Wat is een IMEI-nummer?

Wat is een IMEI-nummer?

IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity en is een soort internationaal identiteitsnummer of –bewijs dat je kunt vergelijken met een paspoort- of rijbewijsnummer. Ieder toestel heeft zijn eigen IMEI-nummer: hetzelfde nummer is nooit twee keer in omloop en is dus volledig uniek, net als het nummer van je paspoort of rijbewijs.

Wat heb je aan een IMEI-nummer?

Het IMEI-nummer bestaat uit 15-cijfers en is uniek voor iedere smartphone. Dit nummer wordt onder meer gebruikt om een telefoon te identificeren. Stel dat je telefoon wordt gestolen. Je kunt dan tegen de politie en verzekeraar zeggen dat je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S7 Edge hebt, maar met deze informatie kunnen ze vrij weinig. Je kunt immers niet aantonen dat dit toestel ook daadwerkelijk van jou was. Daar komt het IMEI-nummer om de hoek kijken: dit is namelijk het identiteitsnummer van je toestel dat aan jouw naam en adres is gekoppeld.

Politie

Als je aangifte doet bij de politie, kan het je IMEI-nummer ook nog voor een ander doeleinde gebruiken: om een zogeheten sms-bom te versturen. Degene die jouw telefoon dan in bezit heeft, ontvangt een sms-bericht met daarin de tekst “Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie”. Dit moet de dief of nieuwe eigenaar afschrikken. Je maakt je immers schuldig aan een strafbaar feit: het verbergen of aannemen van gestolen waar, oftewel heling. Hier staat een fikse geldboete en zelfs gevangenisstraf tegenover.

Als je van iemand tweedehands een smartphone overneemt, is het verstandig om te controleren of het toestel niet gestolen is. Je wil immers toch geen clandestien toestel met alle mogelijke juridische gevolgen van dien. Er zijn online verschillende databases te vinden waarmee je dit kunt controleren, zoals IMEIdata.net, IMEIpro.info en IMEI.info.

Het is niet zo dat als je de simkaart vervangt je de sms-bom niet langer ontvangt. Een telefoonnummer is gekoppeld aan een simkaart, een IMEI-nummer aan een toestel. Providers kunnen berichten zowel naar een telefoonnummer als IMEI-nummer sturen.

De politie kan een IMEI-nummer ook gebruiken in een lopend onderzoek om bewijs te vergaren.

Provider

Ook een provider kan soms naar je IMEI-nummer vragen. Stel dat je een simunlockcode aanvraagt om je mobiele telefoon simlockvrij te maken, dan heeft het telecombedrijf het IMEI-nummer van je toestel nodig. Ook als je bij je provider aanklopt om je smartphone te laten repareren, vraagt het bedrijf naar je IMEI-nummer. Aan de hand dit nummer controleert de provider of zij daadwerkelijk het toestel aan jou hebben geleverd. Tot slot kunnen ze op basis van jouw IMEI-nummer je toestel opsporen. Dit is echter een tijdrovende en kostbare klus, dus laten ze dit veelal aan de politie over.

Verzekeraar

Ook verzekeraars vragen tegenwoordig om je IMEI-nummer. Dit gebruiken ze om de identiteit van je mobiele telefoon vast te stellen, maar ook om te controleren of het toestel niet gestolen is. Samen met het aangifterapport kun je de diefstal van jouw toestel kenbaar maken tegenover de verzekeraar. Doordat ze je IMEI-nummer hebben weten ze ook welk toestel hierbij hoort. Op basis daarvan bepalen zij het schadebedrag waar je recht op hebt.

Waar vind ik mijn IMEI-nummer?

Het IMEI-nummer van een toestel vind je op een van de volgende plaatsen:

  • Op de accu van je smartphone, veelal op een witte sticker;
  • Op de zijkant van de originele doos waarin het toestel is verkocht;
  • Op de orderbevestiging bij je provider;
  • Door met je smartphone naar het volgende nummer te bellen: *#06#

 

Op zoek naar de voordeligste abonnementen?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons