Wat is iCloud?

Wat is iCloud?

De iCloud is een online opslagruimte die je aangeboden wordt door Apple. Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van de cloud. Het is een technische benaming voor een virtuele plek ergens op de wereld. Vooral bedrijven maken gebruik van de cloud om zo makkelijk bestanden te kunnen uitwisselen. Collega’s kunnen op deze manier gegevens uitwisselen en bewerken. Het is een centraal systeem waar belangrijke data kan worden opgeslagen. Vanuit de cloud kun je in sommige gevallen zelfs software draaien. Ook steeds meer particulieren zien het nut van een dergelijke cloudomgeving in. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven zoals Apple meegaan in deze trend. Met de logische benaming iCloud heeft Apple dit nu ook standaard beschikbaar gesteld voor klanten die gebruik maken van software van Apple, en dan met name iOS.

Wat kun je met iCloud en hoe werkt het?

icloudMet iCloud kun je makkelijk belangrijke foto’s, video’s of bestanden online plaatsen. Het is zeker geen werkplek zoals dit bij bedrijven het geval is, maar puur een eigen ruimte. Je kunt het zien als een online kluis waar je al jouw belangrijke data bewaart. Deze data is ten alle tijden, op elke plek in de wereld, te benaderen via welk apparaat dan ook. Als je dus met jouw iPhone een video hebt gemaakt en sla je deze op in de iCloud. Dan kan je deze video thuis op de computer terugkijken. Uiteraard wil je deze mooie momenten ook graag delen. Geen enkel probleem want je kunt ook vrienden, familie of kennissen uitnodigen op jouw iCloud om deze momenten te delen. Je kan iCloud zien als een verlengstuk van de opslagcapaciteit van je iPhone of iPad.

Extra functies binnen iCloud

iCloud is niet zomaar een opslagdienst die gratis ter beschikking wordt gesteld. Het biedt vele extra mogelijkheden waardoor het gebruik van iCloud ook nog eens een stuk interessanter wordt. Zo kunnen alle instellingen ook direct op iCloud worden opgeslagen, maar wordt ook de e-mail, agenda en contacten dus makkelijk gesynchroniseerd. Elke wijziging wordt direct doorgevoerd op iCloud, waardoor gegevens en instellingen nooit verloren gaan. Het is dus tamelijk eenvoudig om een nieuwe iPhone of iPad heel snel weer in te stellen inclusief alle contacten. Maak gewoon even contact met iCloud en je hebt alles weer goed ingesteld staan. Ook een backup maken van jou Apple apparaat is heel makkelijk via iCloud. Een andere belangrijke functie binnen iCloud is misschien wel de zoekfunctie. Mocht je onverhoopt jouw iPhone of iPad kwijt zijn, dan kun je via iCloud deze makkelijk terugvinden. En als iCloud hiertoe niet in staat is kan er met een simpele druk op de knop de functionaliteit van de iPhone of iPad behoorlijk belemmert worden en kan een dergelijk apparaat ook niet makkelijk verkocht worden. Hiermee gaat iCloud verder dan welke andere dienst dan ook en heeft het inmiddels vele malen zijn nut bewezen.

Zitten er kosten van aan iCloud?

Standaard krijgt elke Apple-gebruiker 5 GB gratis opslag binnen iCloud. Voor diegene die meer nodig heeft kan kiezen voor een opslag van 20 GB en hiervoor wordt een klein bedrag meer gerekend. Voor de echte grote verbruikers zijn er ook nog accounts beschikbaar van 200 GB, 500 GB en zelfs 1 TB. De kosten hiervan zijn makkelijk terug te vinden op de website van Apple, maar uiteraard ook binnen de app van iCloud. Doorgaans zal 5 GB meer dan voldoende zijn en kun je hiermee heel makkelijk een backup maken en enkele belangrijke bestanden op kwijt.

Samenvatting

iCloud is een erg makkelijke dienst in zowel gebruik als de extra mogelijkheden en veiligheden. Zo kun je iCloud zien als extra opslagcapaciteit, maar ook als een beveiligingsmiddel om jou Apple makkelijk te traceren mocht deze onverhoopt kwijt zijn geraakt of wanneer deze gestolen is. Hiermee heeft Apple een nieuwe dimensie toegevoegd aan het woord cloud en kun je dus met een gerust hart gebruik maken van Apple iCloud.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26