Wat is een GPU?

Wat is een GPU?

Een GPU staat voor Graphical Processing Unit en is een chip die zich met slechts één enkele taak bezighoudt: videobewerkingen uitvoeren op je mobiele telefoon, zowel tweedimensionale als driedimensionale beelden. De GPU bevindt zich op de videokaart.

Wat doet een GPU?

In het artikel over de Central Processing Unit of CPU schreven we dat deze processor zich bezighoudt met een groot aantal taken: van het laden van webpagina’s tot het installeren van applicaties. Ook het afspelen van muziek en het monitoren van je geografische locatie behoort onder meer tot het takenpakket van de CPU. Het is dus een veelzijdige chip die veel werk uit handen neemt van losse componenten.

De grafische processor of GPU is daarentegen een specialistische chip: zijn enige taak is om beelden weer te geven op je smartphone. In de begintijd waren dit enkel tweedimensionale beelden, tegenwoordig is 3D eerder regel dan uitzondering. In desktops is deze taak toevertrouwd aan grote grafische kaarten. Mobiele telefoons zijn een stuk kleiner en dat geldt ook voor de grafische kaart. GPU’s zijn niet groter dan een vingertopje.

Een grafische processor of GPU zorgt er voor dat video’s en games er niet alleen mooi uitzien en correct worden weergegeven, zonder enige vertraging of lag. De GPU is tevens verantwoordelijk dat het besturingssysteem soepel draait en instellingenopties en andere menu’s op je scherm verschijnen.

Fabrikanten

De grootste en bekendste GPU-fabrikanten zijn Qualcomm, ARM, NVIDIA en Intel. Qualcomm vergaarde zijn faam met de Adreno GPU’s. LG, Motorola, Microsoft, Sony en HTC verwerken nagenoeg exclusief een Adreno-GPU in hun toestellen. ARM brak door met zijn Mali GPU’s. Deze vinden we onder meer in toestellen van Samsung, Huawei en Honor.

De grafische kaarten van Intel, de Intel HD Graphics, vinden we veelal in computers in plaats van smartphones. Hetzelfde kan gezegd worden van de Amerikaanse chipfabrikant NVIDIA. De fabrikant is bekend geworden met zijn Tegra-processoren. Zo is de Tegra 3 onder meer te vinden in de HTC One X en HTC One X+. Ook in de Blackphone vinden we een GPU  van NVIDIA terug, namelijk de Tegra 4i. Deze smartphone was slechts mondjesmaat beschikbaar en legde de nadruk op het beschermen van onze privacy. Zo worden alle berichten die je verstuurt automatisch versleuteld en draait het toestel op een aangepaste versie van Android: PrivatOS.

Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26