Alles over Windows Phone

Alles over Windows Phone

Microsoft heeft in de eerste jaren van de mobiele telefonie flinke successen behaald met Windows Mobile. De huidige versie, Windows 10, is minder populair. Het was dan ook Microsoft die heerser was op de markt van de PDA’s welke destijds de voorloper was van de nu bekende tablets. Helaas ging de ontwikkeling van smartphones en tablets harder dan Microsoft verwacht had. De softwaregigant kon dit niet meer bijhouden. Windows Mobile zag zijn marktaandeel met de dag kleiner worden. Vooral de komst van Apple iOS en Google Android hebben hier een grote bijdrage aan geleverd.

Windows Phone 7

windows-phone-7De eerste echte nieuwe versie die Microsoft heeft uitgebracht, na het in elkaar zakken van het marktaandeel, was Windows Phone 7. Het was een revolutionaire manier van denken aangezien de software van onder tot boven helemaal opnieuw is opgebouwd. Windows Mobile was niet voldoende uitgerust voor de nieuwste generaties smartphones. Daarin bracht de komst van Windows Phone 7 een zeer positieve verandering. Het Windows Phone 7 besturingssysteem in de nieuwe generatie smartphones en tablets in 2010 verraste positief. Helaas was de eerste versie van dit besturingssysteem nog niet in alle talen beschikbaar. Nederlands werd in deze begin fase ook nog niet ondersteund. Pas bij versienummer 7.5 werd hierin verandering gebracht, samen met een aantal andere grote wijzigingen.

Sinds Windows Phone 7.5 word de Nederlandse taal ondersteund en kwamen ook langzamerhand de eerste smartphones met Windows Phone op de markt. Microsoft gebruik deze gelegenheid om enkele andere updates te verwerken. Zo werd Internet Explorer naar versienummer 9 geupdate en werd social media beter geïntegreerd met het systeem.

Windows Phone 8: een revolutie

windowsphone8In 2012 kwam Microsoft opnieuw met een grote update. De update had grote gevolgen voor de interface en het gebruik er van. Bestaande Windows Phone gebruikers moesten hierdoor behoorlijk wennen aan de nieuwe structuur. Met Windows Phone 8 is er een volledig nieuw startscherm gekomen. Dit nieuwe startscherm werkt met de zogenoemde tegels. Daarnaast kwam Windows Phone 8 met enkele andere belangrijke updates. Enkele belangrijke updates zijn de integratie van de clouddienst OneDrive. Internet Explorer kreeg een update naar versienummer 10. Hierop volgend werden er nog kleine updates doorgevoerd. Er kwam een betere integratie van Skype, Xbox Music en wederom met verbeteringen in de browser voor de betere ervaring. De eerste echte smartphone met Windows Phone 8 was de Nokia Lumia 1520. In een stevig tempo volgde er kort daarop meer. Lumia toestellen

Windows Phone 8.1 voor smartphone en tablet

In 2014 volgde er weer een belangrijke update met de introductie van versienummer 8.1. De introductie van Windows Phone 8.1 bracht de software voorbereid op een nieuwe generatie smartphones en tablets. De nieuwe update ondersteunt meer en betere hardware. Ook kreeg Internet Explorer een update naar versienummer 11 en introduceerde Microsoft twee nieuwe modellen die met deze versie standaard uitgevoerd werden, namelijk de Nokia Lumia 630 en de Nokia Lumia 930. Dankzij dit succes volgde er andere fabrikanten. Er kwam steeds meer interesse in het besturingssysteem door fabrikanten zoals Alcatel, Samsung en LG. Deze grote namen hebben inmiddels al een of meerder Windows Phone 8.1 toestellen op de markt gezet. Inmiddels heeft Microsoft al enkele updates doorgevoerd voor een betere ondersteuning van nieuwe hardware en betere functionaliteit.

Nieuwe Windows Phone versie: Windows 10

windows-10Sinds 2015 kennen we bij Windows opnieuw een volledig vernieuwd besturingssysteem, genaamd Windows 10. De naam Windows Phone is komen te vervallen en Windows 10 is hiervoor in plaats gekomen. Windows 10 werkt zowel op de tablet, smartphone als op je laptop of desktop en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het besturingssysteem past zichzelf aan, afhankelijk van het device waarop het moet werken. Het grote voordeel hiervan is dat apparaten naadloos met elkaar kunnen samenwerken en Microsoft niet meer verschillende afdelingen heeft voor de ontwikkeling van besturingssystemen. Alles kan nu centraal geregeld worden en dit brengt als voordeel mee dat support en bugfixes ook snel zijn verholpen.

Inmiddels is Microsoft zelf gestopt met de ontwikkeling van nieuwe smartphones die draaien op het Windows Phone platform. Andere fabrikanten hebben hun interesse inmiddels ook verloren. Zelfs Nokia heeft dit jaar enkel toestellen gelanceerd die draaien op het Android besturingssysteem. Tegen het einde van 2016 bleek al dat het aandeel van Windows in vergelijking tot Android en iOS nihil is geworden. Dat aandeel is in de afgelopen jaren alleen maar kleiner geworden. In 2017 werden er slechts een handje vol telefoons gelanceerd die op Windows 10 draaien. Een van deze telefoons is de Alcatel Idol 4S een voordelig vlaggenschip met krachtige Snapdragon 820 processor.

Marktaandeel Windows Q4 2016

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26