Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished smartphone?

Tegenwoordig zijn verschillende apparaten zo goed dat ze een tweede leven krijgen als refurbished smartphone of refurbished laptop. Vooral Apple staat bekend vanwege de uitstekende levensduur van de iPhones. Apple fans die de nieuwste iPhone willen, die ruilen hun oude telefoon vaak in. De oude Apple iPhone wordt vervolgens gecontroleerd en opnieuw verkocht als refurbished. Je betaalt vaak veel minder dan dat je de telefoon nieuw koopt bij Apple zelf.

Echter er zijn wel een aantal aandachtspuntjes en soms is het prijsverschil helemaal niet zoveel als je verwacht.

Wat is refurbished?

Een refurbished telefoon is een smartphone die ooit als nieuw is verkocht en vervolgens is het na gebruik ingeleverd bij een winkel. Sommige refurbished modellen zijn bijvoorbeeld in een winkel gebruikt als test model. Nadat een telefoon is ingeleverd wordt de smartphone op verschillende punten gecontroleerd en weer verkocht als refurbished. Wil je een refurbished smartphone kopen dan weet je natuurlijk niet 100% zeker wat je krijgt. De een heeft duidelijke gebruikssporen terwijl andere producten zo goed als nieuw blijken. De tweedehands smartphones zijn op verschillende belangrijke onderdelen nagekeken. Het scherm is gecontroleerd, de behuizing, alle fysieke knoppen, camera’s en natuurlijk de accu. Indien onderdelen kapot is of niet meer voldoen worden zij vervangen.

Iedere refurbished aanbieder heeft een soort systeem met verschillende gradaties voor de kwaliteit van refurbished smartphones. Dit gradatiesystemen bestaat vaak uit drie gradaties. De meesten gebruiken systemen met een A, B of C gradatie of geven hun telefoon 3 sterren tot 5 sterren. Deze systemen geven aan dat een telefoon ‘zo goed als nieuw’, ‘lichte gebruikerssporen’ vertoont of ‘duidelijk zichtbare gebruikerssporen’ heeft.

Waar moet je op letten bij refurbished smartphones

Een tweedehands smartphone blijft helaas altijd een gok. De consumentenbond heeft in 2018 nog een test gedaan waaruit blijkt dat het voordeel niet altijd zo groot is als aanbieders soms doen vermoeden. De bond moet echter wel concluderen dat veel gebruikers zeer positief zijn over hun goedkope iPhone of Samsung Galaxy. Toch blijft deze aankoop een soort gok. Daar ligt dan ook direct het aandachtspunt bij het kopen van een refurbished smartphone.

Voordelen refurbished

De meeste mensen die een refurbished smartphone kopen willen niet perse het nieuwste van het nieuwste. Hierdoor kunnen ze flink wat geld besparen. De besparing met een refurbished smartphone kan bijvoorbeeld oplopen tot 28% en dat betekent bij een iPhone 6S bijvoorbeeld een besparing tot 110 euro. Aan de andere kant kan het voordeel in vergelijking tot het nieuwe toestel in de winkel slechts 9% zijn. In dat geval bespaar je nog 40 euro.

Naast de aantrekkelijke prijs is garantie op belangrijke onderdelen en een groot voordeel. De garantie zorgt ervoor dat een refurbished iPhone of Samsung Galaxy betrouwbaarder is dan zomaar een tweedehands smartphone kopen. Mochten garantie onderdelen kapot gaan binnen de garantie periode wordt de accu gratis vervangen. Naast garantie krijg je bij een webwinkel altijd 14 dagen bedenktijd. In die tijd kun je nagaan of het toestel voldoet aan jouw eisen en of de accucapaciteit goed is. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarbij je de accu duur kunt testen.

Nadelen refurbished

Een van de grote nadelen van een refurbished smartphone is dat de verkoper het toestel vaak vergelijkt met de originele nieuwprijs. Je denkt daardoor al snel een flink voordeel te behalen met de gecontroleerde tweedehands telefoon. Dit voordeel is echter minder groot als je goed om je heen kijkt. Dezelfde smartphone is vaak nieuw ook goedkoper geworden en bij sommige providers kun je en flink voordeel halen.

TIP: vergelijk het model dat jij wilt kopen altijd met aanbiedingen voor het nieuwe toestel.

Het nadeel van een refurbished telefoon is natuurlijk dat de telefoon gebruikt is. Je weet nooit precies wat er met de smartphone is gebeurd. Van de buitenkant kan het toestel misschien wel nieuw lijken, maar je weet niet hoe de binnenkant er uit ziet. Daarnaast gaat een refurbished telefoon minder lang mee dan het nieuwe toestel. Een ander nadeel ligt in de meegeleverde accessoires. Een refubished iPhone wordt bijvoorbeeld vrijwel nooit met de Apple oordopjes of oplader verstuurd. Wel krijg je altijd een universele oplader die door Apple is goedgekeurd. Een ander nadeel van de tweedehands smartphone is natuurlijk dat het toestel minder lang mee gaat. Een ander nadeel is dat de verouderde hardware specificaties misschien zelfs moeite kunnen krijgen met moderne software.

Sta je op het punt om een nieuwe telefoon te kopen en denk je aan een refurbished telefoon? Vergelijk dan de refurbished aanbiedingen altijd met de aanbiedingen voor het nieuwe toestel.