specificaties

De beste phablet die je kunt kopen heeft niet alleen een groot beeldscherm. De overige specificaties en functionaliteit zijn ook van belang. Zo hebben de phablets van Samsung bijvoorbeeld een super handige S-Pen geïntegreerd in het ontwerp. Je kunt de S Pen in de behuizing van het apparaat schuiven en hebt de handige pen zodoende altijd bij je. De functionaliteit van verschillende phablets verschilt weinig en ook qua apps is er weinig tot geen verschil. De grote verschillen tussen verschillende phablets vind je op het gebied van de camera en processor. Wanneer je een smartphone met groot beeldscherm ook wilt gebruiken voor het maken van scherpe foto’s of video’s is een goede camera aan te raden. Telefoons met een goede camera zijn vaak duurder. Er zijn een paar merken die steevast uitblinken in camera capaciteiten en dat zijn Google, HTC, Samsung en Apple.

Ook de snelheid van de processor heeft invloed op de prijs van een phablet en op de keuze voor beste koop. Wanneer je snel wilt kunnen schakelen tussen verschillende apps of films wilt kunnen streamen vanaf het internet, is een snelle processor aan te raden. Het gebruik van de phablet voor het maken van af en toe een foto, het lezen van een boek of document en het spelen van een simpel spel vergt niet per se een goede processor.

Keuze beste koop phablet

Door bovenstaande punten tegen elkaar af te wegen kun je de keuze van de beste koop phablet maken. Het is hierbij aan te raden om bijvoorbeeld ook te overwegen een smartphone te nemen in plaats van een phablet, mocht het niet gaan om de grootte van het scherm.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26