De term phablet wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. De scheidingslijn tussen een smartphone en phablet was vroeger nog duidelijk, maar afgelopen jaren worden smartphones steeds groter en lijken phablets steeds een kleinere markt te worden. Het woord phablet is een samenvoeging van phone en tablet. In eerste instantie was het de bedoeling dat grote smartphones met een schermgrootte van tussen de 5 inch en 7 inch in deze categorie zouden vallen. Inmiddels lijkt deze scheidingslijn vervaagd te zijn en zijn er inmiddels ook smartphones op de markt met een grotere schermgrootte dan 5 inch. Daarnaast beschikken veel phablets over een telefooninterface, waardoor het voor de kopers nog lastiger wordt om deze scheiding nog te kunnen herkennen.

De eerste Phablets

htc-advantageDe eerste officiële phablet, tenminste als wij het zo mogen bestempelen, was de AT&T EO. Dit model heeft de Nederlandse markt nooit bereikt, maar de HTC Advantage daarentegen wel. Beide modellen draaide op Windows Mobile, maar gezien de hoge aanschafprijs werden beide phablets nooit een groot succes. Ook de Nokia N810 en de LG GW990 leken hoopvolle phablets, maar hebben het uiteindelijk ook niet bij het grote publiek weten te reden. Enkele jaren geleden heeft computerfabrikant Dell nog een moedige poging gedaan met de Streak 5. Ook dit model werd helaas niet het grote succes waarop Dell gerekend had en vanwege de tegenvallende verkoopcijfers zelfs al eerder uit de schappen gehaald.

De eerste successen van de Phablet

samsung-galaxy-noteDe eerste echte successen komen toch van de hand van Samsung met de Galaxy Note. Ook Samsung bracht de Galaxy Note als phablet op de markt en werd binnen enkele maanden tijd ruim 10 miljoen keer verkocht. Ook de opvolger, de Galaxy Note II heeft ditzelfde succes mogen meemaken. Ook heeft Samsung inmiddels de Galaxy Mega 6.3 op de markt gezet, en zoals je misschien raad, deze phablet beschikt over een 6.3 inch touchscreen. Ook andere fabrikanten hebben het succes van Samsung gezien en hebben inmiddels ook hun phablets op de markt gebracht. Denk hierbij aan de Huawei Ascend Mate en de Optimus Vu II van LG. Beide modellen zijn toch met open armen ontvangen.

Wat is het doel van de Phablet?

Met de phablet hebben meerdere fabrikanten in het begin vooral het idee gehad om in te spelen op de zakelijke markt. Een ondernemer of werknemer moest altijd zijn agenda en e-mail bij de hand hebben, maar tegelijkertijd ook bereikbaar. Een losse telefoon met een losse laptop of tablet is erg onhandig en de combinatie hiervan leek ideaal. Helaas was vooral de omvang nog de grote drempel die velen niet durfden te nemen en ook werden deze phablets ook niet goed verkocht. Samsung had met de Galaxy Note precies het juiste moment te pakken toen de grotere smartphones in trek kwamen. Ook de combinatie van werken en bellen op een apparaat lijkt nu meer aan te slaan als voorheen. Vooralsnog spreken wij over een phablet wanneer een toestel beschikt over een touchscreen vanaf 5 inch tot en met 7 inch. Toch lijkt het grondgebied voor de phablet in gevaar te komen bij de 5 inch schermen, maar dit mag het praktische nut van deze phablets zeker niet vergeten. Een extra tablet of extra laptop is sinds de komst van de phablet overbodig geworden.

Beste koop Phablet

Een phablet vormt een kruising tussen een smartphone en een tablet, wat ook terugkomt in de naam van deze apparaten; de combinatie van het Engelse ‘phone’ en ‘tablet’. Qua uiterlijk lijkt een phablet het meeste op een tablet, terwijl het qua functionaliteiten vooral overeenkomt met een smartphone. Welk phablet is echter de beste koop voor een gebruiker en waar moet je op letten om een phablet tot beste koop te maken? In dit artikel noemen we een aantal punten, waarmee je een beste koop phablet kunt selecteren, die het meest overeenkomt met je persoonlijke voorkeuren.

Uiterlijk phablet

Voorheen werd een phablet gekenmerkt door zijn grote scherm, die vaak tussen de vijf en zeven inch besloeg. Met de hedendaagse smartphones die eveneens steeds vaker worden voorzien van een groot scherm, is het verschil tussen een phablet en smartphone steeds kleiner geworden. Het is daarom bij het kiezen van de beste koop phablet de vraag of je kiest voor een groot scherm of liever gaat voor een wat kleiner formaat, die daarmee al meer naar een smartphone neigt. Het voordeel van een groot scherm is de mogelijkheid om bijvoorbeeld naast te telefoneren ook films te kunnen bekijken via de phablet of om documenten te bewerken op het apparaat.

Beste specificaties

De beste koop phablet komt naast het scherm tot stand door de overige specificaties en functionaliteiten van het apparaat. Hoewel de functionaliteiten op het toestel zelf qua apps niet van elkaar of van een smartphone verschillen, verschillen de phablets wel van elkaar op bijvoorbeeld het gebied van de camera en processor. Wanneer je de phablet ook wilt gebruiken voor het maken van scherpe foto’s of video’s is een camera met een groot aantal megapixels aan te raden, terwijl dit in andere gevallen enkel voor een hogere prijs zorgt.

Ook de snelheid van de processor heeft invloed op de prijs van een phablet en op de keuze voor beste koop. Wanneer je snel wilt kunnen schakelen tussen verschillende apps of films wilt kunnen streamen vanaf het internet, is een snelle processor aan te raden. Het gebruik van de phablet voor het maken van af en toe een foto, het lezen van een boek of document en het spelen van een simpel spel vergt niet per se een goede processor.

Keuze beste koop phablet

Door bovenstaande punten tegen elkaar af te wegen kun je de keuze van de beste koop phablet maken. Het is hierbij aan te raden om bijvoorbeeld ook te overwegen een smartphone te nemen in plaats van een phablet, mocht het niet gaan om de grootte van het scherm.

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones