Wat zijn Apps?

Wat zijn Apps?

Apps zijn applicaties die je kunt downloaden (of van te voren al zijn geïnstalleerd) op je smartphone of tablet. Apps kunnen dienen als handige software waarmee je je apparaat slimmer maakt, of als games om te spelen. Er zijn inmiddels miljoenen apps beschikbaar die je betaald en/of kosteloos kunt downloaden.

Veel apps worden standaard voorgeïnstalleerd door de fabrikant of de maker van het besturingssysteem. Zo zal de maker van het besturingssysteem (Android, Windows, iOS) standaard een e-mailprogramma, agenda, browser en bestandsverkenner meeleveren. Afhankelijk van de software zitten daar standaard nog andere apps bij. Ook zijn er apps los verkrijgbaar in de zogenoemde downloadwinkel van het besturingssysteem. Bij Android is dit de Google Play Store en bij Apple is dit bijvoorbeeld de App Store. In veel gevallen zijn applicaties in de Play Store ook te downloaden in App Store en andersom, maar er zijn hier zeker uitzonderingen op.

Ontwikkelaars van apps

Steeds meer bedrijven hebben zich gericht op het maken van applicaties voor deze mobiele besturingssystemen. Er zijn inmiddels ook enkele succesverhalen bekend van makers van deze applicaties. Denk hierbij eens aan spelletjes zoals Candy Crush en Angry Birds. Beide spellen zijn inmiddels miljoenen keren gedownload en worden nog dagelijks gespeeld. Deze spellen zijn gratis en het verdienmodel voor de ontwikkelaars zit hem dan ook in de advertenties in het spel. Andere ontwikkelaars kiezen voor geen reclame in de applicaties en bieden een spel tegen betaling aan. Dagelijks komen er nieuwe applicaties bij en het is dan ook niet ondenkbaar dat daar ook weer een succesverhaal ooit weer eens tussen zit.

Social media apps

Veruit de meest gedownloade applicaties zijn dat van social media. Denk hierbij aan applicaties zoals Facebook en Twitter. Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone is gebleken dat dit een van de eerste applicaties zijn die worden gedownload en geïnstalleerd. Toch wordt het steeds meer een algemeen goed dat bedrijven zoals Google en Apple dergelijke social media automatisch meeneemt in het besturingssysteem. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat dergelijke applicaties al standaard geleverd gaan worden. Hierin lijkt Microsoft overigens nog steeds de voorloper is die inmiddels wel al automatisch enkele applicaties standaard meelevert, waaronder Skype.

Zoek je een nieuwe smartphone met Apps?
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26