De simkaart van de telefoon knippen; dat kan toch geen kwaad? Helpdeskmedewerkers van providers krijgen regelmatig consumenten bij zich met vragen over een slechte dekking, een slechte verbinding of andere problemen. Dat kan komen doordat de simkaart niet juist geknipt is.

Soorten en maten
Smartphones gebruiken simkaarten in allerlei soorten en maarten. In de loop van tijd zijn de kaarten steeds kleiner geworden. Dat loopt van 2FF tot 4FF. FF betekent ‘Form Factor’.

• De 2FF-kaart kennen we ook wel als ‘minisim’ of ‘normale sim’. Toestellen die deze kaarten gebruiken zijn inmiddels schaars geworden. Ze werden gebruikt bij oudere toestellen.
  • De 3FF-kaart noemen we ‘microsim’. Het is de standaard voor de meeste smartphones, sinds de introductie van de iPhone 4.
  • De 4FF-kaart staat bekend als ‘nanosim’. Het is de kleinste variant van de simkaart. Dit formaat werd geïntroduceerd bij de iPhone 5. Inmiddels maken steeds meer smartphones, vooral in het hogere segment, gebruik van dit kaartje.

Koper beschadigen
Een simkaart is grotendeels gemaakt van koper. Dit koper maakt contact met de smartphone. Wie de simkaart zelf knipt, kan het koper beschadigen. Een simknipper is een apparaat dat de standaardformaten op een juiste manier kan knippen. Zo blijft er genoeg plastic over om het koper niet te beschadigen.

Een nanosim is dunner dan een minisim of microsim. De kaart is dan wel klein genoeg, maar niet dun genoeg. We kennen verhalen van smartphonegebruikers die de simkaart vijlden of schuurden, maar daardoor beschadigt men het koper van de simkaart sneller.

De gevolgen
Door het koper te beschadigen, komen een paar problemen voor. Daaronder valt onder anderen de verminderde dekking. De simkaart kan simpelweg minder goed contact krijgen met de smartphone.

Datzelfde geldt voor 4G. Hoewel de gebruiker in een 4G-ontvangstgebied zit, kan er geen verbinding gemaakt worden op de smartphone. Vrees niet voor de antenne van het toestel, maar voor de simkaart. Deze is te ver doorgeknipt. Vaak is dat ook de oorzaak van een trage internetverbinding en een slechte gesprekskwaliteit.

Loopt de accu ineens snel leeg? Dat komt doordat het toestel continu verbinding probeert te maken met het datanetwerk. Doordat de simkaart geen contact krijgt, doet de iPhone tot drie keer zo veel verbindingspogingen. Dat komt niet ten goede van de batterij.

Het juiste formaat
Providers ontmoedigen gebruikers de simkaart zelf te knippen. Ze bieden vaak diensten waarbij men de kaart al op het juiste formaat kan bestellen. Zo zijn er steeds meer providers die een drie-in-één-kaart aanbieden.

Zo’n kaart is, zoals de naam al doet vermoeden, drie simkaarten in een. De afnemer van het mobiele abonnement kan de kaart zelf ‘doordrukken’ naar het gewenste formaat. In het plastic zijn van tevoren al inkepingen gemaakt, zodat het koper niet beschadigd wordt.

Toch zelf geknipt?
Wie de kaart toch zelf heeft geknipt, met alle gevolgen van dien, kan online een nieuwe simkaart bij de provider bestellen. Vaak rekenen providers hier wel een vergoeding voor. Over het algemeen ligt deze vergoeding rond de vijf euro.