Wat is USB?

Wat is USB?

De herkomst van USB gaat inmiddels alweer even terug in de geschiedenis. Grote bedrijven zoals Intel, IBM en Microsoft hadden in 1994 besloten om een wereldwijde nieuwe connector te ontwikkelen die het eenvoudiger moest gaan maken om apparaten aan elkaar te koppelen. De eerste apparaten met USB kwamen in 1995 op de markt en de wereldwijde lancering van USB was in 1996. De dataoverdracht was destijds nog 12 Mbit/s, maar in 2000 kwam een nieuwe versie van USB uit met een maximale dataoverdracht van 480 Mbit/s. Op dit moment kent USB versie 3.1 met een maximale overdracht van 10 Gbit/s.

MicroUSB

usbHet gebruik van de standaard USB-connector is niet iets wat wij terugzien op een smartphone. Hiervoor is in 2007 de micro-USB ontwikkeld. Mede vanwege het feit dat smartphones en tablets steeds kleiner werden moest ook de connector een stuk kleiner. Inmiddels is micro-USB vrijwel op elke smartphone standaard en ook met deze connector kun je gewoon nog makkelijk connectie maken met de computer of laptop om even wat foto’s of video’s snel over te zetten. Micro-USB heeft daarnaast ook de functie om de smartphone op te laden en hierdoor kunnen wij spreken van een multifunctionele connector. De opvolger van microUSB is USB Type-C en de aansluiting is net zo groot als de oudere microUSB aansluiting. De nieuwe USB Type-C is echter symmetrisch. Je kunt deze connector op twee manieren in de poort plaatsen, de oude USB kabels slechts op één manier.

USB standaard

Bij de ontwikkeling van micro-USB is niet zo zeer gelet op de snelheid waarmee data overgezet kan worden. Vooral de standaardisering van de connector voor het opladen en dataoverdracht speelde hierin een grote rol. Ook de snelheid waarmee USB 3.1 nu werkt is bij micro-USB minder van belang. Het is immers ook heel erg handig om via WiFi snel even wat foto’s of video’s over te zetten en hierbij kunnen de hogere snelheden behaald worden. Het standaardiseren van deze connector heeft er toe geleid dat vrijwel elk type lader op een smartphone gebruikt kan worden. Waar vroeger verschillende type laders en connectoren waren heeft de komst van micro-USB er toe geleid dat deze berg aan laders overbodig is geworden.

Met het verschijnen van de USB Type-C poort is het maximale vermogen van de USB poort hoger geworden. De oudere USB types gebruiken maximaal 9 watt. USB Type-C kan 100 watt aan en dat zie je bij smartphones terug in razend snel opladen.

In onderstaande tabel worden de verschillende USB standaarden door de jaren heen weergegeven:

VersieSnelheidNaamUitgebracht inKleur
USB 1.01,5 Mbit/sLowSpeed1996wit
USB 1.112 Mbit/sFullSpeed1998Wit
USB 2.0480 Mbit/sHighSpeed2000Zwart
USB 3.04,8 Gbit/sSuperSpeed2008Zwart of blauw of geel
USB 3.110 Gbit/sSuperSpeed+2013Niet vastgesteld

Alle fabrikanten, behalve Apple

lightningInmiddels wordt USB bij vrijwel alle fabrikanten als standaard gebruikt om je telefoon op te laden. De meeste smartphonefabrikanten hebben inmiddels voor Micro-USB gekozen omdat deze connector kleiner is en er meer ruimte overblijft voor andere onderdelen in het toestel. Sinds 2016 gaan er steeds meer fabrikanten over op de symmetrische USB Type-C poort. Apple heeft bij de iPhone vlaggenschepen bewust voor een eigen connector, genaamd Lightning heeft gekozen. Deze connector wordt volledig ontwikkeld door Apple zelf en is sneller en kleiner dan USB. Een nadeel is alleen dat je bij de iPhone dus altijd kabels van Apple moet aanschaffen.

Op zoek naar een nieuwe telefoon met USB?

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26