Niet iedereen is een technisch wonder en zeker niet iedereen is opgegroeid in de digitale generatie. Vaak weet de niet-smartphone-gebruiker niet waar hij op zij op moet letten bij aanschaf van een goede smartphone. Gelukkig weet Telefoonabonnement.nl dat wel. We hebben een lijst opgesteld.

Een goed ontwerp

Eerlijk is eerlijk: de smartphone moet niet alleen praktisch, maar ook mooi zijn. Het oog wil immers ook wat. De laatste paar jaren worden smartphones weer steeds groter. Denk bijvoorbeeld aan de iPhone 6 plus, met een 5,5 inch scherm. Of aan de Alcatel Pop C9, die even groot is.

Het voordeel van een groot scherm, is dat de letters beter zichtbaar zijn en er makkelijker op het virtuele toetsenbord getypt kan worden. Aan de andere kant is een grotere smartphone iets minder makkelijk mee te nemen. Dan is juist een kleine telefoon handiger. Ook de behuizing speelt een rol: toestellen uit het hogere segment zijn vaak vervaardigd uit metaal. Telefoons uit het lagere segment zijn vaak van plastic.

Het scherm: hoe helder mag het zijn?

Vroeger bestonden telefoons vooral uit plastic. Dat geldt ook voor het scherm. Maar toen Apple met smartphones met glazen schermen op de markt kwam, gingen ook andere fabrikanten in de trend mee. Een glazen scherm is over het algemeen helderder dan een plastic scherm. De letters staan er ook iets scherper op. Het grote nadeel: glas is breekbaar. Bij een kleine val kan het scherm dus al beschadigd zijn.

Voorwaarden voor een goed scherm zijn een hoge resolutie en een hoge helderheid. Daarnaast moet de kijkhoek goed zijn en moeten de kleuren kloppen. De resolutie is het belangrijkst. Hoe meer pixels er op een scherm passen, hoe hoger de kwaliteit. Schermen die Full HD ondersteunen zijn over het algemeen van prima kwaliteit, maar Quad HD presteert beter.

Een werkpaard

Tegenwoordig is een smartphone allang niet meer alleen een apparaat om mee te bellen. Het is een zakcomputer en zelfs bijna een mobiel kantoor. Dan is het handig als de telefoon een krachtige processor met veel werkgeheugen aan boord heeft. De processor is het hart van de telefoon. Alle functies gaan langs de processor.

Niemand vindt het fijn als de telefoon steeds vastloopt of traag is. Processoren met een hoge kloksnelheid zijn favoriet. Vergelijk het met het aantal cc’s van een auto. Een processor van een hoog segment smartphone van afgelopen jaar, heeft acht kernen met ongeveer 2 gigahertz aan kracht. Oudere topmodellen hebben vier kernen, met een iets hogere kloksnelheid. Een telefoon met meer kernen is over het algemeen sneller, doordat de belasting van de processor beter verdeeld wordt. De meeste smartphones hebben standaard 3 gigabyte aan werkgeheugen.

Fotograferen als een fotograaf?

Steeds meer camera’s op mobiele telefoons doen niet meer onder voor professionele fotocamera’s. Wie foto’s van hoge kwaliteit wil kunnen maken, kan het best kiezen voor een smartphone met veel megapixels. Hoe meer megapixels, hoe meer details er op de foto’s te zien zijn.

Betekent een hoger aantal megapixels per definitie een beter kwaliteit? Niet per se. De fotocamera in de ene smartphone gaat anders om met kleurenweergave en snel scherpstellen, dan de andere. Zo kan het best zijn dat een 13 megapixel camera slechter presteert dan een 8 megapixel camera. De enige manier om uit te vinden of de camera aan de eisen voldoet: testen en vergelijken in de winkel.

De prijs

In dit artikel zijn we ervan uit gegaan dat de gebruiker het beste van het beste wil. Niet alle gebruikers zijn gelijk. Sommige afnemers van mobiele abonnementen hebben alleen internet om bijvoorbeeld te kunnen whatsappen. Hoe snel de telefoon verder is, en of deze scherpe foto’s kan nemen, is dan minder belangrijk. In dat geval wordt er eerder gekeken naar de prijs. Een telefoon uit het lagere segment kan voor de gebruiker dan evengoed voldoen als een telefoon uit het hogere segment.