Microsoft heeft in de eerste jaren van de mobiele telefonie nog flinke successen kunnen boeken met Windows Mobile, de voorloper van de nu bekende Windows 10. Het was dan ook Microsoft die heerser was op de markt van de PDA’s welke destijds de voorloper was van de nu bekende tablets. Helaas ging de ontwikkeling van smartphones en tablets harder dan Microsoft verwacht had en de softwaregigant kon dit niet meer bijhouden. Windows Mobile zag zijn marktaandeel met de dag kleiner worden, maar ook de komst van Apple iOS en Google Android hebben hier een grote bijdrage aan geleverd.

Windows Phone 7

windows-phone-7De eerste echte nieuwe versie die Microsoft heeft uitgebracht, na het in elkaar zakken van het marktaandeel, was Windows Phone 7. Het was een revolutionaire manier van denken aangezien de software van onder tot boven helemaal opnieuw is opgebouwd. Met Windows Mobile was het een duidelijk verhaal geworden dat het huidige systeem niet meer voldoende zou zijn voor de nieuwe generatie smartphones en tablets. Met de komst van Windows Phone 7 werden wij in 2010 positief verrast. Toch was de eerste versie van dit besturingssysteem nog niet in alle talen beschikbaar en Nederlands werd ook nog niet ondersteund.

Het was versienummer 7.5 die hierin verandering bracht, samen met een aantal andere grote wijzigingen. In Windows Phone 7.5 werd de Nederlandse taal ondersteund en kwamen ook langzamerhand de eerste smartphones met Windows Phone op de markt. Ook maakte Microsoft gebruik van de gelegenheid om Internet Explorer een update te geven naar versienummer 9 en werd social media verder en beter geïntegreerd.

Windows Phone 8: een revolutie

windowsphone8In 2012 kwam Microsoft opnieuw met een grote update die ook grote gevolgen had voor de interface en het gebruik er van. Bestaande Windows Phone gebruikers moesten hierdoor behoorlijk wennen aan de nieuwe structuur doordat Windows Phone 8 met een volledig nieuw startscherm werkt met de zogenoemde tegels. Daarnaast kwam Windows Phone 8 met enkele andere belangrijke updates, waaronder de integratie van de clouddienst OneDrive en kreeg Internet Explorer een update naar versienummer 10. Hierop volgend werden er nog kleine updates doorgevoerd zoals een betere integratie van Skype, Xbox Music en wederom met verbeteringen in de browser voor de betere ervaring. De eerste echte smartphone met Windows Phone 8 was de Nokia Lumia 1520 en in een stevig tempo volgde er kort daarop meer.

Windows Phone 8.1 voor smartphone en tablet

Een belangrijke update in 2014 volgde en versienummer 8.1 werd geïntroduceerd. Met de introductie van Windows Phone 8.1 werd de software voorbereid op de nieuwe generatie smartphones en tablets en werd meer en betere hardware ondersteund. Ook kreeg Internet Explorer een update naar versienummer 11 en introduceerde Microsoft twee nieuwe modellen die met deze versie standaard uitgevoerd werden, namelijk de Nokia Lumia 630 en de Nokia Lumia 930. Ook andere fabrikanten kregen steeds meer interesse in het besturingssysteem zoals Alcatel, Samsung en LG en hebben inmiddels wel een Windows Phone 8.1 ergens op de markt gezet. Inmiddels heeft Microsoft al enkele updates doorgevoerd voor een betere ondersteuning van nieuwe hardware en betere functionaliteit.

Nieuwe Windows Phone versie: Windows 10

windows-10Sinds 2015 kennen we bij Windows opnieuw een volledig vernieuwd besturingssysteem, genaamd Windows 10. De naam Windows Phone is komen te vervallen en Windows 10 is hiervoor in plaats gekomen. Windows 10 werkt zowel op de tablet, smartphone als op je laptop of desktop en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het besturingssysteem past zichzelf aan, afhankelijk van het device waarop het moet werken. Het grote voordeel hiervan is dat apparaten naadloos met elkaar kunnen samenwerken en Microsoft niet meer verschillende afdelingen heeft voor de ontwikkeling van besturingssystemen. Alles kan nu centraal geregeld worden en dit brengt als voordeel mee dat support en bugfixes ook snel zijn verholpen.

 

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones