Wat is iOS?

Wat is iOS?

iOS is de naam van het besturingssysteem van Apple. Dit OS is exclusief te vinden op de producten van Apple, namelijk de iPhone en iPad. iOS heeft een eigen unieke interface en manier van bedienen dat flink verschilt ten opzichte van Android en Windows. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 10, oftewel iOS 10.

Geschiedenis van iOSBenieuwd welk abonnement het beste bij je past?

Bekijk keuzehulp
Het is 29 juni 2007 als Apple tijdens de MacWorld Conference & Expo de eerste generatie iPhone aankondigt. Door sommigen wordt deze ook wel de iPhone 2G genoemd, verwijzend naar de Global System for Mobile Communications (GSM) of simpel gezegd de tweede generatie mobiele telefonie (2G). Het was één van de allereerste mobiele telefoons ter wereld die geen fysieke toetsen had, maar een touchscreen met virtueel toetsenbord. Een unicum voor die tijd. Apple wordt de meesten dan ook gezien als de geestelijk vader of grondlegger voor de moderne smartphone.

De allereerste iPhone draaide op een besturingssysteem dat door Apple was ontworpen. Een naam kreeg het destijds niet van Apple: het bedrijf volstond met de mededeling dat de smartphone op een afgeleide versie van OS X draaide, het desktopbesturingssysteem van Apple. Het zou nog tot 2009 duren voordat de naam iPhone OS 3 in zwang raakte. Een jaar later, toen Apple de iPhone 4 onthulde, veranderde het Amerikaanse technologiebedrijf de naam van zijn besturingssysteem in de naam die we vandaag de dag kennen: iOS.

Sinds de lancering van de eerste generatie iPhone brengt Apple ieder jaar een nieuwe versie van zijn besturingssysteem uit. Zodoende zijn we inmiddels aanbeland bij iOS 10. Deze versie van Apples besturingssysteem is compatibel met de iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Wie met een iPhone 4S of ouder rondloopt kan iOS 10 niet op zijn smartphone installeren. Als vuistregel geldt dat Apples nieuwste besturingssysteem ondersteuning biedt aan toestellen die maximaal 4 jaar oud zijn. Zo is de iPhone 4S uit 2011 het oudste toestel dat op iOS 9 uit 2015 draait ondersteunt.

Zo werkt iOS

Net als Android en Windows Phone / Windows 10 Mobile bedien je iOS met je vingers. Door een veegbeweging naar links, rechts, onder of boven te maken, blader je door de verschillende schermen, instellingen en menu’s van het besturingssysteem heen. Door van boven naar beneden te vegen open je het notificatiecentrum en instellingenmenu. Door van onder naar boven te vegen verschijnt het Bedieningspaneel of Control Center in beeld.

Applicaties voor iOS download en installeer je door naar de App Store te gaan. Dat is een standaardapplicatie die je op iedere iPhone terugvindt. Volgens de laatste telling telt de App Store ruim 2 miljoen apps. Voor sommige moet je betalen, maar verreweg de meeste zijn gratis. Iedere app die je downloadt verschijnt als icoontje op het thuis- of hoofdscherm.

Wie geregeld apps downloadt, bouwt in no-time een aardige collectie op. Het zou een janboel worden als deze allemaal als icoontje op je hoofdscherm en naastgelegen pagina’s zouden staan. Ze van het hoofdscherm verwijderen is helaas niet mogelijk: dan verwijder je de app namelijk uit het geheugen van je toestel. Om alles netjes en overzichtelijk te organiseren, heeft Apple een andere oplossing bedacht. Het is mogelijk om mappen aan te maken en alle apps die tot een bepaalde categorie behoren hier naartoe te slepen. Zo plaats je bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Pinterest in een map die je ‘Social media’ noemt. Voor apps als Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive en STACK maak je een map die ‘Back-up’ heet. Dit doe je net zo lang totdat je al je apps hebt ingedeeld.

Dit kost de nodige tijd en moeite, maar het resultaat is een overzichtelijk en opgeruimd hoofdscherm.

Standaardapplicaties van iOS verwijderen

Sinds dag één installeert Apple vooraf een groot aantal standaardapplicaties op zijn besturingssysteem. Dat is niet vreemd: Google en Microsoft doen exact hetzelfde met respectievelijk Android en Windows 10 Mobile. Ze maken een belangrijk onderdeel uit van de gebruikerservaring van iOS.

Jarenlang klaagden gebruikers dat ze deze standaardapps niet konden verwijderen of verbergen, behalve dan door ze in een mapje te plaatsen. Met de komst van iOS 10 is het mogelijk om deze ingebouwde apps van het hoofdscherm te verwijderen. Dat doe je als volgt:

  • Druk met je vinger op het icoontje dat je wilt verwijderen en wacht totdat deze en de andere apps op het scherm beginnen te wiebelen.
  • Rechtsboven in de hoek verschijnt een kruisje. Druk hier op met je vinger.
  • Een waarschuwingsvenster verschijnt in beeld. Tik op ‘Verwijder’ om de betreffende app te verwijderen.
  • Herhaal deze stappen totdat je klaar bent. Daarna druk je op de Home-knop om je iPhone weer als vanouds te gebruiken.

In totaal heeft Apple 25 vooraf geïnstalleerde apps: Aandelen, Agenda, Calculator, Contacten, FaceTime, Gesproken memo’s, Gezondheid, Herinneringen, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Kaarten (Maps), Kiosk, Kompas, Mail, Muziek, Nieuws, Podcasts, Thuis, Tips, Video’s, Watch-app, Weer en Zoek mijn iPhone.

 

Op zoek naar een nieuwe iPhone?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26