Wat is een touchscreen?

Wat is een touchscreen?

Een touchscreen, ook wel aanraakscherm in het Nederlands genoemd, is een speciaal beeldscherm dat met je vingers te bedienen is. Vrijwel alle smartphones beschikken tegenwoordig over een touchscreen. Met je vingers open je een applicatie, maar kan je bijvoorbeeld ook makkelijk scrollen over een pagina of inzoomen op deze zelfde pagina. Het gebruik van een touchscreen is tegenwoordig een algemeen goed geworden. Inmiddels is de techniek achter een touch screen zo ver ontwikkeld dat het gebruik hiervan zowel bij kinderen als volwassen als erg gebruiksvriendelijk en intuïtief wordt ervaren. Toch heeft de touchscreen een behoorlijk ontwikkelfase moeten doorstaan tot het punt waar wij nu zijn.

De ontwikkeling van de touchscreen

pda-stylusDe eerste touchscreens zijn eigenlijk niet eens touchscreens te noemen. Je kon ze niet met je vingers bedienen maar met een zogenaamde stylus. We gaan terug in de tijd naar de ontwikkeling van de eerste PDA’s, waarbij met een stylus (pen) een applicatie kon worden geopend of iets geselecteerd kon worden. Zodra je dit met je vinger probeerde reageerde het scherm niet. Het was het begin van de ontwikkeling van een touchscreen die ook gevoelig was voor de vinger.

Resistief scherm

De eerste touchscreens waarbij het mogelijk werd om ze met de vinger te bedienen kreeg de benaming resistief. Dit was de voorloper op de capacitieve schermen die we vandaag de dag gebruiken. De eerste smartphones met touchscreen waren nog ver van ideaal. Soms deed het toestel iets totaal anders terwijl de vinger goed werd geplaatst op het beeldscherm. Wanneer het scherm te vuil was, deed de telefoon helemaal niets. Verdere ontwikkeling was dus noodzakelijk en sinds enkele jaren kunnen wij stellen, dat de touchscreens in smartphones goed werken en daadwerkelijk datgene doen wat jij verlangt. Tegenwoordig zijn zelfs complexte commando’s zoals inzoomen (met twee vingers op het scherm) een bekend fenomeen. Dat hadden wij enkele jaren geleden nog niet kunnen indenken. Een resistief scherm werkte alleen als je het scherm daadwerkelijk indrukte. Je moest dus min of meer kracht uitoefenen op het scherm om iets te kunnen doen. Dit zorgde nogal voor wat vervelende situaties en gebroken schermen.

Capacitief scherm

touchscreenCapacitief is de techniek die nu bij smartphones en tablets wordt gebruikt. Dit is een techniek waarbij je het scherm niet hoeft in te drukken, maar alleen hoeft aan te raken. Als je vinger een scherm aanraakt wordt de elektrische stroom op het scherm als het ware onderbroken. De plek waar dat gebeurt wordt door je smartphone gezien als aanraking en als “muisklik”. Deze techniek wordt tegenwoordig op vrijwel alle apparaten met een touchscreen toegepast.

Gevoeligheid van de touchscreen

Doordat veel smartphones uitgerust zijn met touchscreens is er ook een verhoogde kans op krassen of zelfs barsten in het scherm. Deze zaken kunnen uiteraard wel weer invloed hebben op het functioneren van het toestel. Inmiddels zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in het repareren van deze schermen en voor enkele tientjes. Het is raadzaam om bij een smartphone ook direct een hoesje mee te bestellen aangezien hiermee deze krassen of beschadigingen grotendeels voorkomen kunnen worden en het gebruik van de touchscreen dus optimaal blijft.

De beste telefoons met een capacitief touchscreen

Iedere smartphone heeft een touchscreen. Wil je weten welke je het beste kunt kopen? Wij tonen je de beste smartphones van dit moment:

We beginnen met de beste iPhone van dit moment, genaamd iPhone X. Een echte high-end krachtpatser.

Toch liever een aantrekkelijk geprijsde high end Android smartphone? Kies dan voor de Samsung Galaxy S7.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons