Hoeveel MB heb ik nodig?

Hoeveel MB heb ik nodig?

Hoeveel MB’s of GB’s je denkt te gebruiken is lastig te beantwoorden en dat verschilt per persoon. Je kunt het aantal MB’s het beste achterhalen door inzicht te krijgen in het gemiddelde verbruik van de voorgaande periode. Grofweg zijn er vier verschillende gebruikers. Wij noemen ze de “Sporadische internetter”, de “Standaard internetter”, de “Fanatieke internetter” en de “Hardcore internetter”.

Hoe kom je er achter hoeveel MB’s je nodig hebt? De beste methode is natuurlijk je oude bel- en internet gedrag te raadplegen. Degene die voor het eerst een abonnement afsluit heeft het natuurlijk iets lastiger. Om er achter te komen wat je verbruikt is het slim om te bepalen in welke verbruikcategorie je valt. Er zijn vier categorieën te bepalen voor smartphone gebruikers; sporadisch, standaard, fanatiek of hardcore. Als je een sporadische internetter bent maak je weinig gebruik van internet. Je hebt wel een smartphone, maar eigenlijk gebruik je hem alleen voor het versturen van WhatsApp berichten en het bereikbaar willen zijn. De standaard internetter is al veel meer gewend aan mobiel internet. Hij of zij download zo nu en dan een app waar internet voor nodig is, stuurt regelmatig WhatsApp berichten en gebruikt zijn smartphone bijvoorbeeld voor navigatie-doeleinden. De fanatieke en hardcore internetters zitten dagelijks op internet, houden zich vrijwel ieder uur van de dag bezig met social media en maken gebruik van streamsoftware zoals YouTube en Spotify.

Bij welke categorie hoor jij? In onderstaande tabel laten we zien hoeveel MB’s je ongeveer nodig zal hebben per categorie.

Ik ben een:Ik gebruik internet voor de volgende doeleinden:Advies aantal MB's per maand
Sporadische internetterZo nu en dan een Whatsapp bericht versturen en wat surfen op internet.500 MB
Standaard internetterRegelmatig versturen van Whatsappberichten, surfen, navigatie apps.1000 MB / 1500 MB
Fanatieke internetterApps, games, WhatsApp, Social Media, zo nu en dan streamen van Spotify.2500 MB / 4000 MB
Hardcore internetterAlles! Mijn leven staat op internet. Van social media tot online gamen tot dagelijks streamen van youtube en spotify.Vanaf 5000 MB. Liever meer dan 10 GB. Bij voorkeur zelfs onbeperkt.

Waar gebruik ik mobiel internet voor?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het bepalen van hoeveel MB je nodig hebt is waar je mobiel internet werkelijk voor gebruikt. Veel mensen zullen er dan achter komen dat zij hun smartphone gebruiken voor social media. Ze kijken even snel naar de laatste updates op Facebook of Twitter. Een een zal ook nog eens kunnen zeggen om even de e-mail te controleren en de ander zegt om misschien wat spelletjes te spelen of om filmpjes op YouTube te bekijken. De toegang tot deze applicaties wordt heel eenvoudig gemaakt, maar stuk voor stuk verbruiken zij data. Ga dus goed na bij jezelf welke apps je op jouw smartphone gaat gebruiken of wat je precies wilt gaan doen. Als je nog niet over een smartphone beschikt kun je wellicht de vergelijking het beste gaan leggen bij de computer. Wat doe jij hier dagelijks op? In veel gevallen zul jij deze activiteiten ook gaan toepassen op de smartphone.

Hoeveel MB verbruikt een app?

Het verbruik van MB’s kan per app enorm verschillen. Zo is Youtube een applicatie die enorm veel data gebruikt. Het is dan ook niet aan te raden om veel gebruik te maken van Youtube  buitenshuis. Facebook volgt YouTube op de voet. Want er verschijnen vaak en veel video’s op jouw tijdlijn. Net als YouTube verbruikt het streamen van video’s de meeste data. Aangezien Facebook door erg veel mensen wordt gebruikt en dagelijks wordt bekeken is het dus even een serieuze applicatie om rekening mee te houden. Gelukkig kun je op je smartphone wel instellen dat filmpjes niet direct worden gedownload. Twitter en e-mail zijn vooral tekstueel en zullen bij normaal gebruik niet veel data verbruiken ten opzichte van de eerste genoemde applicaties.

Populaire apps en het MB verbruik

Wanneer je een film kijkt via YouTube dan ben je per minuut 1 tot 9 MB aan data kwijt. Deze hoeveelheid is afhankelijk van de beeldkwaliteit. Luister je vaak naar Spotify, dan moet je rekening houden met een verbruik van 1,2 MB elke minuut. Luister je dus naar dat heerlijke album Devide van Ed Sheeran van 59,28 minuten? Dan heb je ongeveer 71 MB verbruikt. WhatsApp kan je veel bel minuten besparen. Al moet je wel rekening houden met een paar dingen. Per bericht verbruik je misschien niet zoveel data, maar providers ronden dit verbruik vak af naar 100 Kb. Met oneindig veel berichten kom je zo op een behoorlijke hoeveelheid MB’s. Bel je wel eens via WhatsApp dan moet je rekening houden met 700 Kb. Een gesprek van 20 minuten met je beste vriend of vriendin kost 14 MB aan data. Beeldbellen via deze app verbruikt natuurlijk nog meer data, iedere minuut 3 MB per minuut.

MB verbruik van je oude abonnement

Als jij al over een smartphone of tablet beschikt met mobiel internet dan is het zeer eenvoudig om te achterhalen hoeveel MB’s je nodig hebt. Via je tablet is het eenvoudig om een overzicht te krijgen per app hoeveel data hiervoor is gebruikt. Heb je al eerder een smartphone gebruikt dan kun je via de provider een exact overzicht krijgen van je MB verbruik. Log eens in op de website van jouw provider en bekijk daar van de laatste maanden jouw verbruik. Veel providers hebben deze mogelijkheden in jouw persoonlijke pagina opgenomen waardoor jij direct ziet wat je normaal verbruikt. Dit geeft ook inzicht in wat jij dus maandelijks aan MB’s verbruikt en wat jij dus werkelijk nodig hebt! Dit scheelt wellicht een hoop denkwerk en wellicht de verkeerde keuze of overschat je jezelf.

De handige tip: Maak gebruik van WiFi!

Veel mensen hebben tegenwoordig thuis of op het werk toegang tot WiFi. Maak hier dan ook zo veel mogelijk gebruik van. Doordat smartphones of tablets tegenwoordig hier al standaard op kunnen inloggen kun jij jouw eigen databundel ontzien en heb je nog steeds wel toegang tot internet. Hiermee kun je aanzienlijk besparen op de mobiele internet kosten en reduceer je aanzienlijk het aantal verbruikte MB’s.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons