Wat is adoptable storage?

Wat is adoptable storage?

Adoptable storage is de naam voor het type geheugen waarmee je het interne geheugen van je smartphone kunt uitbreiden. Deze kun je gebruiken om nieuwe apps op te installeren en app-data op te slaan. Het onderscheid tussen extra geheugen dankzij een microSD-kaart enerzijds en intern geheugen van je mobiele telefoon anderzijds behoort hiermee tot het verleden.

OpslagcapaciteitBenieuwd welk abonnement het beste bij je past?

Bekijk keuzehulp
Iedere smartphone heeft een bepaalde hoeveelheid opslagcapaciteit. In plaats van opslagcapaciteit spreken we ook wel van intern geheugen, of kortweg geheugen. Iedere app die je installeert, foto die je schiet, video die je opneemt, muzieknummer of tekstbestand die je kopieert wordt op het intern geheugen opgeslagen.

Het geheugen is een onmisbaar onderdeel van een smartphone. Zonder dit geheugen is het niet mogelijk om het besturingssysteem te installeren, maar ook zaken als standaardapplicaties van Google en eventuele partners, widgets en achtergronden. Hoeveel geheugen je krijgt is afhankelijk van het model dat je koopt. De ene telefoon heeft slechts 8GB aan geheugen –dit zijn veelal goedkopere budgettelefoons. High-end vlaggenschepen hebben soms wel 256GB aan opslagruimte.

Er moet bij gezegd worden dat je in praktijk minder geheugen voor eigen gebruik overhoudt dan fabrikanten verkondigen. Als je een smartphone met 32GB intern geheugen koopt, heb je de beschikking over zo’n 24GB. Dat komt omdat het besturingssysteem en gerelateerde zaken een deel van het geheugen opslokken. Wat eveneens meespeelt is dat smartphoneproducenten het aantal MB’s delen door 1.000 en zo te berekenen hoeveel GB je aan opslagruimte hebt. Feitelijk is dit onjuist, omdat je het aantal MB’s door 1.024 zou moeten delen om het om te rekenen naar GB’s. Combineer je beide zaken, dan is het logisch dat je uiteindelijk minder geheugen overhoudt dan wordt vermeld.

Uitbreidbaar geheugen

Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Hiervoor heb je een microSD-kaart nodig. Met hoeveel GB je het geheugen kunt uitbreiden bepaalt de smartphonemaker. Bij sommige toestellen kun je het geheugen uitbreiden tot 32GB, andere tot wel 256GB. Deze informatie vind je in de handleiding van je mobiele telefoon, of anders op de website van de fabrikant.

Eén producent staat er om bekend dat het geen mogelijkheid biedt om het interne geheugen uit te breiden met geheugenkaart: dat is Apple. De smartphonemaker krijgt al jaren hevige kritiek op deze praktijken, maar lijkt zich daar vooralsnog niets van aan te trekken. In plaats daarvan biedt Apple iPhones met meer opslagruimte. Zo kun je de iPhone 7 of iPhone 7 Plus kopen met 32GB, 128GB of 256GB geheugen. Het geheugen van de meeste Android- en Windows-telefoons zijn eenvoudig uit te breiden met microSD-kaart.

Portable storage vs. adoptable storage

Als je het intern geheugen uitbreidt met geheugenkaart, kan het op twee manieren gebruikt worden. Standaard wordt het extra geheugen gebruikt om nieuwe mediabestanden, tekstdocumenten, presentaties en dergelijke bestanden op te slaan. Dit wordt ook wel portable storage genoemd. Het maakt geen onderdeel uit van het intern geheugen, maar is simpel gezegd een tweede dataschijf voor je persoonlijke bestanden.

Met de lancering van Android 6.0 Marshmallow in september 2015, introduceerde Google een nieuwe vorm van opslag: adoptable storage. Hiermee wordt de extra opslag onderdeel van het intern geheugen. Dat betekent dat je de schijfruimte niet alleen kunt gebruiken om foto’s en video’s op te slaan, maar ook om apps op te installeren en app-data te bewaren. Een wezenlijk verschil dus met portable storage, dat enkel voor nieuwe mediabestanden benut kan worden.

Adoptable storage is alleen beschikbaar voor smartphones die op Android 6.0 of 6.0.1 Marshmallow draaien. Daarnaast moet het toestel deze functionaliteit ondersteunen.

Adoptable storage instellen

Om adoptable storage in te stellen op je smartphone, hoef je maar een paar stappen te zetten.

  1. Plaats een microSD-kaart in je toestel
  2. Ga naar Instellingen > Opslag en USB
  3. Selecteer de microSD-kaart, druk rechtsboven in het scherm op de menuknop en selecteer Instellingen
  4. Kies ‘Formatteer als interne opslag’
  5. Start je smartphone een keer opnieuw op

Nadeel

Adoptable storage klinkt als een geweldige toevoeging, maar er kleeft één belangrijk nadeel aan. Je kunt de microSD-kaart die je gebruikt voor je oude smartphone niet meenemen naar je nieuwe telefoon. Als je dezelfde geheugenkaart voor je nieuwe telefoon wilt gebruiken, moet je hem eerst formatteren voordat je hem kunt gebruiken. Anders gezegd, bij adoptable storage is een microSD-kaart gekoppeld aan één specifiek toestel.

 

Op zoek naar een smartphone met veel geheugen?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26