Wat is Wifi?

Wat is Wifi?

Tegenwoordig ondersteunt iedere smartphone WiFi en ook steeds meer huishoudens beschikken over een internetverbinding waarbij WiFi tot de beschikking is. Met deze standaard van communicatie is het mogelijk om draadloos op internet te gaan door het hele huis. Elders in huis ligt een router die via een kabel is verbonden met internet. Je bent dankzij WiFi dus niet meer gebonden aan een vaste plek en bedraad internet. Je kunt gewoon lekker op de bank even snel de bankzaken regelen of even op de social media kijken. De toevlucht van WiFi is groot en inmiddels zien veel mensen hier ook de voordelen van in.

Bespaar op de kosten van je databundel

Aangezien vrijwel alle smartphones over een WiFi verbinding beschikken kun je makkelijk via WiFi dus op internet. Het grote voordeel hiervan is dat jij direct jou databundel ontlast en dus altijd data bespaart die je misschien beter buiten de deur kunt gebruiken. Het is dan ook raadzaam om WiFi thuis te activeren om juist de databundel te ontzien en jezelf niet te ver in de kosten te jagen. Ook in steeds meer openbare gelegenheden zijn WiFi-spots aanwezig en kun je dus ook hier inloggen op een dergelijk netwerk.

Wifi instellen als Thuisnetwerk

wifiHet grote voordeel van WiFi is dat het tamelijk eenvoudig is om een thuisnetwerk te maken. Zo kun je makkelijk in apparaten, die uiteraard tot deze thuisgroep horen, beheren en doorzoeken. Het delen van afbeeldingen, video’s of muziek binnen deze thuisgroep is via WiFi erg eenvoudig. Zo kun jij dus makkelijk de laatste foto’s via dit thuisnetwerk op de televisie of computer tonen (mits deze over WiFi beschikken). Ook streamen behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden en naast smartphones beschikken ook tablets over deze functie. Het streamen van een video naar een televisie of ander apparaat is kinderlijk eenvoudig en kabels zijn overbodig geworden.

Wifi standaarden

In onderstaand overzicht vind je de Wifi-standaarden van dit moment:

Wifi StandaardFrequentieMaximale snelheid
IEEE 802.11a5,8 GHz band54 Mbps
IEEE 802.11b2,4 GHz band11 Mbps
IEEE 802.11g2,4 GHz band54 Mbps
IEEE 802.11n2,4 GHz en 5,8 GHz band600 Mbps
IEEE 802.11u2,4 GHz en 5,8 GHz band600 Mbps
IEEE 802.11ac5 GHz band900 Mbps per band
Max: 7 Gbps

Er zijn verschillende standaarden die gebruikt worden in smartphones en tablets en afhankelijk van de capaciteit van de smartphone of tablet maakt de fabrikant een keuze. De eerste variant is de IEEE 802.11g en de tweede is de IEEE 802.11n. Hierbij zijn de verschillen voornamelijk in de capaciteit van dataoverdracht. Zo werkt de laatste versie in de 2.4 Ghz en 5.8 Ghz frequentie, terwijl de IEEE 802.11g enkel in 2.4 Ghz frequentie werkt. De bandbreedte van 802.11n is minimaal 150 Mb/s en kan oplopen tot wel 600 Mb/s terwijl dit bij 802.11g maximaal 54 Mb/s is. Een aanzienlijk verschil dus, maar in de praktijk zal dit op een smartphone of tablet niet direct merkbaar zijn. Dit laatste heeft vooral te maken met de rekenkracht van het apparaat, aangezien de smartphone of tablet ook wel deze data snel moet kunnen verwerken. Nieuwe smartphones beschikken vaak over IEEE 802.11ac. Deze nieuwe versie is alleen geschikt voor de 5 Ghz band en kan nog hogere snelheden aan. Dankzij het combineren van banden kan WiFi 802.11ac snelheden aan tot maximaal 7 Gbps. In de praktijk ligt de snelheid echter eerder rond de 2 Gbps.

WiFi standaard aanzetten?

Het is verstandig om WiFi standaard aan te zetten. Je kunt dan direct in het scherm zien of er ergens een WiFi-punt is en zo kun jij makkelijk inloggen. Uiteraard zijn er ook punten waar je een wachtwoord voor nodig hebt. Zodra jij deze niet hebt zul jij ook niet kunnen inloggen en zal de smartphone ten alle tijden gebruik blijven maken van de mobiele dataverbinding. Je hebt dus op deze manier altijd de beschikking over mobiel internet, al dan niet via WiFi.

Waarom zou ik gebruik maken van Wi-Fi?

Het gebruik van Wi-Fi is eenvoudig en je kunt direct besparen op de databundel. Je maakt dan immers gebruik van de bandbreedte van het vaste internet in plaats van mobiel internet. In Nederland zijn er veel hotspots te vinden op verschillende belangrijke locaties zoals stations. Ook hier kan er gratis ingelogd worden op een Wi-Fi netwerk. Deze hotspots nemen in een snel tempo toe en het gebruik van Wi-Fi in Nederland begint dus aardig uit te breiden. Ook in huishoudens is steeds vaker Wi-Fi aanwezig om draadloos te kunnen internetten met de laptop of tablet. Ook de smartphone kan hier makkelijk in meegaan! Waarom zou je immers geen gebruik maken van vast internet als deze binnen handbereik ligt?

Is Wi-Fi veilig?

Dit hangt uiteraard van de instellingen af, maar in veel situaties is Wi-Fi gewoon veilig. De provider die de router heeft geleverd, heeft ook een moeilijk wachtwoord meegegeven om überhaupt verbinding te kunnen maken. Het zijn vaak wachtwoorden die erg moeilijk te kraken zijn en derhalve weet je ook zeker dat niemand zomaar even gebruik maakt van jouw internetverbinding. Toch moeten wij opmerken dat bij gebruik van een andere router vaak het wachtwoord wordt vergeten, waardoor het netwerk plotseling open is! Let hier wel op, want dan ben je dus wel kwetsbaar!

Hoe kan ik Wi-Fi activeren?

Dit kan per smartphone verschillen, maar vaak onder de knop instellingen is het eenvoudig om Wi-Fi aan of uit te zetten. Nadat Wi-Fi is ingeschakeld zal de smartphone automatisch naar Wi-Fi punten zoeken en deze aangeven. Bij veel verbindingen zul je dan een slotje zien staan en voor deze verbindingen is dan ook een wachtwoord nodig. In alle andere gevallen kun je gewoon aanmelden en gebruik maken van het internet wat aldaar wordt gebruikt. Het is mogelijk om meerdere Wi-Fi netwerken op te slaan zodat de telefoon automatisch op die router inlogt wanneer je in de buurt bent!

 

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26