Wat is BeiDou?

Wat is BeiDou?

BeiDou is het navigatie- en locatiebepalingssysteem van de Volksrepubliek China. ‘BeiDou’ is de Chinese benaming voor het sterrenbeeld de Grote Beer. In tegenstelling tot GPS en GLONASS is het dekkingsgebied van BeiDou beperkt tot het gebied waar de satellieten zichtbaar zijn.

Over het ontstaan van BeiDou

De eerste stappen voor de ontwikkeling van GPS en GLONASS werden in de jaren ’70 gezet. BeiDou is in vergelijking nog maar piepjong. Een eerste versie van het navigatiesysteem, ook wel BeiDou-I genoemd, werd in 2000 gelanceerd. De Chinezen voerden op kleine schaal een experiment uit met drie satellieten om een lokaal navigatiesysteem te ontwikkelen. Hiermee was het mogelijk om je plaats te bepalen en navigeren op het grondgebied van de Volksrepubliek China. Begin 2007 lanceerde China een reservesatelliet, dus 4 in totaal.

In de tweede fase, BeiDou-II, werd het navigatiesysteem zowel in China als de omliggende landen geïntroduceerd. Tussen 2007 en 2011 lanceerde de Volksrepubliek nog eens 7 satellieten om dit voor elkaar te krijgen. Daarmee kwam het totaal aantal satellieten uit op 11. Eind 2012 werd het satellietsysteem opengesteld voor het Chinese publiek. Voor die tijd was het navigatiesysteem alleen te gebruiken voor de overheid en het leger.

De derde en laatste fase, BeiDou-III, moet het Chinese navigatiesysteem een volwaardig en globaal dekkend alternatief zijn voor GPS en GLONASS. In 2020 willen de Chinezen zover zijn. Dan moet het navigatiesysteem uit 31 satellieten bestaan. Momenteel zijn er daarvan 21 reeds in de ruimte.

De nauwkeurigheid is ongeveer 10 meter. Daarmee is het Chinese alternatief momenteel minder accuraat dan de Amerikaanse en Russische tegenhangers.

Dekkingsgebied BeiDou

Dekkingsgebied BeiDou

Alternatieven

Naast Amerika, Rusland en China werkt Europa ook aan een eigen navigatiesysteem. Deze kennen we ook wel onder de noemer Galileo. Het Europese alternatief is nog altijd niet operationeel. Volgens de planning moet Galileo in 2019 volledig in de lucht zijn.

 

Op zoek naar een nieuwe smartphone met GPS?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26