Wat is de App Store?

Wat is de App Store?

De App Store is de naam voor de applicatiewinkel van Apple. Alle apps die voor de iPhone, iPad, iPod touch en Apple Watch zijn ontworpen en zijn goedgekeurd door Apple, vind je op deze centrale plek. Naast games kun je in de App Store ook terecht voor films, series, muziek, ebooks en tijdschriften.

Korte geschiedenis van de App StoreBenieuwd welk abonnement het beste bij je past?

Bekijk keuzehulp
Het is 10 juli 2008 als Apple de App Store introduceert. Deze maakte onderdeel uit van een update van iTunes. De eerste iPhone waarvoor de App Store beschikbaar wordt gesteld, is de iPhone 3G, die in datzelfde jaar wordt gelanceerd.

In het prille begin was er slechts een handjevol apps beschikbaar: volgens de officiële telling waren dat er 500. Slechts één jaar na de lancering telt de App Store al ruim 55.000 apps. In 2013, vijf jaar nadat de App Store vol trots werd onthaald, zijn er ruim 1 miljoen apps te vinden in Apples applicatiewinkel. In juni 2016 meldde Tim Cook, CEO van Apple, dat de App Store een omvang van ruim 2 miljoen apps heeft. Een jaar eerder lag dat aantal nog op 1,4 miljoen. Daarmee loopt Apple niet ver achter op Google –de Google Play Store omvat 2,2 miljoen apps– en heeft het een enorme voorsprong op Microsoft: volgens de laatste cijfers telt de Windows Store slechts 669.000 apps.

Tussen 2008 en 2016 hebben we met z’n allen meer dan 130 miljard keer een app gedownload vanuit de App Store. In die tijd heeft Apple naar eigen zeggen meer dan 50 miljard dollar uitbetaald aan app-ontwikkelaars. Van iedere dollar omzet die in de App Store wordt gegenereerd, houdt Apple 30 cent. De overige 70 cent komen ten goede aan de ontwikkelaars en studio’s die verantwoordelijk zijn voor de content. Het gerucht gaat dat Apple deze 70/30 regeling op de schop wil doen en daar 85/15 van wil maken. De app-makers krijgen deze hogere vergoeding pas als hun app of apps na het eerste jaar nog steeds zo populair zijn.

apple-logoBetalen in de App Store

Net als bij iedere applicatiewinkel moet je over een eigen account beschikken om apps en andere content te kunnen kopen. Zo’n persoonlijke rekening voor de App Store wordt ook wel een Apple ID genoemd. Zodra je voor het eerst een iPhone of iPad koopt en een app probeert te downloaden, krijg je de opdracht om er een aan te maken. Volg de instructies op het scherm, of surf naar de Apple ID site om een profiel aan te maken.

Zodra je een Apple ID hebt aangemaakt, kun je je eerste aankopen verrichten in de App Store. Apple biedt verschillende manieren om te betalen. In de eerste plaats –zo zien we onmiddellijk dat we met een Amerikaans technologiebedrijf te maken hebben– kun je een creditcardnummer opgeven. Visa, MasterCard en Amex worden door Apple geaccepteerd.

Als je niet over een creditcard beschikt, zijn er ook andere manier om betalingen te verrichten. Wellicht de meest bekende zijn de zogeheten iTunes cadeaubonnen. In diverse winkels –onder meer de Hema, Kruidvat, Albert Heijn en Media Markt– hangen kaarten van 25 euro, 50 euro of 100 euro. Online is het mogelijk om deze codes te bestellen vanaf 15 euro, met een maximum van 500 euro. Op deze manier bepaal je zelf het bedrag dat je wilt opnemen.

Tot slot is het mogelijk om met PayPal te betalen in de App Store. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je echter wel eerst een creditcard aan je Apple ID koppelen. Betalen via je provider wordt enkel in Duitsland, Japan, Rusland, Saudi-Arabië, Taiwan en Zwitserland ondersteund. Hier in Nederland is het niet mogelijk om het verschuldigde bedrag via het telecombedrijf te voldoen.

Aankopen aan banden leggen

Om te voorkomen dat er een torenhoge rekening op je deurmat belandt, doe je er goed aan om app- of in-app aankopen aan banden te leggen. Erg handig als je kinderen hebt die enigszins begrijpen hoe een iPhone of iPad werkt. Om hier een stokje voor te steken ga naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen, zoek je de optie ‘Kopen vanuit apps’ en schakel je deze in.

Als je vanuit Beperkingen iets verder naar beneden scrolt, vind je de optie ‘Wachtwoordinstellingen’. Daar is het mogelijk om aan te geven dat er eerst een wachtwoord ingevoerd moet worden voordat apps gedownload kunnen worden in de App Store. Gratis of niet, dat doet er niet toe. Tevens geef je hier aan of een wachtwoord altijd gevraagd moet worden, of dat dit slechts één keer per kwartier hoeft te gebeuren. In die tijd kan iedereen onbeperkt aankopen verrichten van of binnen apps.

Tot slot is het mogelijk om als gezinshoofd een download of aankoop eerst goed te keuren voordat deze doorgang kan vinden. Handig als je meerdere iDevices in huis hebt en niet altijd in de buurt bent. Deze optie vind je bij Instellingen > iCloud > Delen met gezin.

Cydia: alternatief voor de App Store

In de App Store vind je alleen apps die door Apple zijn goedgekeurd. Het bedrijf houdt er een bepaalde moraal en strikte regels op na welke apps wel en niet worden toegelaten. Zo is bloot of naaktheid ten strengste verboden. Ook politieke satire ligt vrij gevoelig bij Apple. Apps die berichten over concurrenten van Apple tref je evenmin aan in de App Store. Apple heeft dus een grote vinger in de pap.

Het is mogelijk om de beveiliging van iOS te doorbreken om zo apps buiten de App Store om te downloaden. Daarvoor moet je een zogeheten jailbreak uitvoeren. Als je dat doet wordt Cydia automatisch op je iPhone geïnstalleerd, een alternatieve applicatiewinkel waar de makers minder strenge regels hanteren. Kinderporno is bijvoorbeeld uit den boze, maar apps met (soft) erotische content tref je hier wel aan. Probeer die maar eens in de App Store te vinden.

Nadelen jailbreaken

Er kleven echter wel een paar nadelen aan jailbreaken. Zo verlies je je garantie als je je iPhone jailbreakt: Apple weigert dan om hem dan nog te repareren.

Een ander gevaar is dat je virussen en andere malware binnenhaalt. Deze kan je persoonlijke informatie verzamelen –denk aan je e-mailadres, betaalgegevens, contactgegevens van jou en je vrienden– en deze doorsturen naar een zogeheten Command and Control server (C&C-server).

Nieuwe iOS-updates binnenhalen doe je pas als de makers van de jailbreak daarvoor het groene licht geven. Installeer je toch een update van het besturingssysteem zonder goedkeuring, dan loop je het risico dat je in de toekomst geen jailbreak meer kunt uitvoeren.

Tot slot is het mogelijk dat je iPhone minder stabiel wordt. Apple is namelijk niet aanwezig om toezicht te houden op wat er aan apps en tweaks wordt toegevoegd aan Cydia. In het ergste geval zul je een hard reset moeten uitvoeren en je iPhone met de originele iOS-software herstellen.

 

Op zoek naar een nieuwe iPhone?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26