Waaraan voldoet een goede smartphone?

Een goede smartphone voldoet aan een paar basis eisen. De telefoon heeft een degelijke ontwerp, helder beeldscherm, snelle processor en uitstekende camera’s. Niet iedereen is een technisch wonder en zeker niet iedereen is opgegroeid in de digitale generatie. Vaak weet een beginnende smartphone gebruiker niet waar hij of zij op moet letten bij de aankoop van een goede smartphone. Gelukkig weet Telefoonabonnement.nl dat wel. We hebben een lijst opgesteld.

Een goed ontwerp

Eerlijk is eerlijk: de smartphone moet niet alleen praktisch, maar ook mooi zijn. Het oog wil immers ook wat. De laatste paar jaren worden smartphones weer steeds groter. Denk bijvoorbeeld aan de iPhone 8 plus, met een 5,5 inch scherm. Of aan de Samsung Galaxy S8 met een groot 5,8 inch beeldscherm dat vrijwel de volledige voorkant van de telefoon inneemt.

Het voordeel van een groot scherm, is dat de letters beter zichtbaar zijn en er makkelijker op het virtuele toetsenbord getypt kan worden. Aan de andere kant is een grotere smartphone iets minder makkelijk mee te nemen. Vandaar dat je tegenwoordig steeds meer telefoons met een edge-to-egde beeldscherm ziet. Daarnaast zijn er ook kleinere telefoons. Al zijn de compacte modellen vaak uitgerust met mid-range specificaties. Ook de behuizing speelt een rol: toestellen uit het hogere segment zijn vaak vervaardigd uit metaal of sterk glas. Telefoons uit het lagere segment zijn vaak van plastic.

Het scherm: hoe helder mag het zijn?

Vroeger bestonden telefoons vooral uit plastic. Dat geldt ook voor het scherm. Maar toen Apple met smartphones met glazen schermen op de markt kwam, gingen ook andere fabrikanten in de trend mee. Een glazen scherm is over het algemeen helderder dan een plastic scherm. De letters staan er ook iets scherper op. Het grote nadeel: glas is breekbaar. Bij een kleine val kan het scherm dus al beschadigd zijn.

Voorwaarden voor een goed scherm zijn een hoge resolutie en een hoge helderheid. Daarnaast moet de kijkhoek goed zijn en moeten de kleuren kloppen. De resolutie is het belangrijkst. Hoe meer pixels er op een scherm passen, hoe hoger de kwaliteit. Schermen die Full HD ondersteunen zijn over het algemeen van prima kwaliteit, maar Quad HD presteert beter. Er zijn daarnaast ook twee verschillende type beeldschermen, LCD en OLED. De OLED beeldschermen geven een nog mooier contrast en prachtige beelden. Je vindt mooie OLED beeldschermen in de duurdere telefoons.

Een werkpaard

Tegenwoordig is een smartphone allang niet meer alleen een apparaat om mee te bellen. Het is een zakcomputer en zelfs bijna een mobiel kantoor. Dan is het handig als de telefoon een krachtige processor met veel werkgeheugen aan boord heeft. De processor is het hart van de telefoon. Alle functies gaan langs de processor.

Niemand vindt het fijn als de telefoon steeds vastloopt of traag is. Een processor met een hoge kloksnelheid is daarom favoriet. Vergelijk het met het aantal cc’s van een auto. Een processor van een hoog segment smartphone van afgelopen jaar, heeft acht kernen met ongeveer 2,4 gigahertz aan kracht. Oudere topmodellen hebben vier kernen, met een iets hogere kloksnelheid. Een telefoon met meer kernen is over het algemeen sneller, doordat de belasting van de processor beter verdeeld wordt. De meeste smartphones hebben standaard tegenwoordig al 3 gigabyte aan werkgeheugen.

Fotograferen als een fotograaf?

Steeds meer smartphone camera’s doen niet meer onder voor professionele fotocamera’s. Wie foto’s van hoge kwaliteit wil kunnen maken, komt eigenlijk standaard uit bij de premium mobiele telefoon. De dure smartphones beschikken namelijk over de beste camera’s. Tegenwoordig zijn de telefoons uit het middensegment ook uitgerust met goede camera’s. Denk bijvoorbeeld aan de Motorola Moto X4 en de Samsung Galaxy A8 2018. Helaas is het niet meer zo simpel als vroeger, dat meer megapixels beter is. Vooral camera’s van 12 en 13 megapixels worden veel gebruikt. Een belangrijk aspect binnen de smartphone camera is de image processor en die wordt vaak geholpen door de smartphone processor zelf. Een krachtige processor is dus beter in staat om foto’s te verwerken. Het diafragma heeft ook veel effect op de kwaliteit van een foto. De vlaggenschepen in 2017 zijn vaak uitgerust met camera’s voorzien van f/1.8 tot 1.6 diafragma. De beste manier om te achterhalen of een smartphone camera voldoet, is testen en vergelijken in de winkel.

De prijs

Een goede smartphone begint eigenlijk pas vanaf de 300 tot 500 euro. Vanaf dat bedrag kun je een snel toestel verwachten dat geen enkele probleem heeft met iedere app of game. Deze telefoons maken al uitstekende foto’s en zijn gemaakt van premium materialen zoals aluminium of sterk Gorilla Glass. Een goede telefoon is natuurlijk ook afhankelijk van de gebruikers eisen. Ga je alleen maar Whatsapp gebruiken, dan is een telefoon vanaf 150 euro al goed uitgerust. Wil je een waterdicht toestel met razend snelle processor? Dan zoek je al snel boven de 500 euro voor een goed smartphone.