Hoe kan ik mijn smartphone versnellen?

Hoe kan ik mijn smartphone versnellen?

Er is niets zo vervelend als een trage smartphone die eigenlijk niet meer functioneert zoals deze dat deed bij aanschaf. Er zijn een aantal methodes om de snelheid terug te krijgen in de smartphone. Zo bestaan er applicaties waarmee je je smartphone kan opschonen, maar in de praktijk levert dit geen directe snelheidswinst op en kan zo’n applicatie ook nog eens voor meer ellende zorgen. Wij raden het dan ook af om dit soort applicaties te gebruiken en te installeren. Maar wat is dan wel de beste manier om je smartphone sneller te maken? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Startscherm, vergrendelscherm en achtergrond

Steeds meer smartphones bieden de mogelijkheid om verschillende foto’s en achtergronden te plaatsen. Dit kan in de vorm van een statische afbeelding, bijvoorbeeld de foto van het gezin, maar ook bewegende achtergronden behoren tot de mogelijkheden. Een bewegende achtergrond kan ervoor zorgen dat een deel van je processor in beslag wordt genomen om de animatie te starten en in beweging te houden. Als je een bewegende achtergrond omzet naar een statische achtergrond, zal je merken dat je telefoon sneller wordt. Vooral bij het opstarten.

Widgets verwijderen

widgetsFabrikanten bieden vaak de mogelijkheid om widgets op je opstartscherm te plaatsen. Bijvoorbeeld een Weerapplicatie of een widget met je agenda items. Dit soort widgets kunnen zeker handig zijn, maar beperk je tot het gebruik van alleen de belangrijkste widgets waar je ook dagelijks gebruik van maakt. De overige widgets zijn dan overbodig en slokken alleen maar meer werkgeheugen en capaciteit op, wat de snelheid van telefoon niet ten goede komt. Hoe minder widgets je op je opstartscherm hebt geïnstalleerd, hoe sneller je smartphone opstart.

Verwijder onnodige features

Veel mensen laten hun GPS tegenwoordig aan staan. Het is handig als je bijvoorbeeld snel wilt gaan navigeren of als je via social media jouw locatie wil delen. Ook widgets met bijvoorbeeld het weer maken gebruik van deze techniek. Het nadeel is alleen wel dat alles constant op de achtergrond bezig is en constant update. Dit heeft tot gevolg dat de smartphone steeds drukker wordt met updaten van widgets en overige zaken op de smartphone. Ook dit is weer onnodig verlies, terwijl via 3G of 4G makkelijk de locatie bepaald kan worden door een applicatie. Verwijder onnodige features, functies en applicaties om je smartphone sneller te maken.

Verwijder applicaties die je niet meer gebruikt

Tegenwoordig is 32 GB opslagruimte redelijk normaal. Dat lijkt natuurlijk fantastisch, maar is ook een manier om ontzettend veel apps te downloaden die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt of gebruikt. Kijk eens kritisch naar de geïnstalleerde applicaties en beoordeel waar je nog echt gebruik van maakt. Bepaalde programma’s heb je wellicht ooit eens voor de grap op de smartphone gezet, maar doe je er inmiddels niets meer mee. Verwijder deze applicaties. Dit geeft niet alleen ruimte, maar bespaart ook de nodige moeite voor de processor om alles in gereedheid te brengen, waardoor je smartphone sneller wordt gemaakt.

Benieuwd welke telefoons er nog meer zijn?
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 8 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26