Op de gemiddelde smartphone staan ongeveer 26 applicaties, waarvan de meesten vaak toegang vragen tot de verschillende functies en gegevens. Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden om toegang tot locatievoorzieningen. Het is voor veel gebruikers onduidelijk waarom een applicatie toegang nodig heeft.

Wat doet de app met deze informatie?
Waarom willen applicaties toegang tot een naam, het geslacht, de leeftijd of de regio? Het antwoord kunnen we geven door middel van een andere app: Facebook. Wie een gebruikersnaam van een applicatie koppelt aan Facebook, zal de toegangsmeldingen krijgen.

Dat zit zo: Facebook wil graag haar dienst afstemmen op de wensen van de gebruikers. Daarnaast gebruikt het social media-netwerk deze gegevens voor het weergeven van advertenties. Dat geldt ook voor veel andere gratis apps.

Wat weet de ontwikkelaar?
Iedere dag krijgt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) klachten over online privacyschending. We kunnen dus best stellen dat Nederlanders erg gesteld zijn op hun privacy. Daarom voelt een verzoek tot toestemming al snel als het inleveren van privacy. Toch is dat niet altijd zo.

Een voorbeeld: de fotodienst Instagram vraagt na installatie toestemming tot het fotoalbum. Dat is nodig, want anders kan de gebruiker geen foto’s uploaden naar zijn of haar account. Dat wil overigens niet zeggen dat de ontwikkelaar alle foto’s in het fotoboek meteen kan bekijken en gebruiken. Het werkt ook andersom: sommige applicaties willen iets op de smartphone opslaan en hebben daar toestemming voor nodig.

Zelf de privacy in de hand houden
Anders dan bij iPhones, moeten gebruikers van Android een lijst met toestemmingsverzoeken accepteren alvorens de app te installeren. Wie geen toestemming geeft tot bepaalde functies, kan de app vaak niet installeren.

Om te controleren of een applicatie veilig is, kunnen Android-gebruikers gebruik maken van de applicatie App Ops Starter. Die applicatie geeft precies weer welke gegevens nieuwe apps kunnen gebruiken. Op die manier kunnen gebruikers altijd zelf de touwtjes in handen houden.

Privacy in iOS
Bij iOS hoeft men niet expliciet toestemming te geven voor alle functies. Dat gebeurt namelijk al tijdens het downloaden. Apple onderzoekt applicaties namelijk eerst tot in detail. Als ze veilig zijn, verschijnen ze in de App Store. Locatievoorzieningen, toegang tot de microfoon en toegang tot de camera of het fotoboek, staan vaak uit.

Oppassen voor lekken
Soms is een applicatie niet wat het lijkt. Meer dan eens verzamelt een applicatie meer gegevens dan de gebruiker wenst. Bekijk daarom eerst goed wat anderen van de app vinden. Lees de recensies en kijk daarbij naar het aantal gegeven sterren.

Besluit de gebruiker de app te installeren en toegang tot bepaalde gegevens te geven, dan is het belangrijk de smartphone en de applicaties up-to-date te houden. Installeer altijd alle updates. Dan blijft de app stabieler en is deze veiliger te gebruiken. Updates bevatten namelijk vaak fixes voor beveiligingslekken. Hackers kunnen zo niet bij de gegevens komen.

Apps en sociale media
Tegenwoordig kan men bij bijna iedere sociale app een account aanmaken middels Facebook of Twitter. Dat kan handig zijn, maar we raden het niet aan. Applicaties met toegang tot Facebook en Twitter kunnen namelijk zelfs wachtwoorden opslaan, of verzoeken versturen via Facebook.

Maak daarom liever een aparte gebruikersnaam aan binnen de geïnstalleerde applicatie. Dan verleent de gebruiker geen toegang tot de profielgegevens van Facebook, maar begint hij of zij met een schone lei. We raden aan om voor iedere app een apart wachtwoord te gebruiken, bestaande uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Een goed wachtwoord bestaat uit tenminste 8 karakters, met minimaal 2 cijfers en symbolen. Verander het wachtwoord regelmatig en schrijf deze niet op. Bedenk liever een ezelsbruggetje.