Wat is bezelloos / full screen

Wat is bezelloos / full screen

Bezelloos is de benaming voor een smartphone met een beeldscherm dat vrijwel de volledige voorkant in neemt. Kijk je naar de voorkant van de telefoon, dan zie je dat het beeldscherm is omgeven door slanke randen. De vraag naar grote schermen groeit, maar we willen niet een te grote telefoon in de broekzak hebben. 

Sinds 2012 worden er jaarlijks steeds meer smartphones met een groot beeldscherm verkocht. Men noemt de telefoons met een beeldscherm groter dan 5,5 inch tot 7 inch phablet. Nu smartphones steeds gewoner zijn geworden in ons leven, worden de toestellen natuurlijk meer en meer gebruikt voor internet, series kijken en films. Het voordeel van een groot scherm is logisch bij films en natuurlijk scrollen door internet pagina’s. De groter wordende beeldschermen brachten natuurlijk ook een groei in omvang van het fysieke apparaat met zich mee. Xiaomi had daar als eerste een antwoord op in de vorm van de Xiaomi Mi Mix. Een smartphone met mega beeldscherm en toch een relatief kleine behuizing. De fabrikant had de randen langs het scherm (bezels) tot een minimum beperkt. De Chinese smartphone laat alleen nog maar een noemenswaardige rand aan de onderkant zien. Het bezelloos of full screen ontwerp was geboren. Niet lang daarna volgden andere fabrikanten.

Xiaomi Mi MixVerschillende fabrikanten hebben dit nieuwe ontwerp omarmd en dat is in onze ogen een logische keuze. Mensen vragen namelijk steeds meer van de smartphone en daar hoort een groot scherm bij. Toch wil iedereen een zo klein mogelijk apparaat hebben. De vraag naar grote schermen en kleine behuizing is natuurlijk tegengesteld. Een van de oplossingen zien we in 2017 een ware trend worden, het full screen toestel of bezelloze smartphone.

Nadat Xiaomi met de Mi Mix kwam, duurde het ook niet lang voordat de eerste telefoon met bezelloos ontwerp de Europese bodem bereikte, de LG G6. Niet lang daarna volgde de Samsung Galaxy S8 met een nog indrukwekkender full screen ontwerp. De high end toestellen krijgen tegenwoordig een groot beeldscherm dat zelfs meer dan 80% van de voorkant inneemt. Bij goedkopere toestellen met een bezelloos ontwerp moet je denken aan 75%.

Voordeel full screen ontwerp

In de laatste jaren is de vraag naar phablets gigantisch gestegen. Het zijn smartphones met een groot 5,5 inch tot 7 inch beeldscherm. Aangezien grotere telefoons minder prettig in de hand liggen en veel ruimte innemen kwam was het tijd voor iets nieuws. Een full screen ontwerp. Naast een groot oppervlakte bij relatief kleine behuizing is er nog een voordeel. De nieuwe beeldschermen hebben namelijk een grotere beeldverhouding of aspect ratio. De traditionele smartphones hebben een beeldverhouding van 16:9. De nieuwe verhouding die je bij heel veel grote toestellen vanaf 2017 ziet is 18:9 of soms 18,5:9 of 2:1. Het is een grotere verhouding waarbij het beeldscherm dus iets langer is in verhouding tot de breedte. Het voordeel hiervan is, dat je bij internet pagina’s nu nog meer informatie ziet in één oogopslag. Een ander voordeel is voor mensen die series en films kijken. Want films veel zijn gemaakt met een 18:9 beeldverhouding en steeds meer series kun je in dit beeldformaat bekijken.

Is een bezelloze smartphone compacter?

Een bezelloos toestel is compacter dan telefoons met een vergelijkbaar beeldscherm. Hier onder zie je enkele voorbeelden. Zo is de Apple iPhone X met een groot 5,7 inch beeldscherm een stuk kleiner dan de Apple iPhone 8 Plus met 5,5 inch beeldscherm. Het eerste Apple vlaggenschip voorzien van AMOLED beeldscherm meet 143,6 mm bij 70,9 mm met een slanke behuizing van 7,7 mm. De iPhone X heeft binnen die compacte behuizing een 5,8 inch beeldscherm. Aan de andere kant heb je de iPhone 8 Plus met een 5,5 LCD beeldscherm. Dit toestel heeft de volgende afmetingen: 158,4 mm bij 78,1 mm bij 7,5 mm. Zoals je kunt zien, heeft de iPhone X eigenaar of eigenaresse flink wat meer ruimte in de broekzak of tas.

bezelless iPhone X

Concurrent Samsung heeft al meerdere full screen toestellen gelanceerd. De Samsung Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld de volgende afmetingen: 148,9 mm x 68,1 mm x 8 mm. Daarmee is de smartphone met groot 5,8 inch beeldscherm fysiek kleiner dan zijn voorganger met 5,5 inch beeldscherm. De Samsung Galaxy S7 Edge heeft namelijk de volgende afmetingen: 150,9 mm x 72,6 mm x 7,7 mm.

 

Enkele bezelloze smartphones

LG heeft als eerste fabrikant een bezelloos toestel gelanceerd in Europa. Het innovatieve merk had na de LG G5 wat goed te maken en verscheen met de LG G6. Een prachtig en super sterk vlaggenschip. Een min puntje van de krachtpatser was echter de iets verouderde processor. De Zuid Koreaanse telefoon heeft een 5,7 inch Quad HD+ beeldscherm met krachtige Snapdragon 821 processor. Aan de achterkant tref je twee hoofdcamera’s en selfies maak je met de 5 megapixel selfie schieter. De premium smartphone is waterdicht en voldoet aan de militaire standaard voor robuustheid MIL-STD 810G.

LG G6

Samsung lanceerde aan het begin van 2017 de eerste smartphone met Snapdragon 835 processor, de Samsung Galaxy S8. Het prachtige full screen toestel is van sterk glas en beschikt over prachtige rondingen. Een groot 5,8 inch beeldscherm neemt meer dan 83% van de voorkant in. Aan de achterkant vind je een 12 megapixel camera waarmee je indrukwekkende foto’s maakt.

Samsung Galaxy S8

Full screen ontwerp voor een kleiner budget? De Huawei Mate 10 Lite is de gloed nieuwe midrange smartphone van het Chinese merk Huawei. Een krachtige smartphone met groot 5,7 inch beeldscherm dat een groot deel van de voorkant inneemt. In Nederland is het de eerste smartphone met dual selfie camera’s en dual hoofdcamera. Reken maar op prachtige portret selfies!

Huawei Mate 10 Lite
Vond je deze pagina nuttig?
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26