Meer informatie over Motorola smartphones

De fabrikant Motorola is misschien wel de oudste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld. Als wij in de geschiedenis van Motorola duiken gaan wij helemaal terug naar 1973 waar Motorola zijn eerste mobiele telefoon introduceerde onder de naam DynaTAC. Alhoewel Motorola zelf nog niet overtuigd was van het succes van de mobiele telefoon werd er toch voorzichtig een start gemaakt. In 1983, na vele miljoenen dollars te hebben geïnvesteerd in ontwikkeling, was het tijd om de eerste DynaTAC te laten keuren bij de FCC, maar hier werd Motorola slachtoffer van het trage Amerikaanse bureau. Hier had Motorola geen tijd voor en de Bob Galvin (eigenaar Motorola) nam contact op met een oude bekende van hem, George Bush senior. Het blijkt een gouden zet, want George Bush sr. en zijn vrouw Barbara voeren het eerste mobiele telefoongesprek ter wereld uit en daarmee wordt bij de FCC ook met klem benadrukt dat het product snel op de markt moet komen. In maart 1984 wordt dan officieel de DynaTAC 8000X geïntroduceerd met een gewicht van 800 gram en een adviesprijs van bijna $ 4000,-. Ondanks dit was er een enorme belangstelling voor deze mobiele telefoon van Motorola.

De opkomst van Motorola telefoons

De opkomst van Motorola telefoons in Nederland begint later. In 1989 brengt Motorola eerst nog de MicroTAC uit en behoort op dat moment tot de meest compacte en lichtste telefoon op dat moment. Toch is het de StarTAC die ook in Nederland voor het eerst goed weet te scoren, en dan zitten wij al in 1996. Dit model, een zogenoemd clamshell model, woog op dat moment slechts 88 gram. Toch wil Motorola zich onderscheiden en ditzelfde model met levendige kleuren wordt in Nederland op de markt gezet als de Pocketline Figaro (KPN) of de StarTAC Flare. Een andere succesvolle serie van Motorola is de Timeport-serie. Het was de eerste mobiele telefoon die ook tri-band ondersteunde en dus wereldwijd mee gebeld kon worden. Vooral zakelijk was dit een aantrekkelijke telefoon. Begin 2000 heeft Motorola in Nederland nogmaals een groot succes met een hoop modellen in de V-serie, waaronder de succesvolle V50-serie. Daarop volgt nog snel de RAZR V3 die in Nederland, maar ook wereldwijd, niet aan te slepen was. Dankzij het revolutionaire design van het toetsenbord.

De eerste Motorola smartphones

Motorola kiest in de beginjaren voor Symbian en Windows Mobile. Motorola heeft op basis van Symbian de A780 uitgebracht, maar deze smartphone heeft het helaas niet gered bij het grote publiek. De Motorola Mpx 200 werd wel een klein succes en diens opvolger, de Mpx 220 was een nog groter succes. Beide modellen draaide op Windows Mobile, maar het succes van de RAZR V3 werd nog niet evenaart. Motorola krijgt het moeilijk op het gebied van mobiele telefoons en zeker als Android op de markt komt. Motorola ziet fabrikanten massaal overstappen op Android en Motorola kan hier niet snel genoeg op anticiperen. Het merk brengt nog enkele modellen uit op basis van Android, waaronder de Milestone en de DEFY, maar beide hebben niet het succes in Nederland waar ze op hadden gehoopt. Motorola verdwijnt dan ook langzaamaan uit de schappen in Nederland en de strijd lijkt verloren.

Motorola maakt gebruik van het Android besturingssysteem

Afgelopen jaren heeft Motorola hard gewerkt aan hun eigen productlijn, mede door enkele overnames en exclusieve deals. Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in de Motorola Moto G8 Power en de Motorola Edge. Beide zijn dit redelijk succesvolle toestellen en ook nog eens goed betaalbaar. In combinatie met een telefoon abonnement of bij een verlenging kunnen deze toestellen al gauw zeer voordelig bemachtigd worden. De prijsstelling van Motorola is altijd een sterk punt geweest en het merk lijkt ook deze trend weer door te zetten. Voor wie dus op zoek is naar een volwaardige smartphone, maar niet al te veel geld wil uitgeven kan misschien het beste eens kijken in de productlijn van Motorola. De fabrikant zet kwalitatief goede smartphones op de markt voor een goede prijs. Met hun ervaring, vanaf 1973, in de mobiele telefonie lijkt ons dit de meest ervaren smartphone fabrikant.

Ga terug naar boven »

Veelgestelde vragen over Motorola telefoons

  • 1
    Hoelang gaat de accu van een Motorola telefoon mee?
    Hoelang de accu van een Motorola smartphone mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de capaciteit van je batterij van belang. Hoe groter de capaciteit, hoe meer vermogen de accu heeft en hoe langer hij mee gaat. Daarnaast ligt het grotendeels aan wat je zelf met de smartphone doet. Je kan tegenwoordig je hele leven opslaan in je telefoon en hoe meer gebruik je maakt van je toestel hoe minder lang je accu het vol houdt. Gemiddeld genomen kan je er vanuit gaan dat je Motorola smartphone 24 - 48 uur mee gaat.
  • 2
    Welk besturingssysteem draait er op een Motorola smartphone?
    De meeste Motorola telefoons van dit moment maken gebruik van het populaire besturingssysteem van Google, genaamd Android. Hierdoor heb je direct toegang tot de Play Store. Dat is een catalogus waar je duizenden apps gratis kunt downloaden.
  • 3
    Hoeveel garantie zit er op een Motorola telefoon?
    Motorola telefoons hebben een standaard garantie van 2 jaar. Let op: schade die ontstaat doordat je je Motorola telefoon hebt laten vallen op de grond of in het water wordt meestal niet vergoed. Op accessoires zoals je houder, hoesje en accu zit een garantie van 6 maanden.
  • 4
    Mijn Motorola telefoon is gestolen. Wat kan ik het beste doen?
    Wat vervelend dat je Motorola gestolen is. Neem direct contact op met je provider om te voorkomen dat er nog langer met je telefoon gebeld wordt. Als je provider op de hoogte is dat je Motorola gestolen is zullen ze direct je simkaart blokkeren. Ook is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie.
  • 5
    Wat is de geschiedenis van Motorola?
    Het originele bedrijf achter Motorola stamt al uit 1928. In 1947 kreeg het bedrijf de naam Motorola. De oprichter bedacht de naam Motorola toen zijn bedrijf autoradio’s maakte. In die tijd hadden bedrijven die audio producten maakten de eigenschap om hun producten een naam te geven eindigend op ‘ola’ (Motor ola). Vroeger was Motorola ook actief in de ontwikkeling van halfgeleiders. In 2006 verkocht de fabrikant meer dan 200 miljoen telefoons en daarmee behoorde het merk tot de absolute top van de mobiele telefoon fabrikanten. Daarna ging het echter bergafwaarts en vanaf 2007 leed het bedrijf structureel verlies op de mobiele telefoon divisie. Daarop is de onderneming gesplitst en de mobiele telefoon divisie met merknaam Motorola verkocht aan Google in 2011. Google verkocht Motorola vervolgens in 2014 aan Lenovo. De Chinese fabrikant maakt op dit moment dankbaar gebruik van het legendarische merk.
  • 6
    Was Motorola niet de grootste mobiele telefoon fabrikant?
    De fabrikant Motorola was in 2006 één van de grootste mobiele telefoon fabrikanten in de wereld. Het bedrijf verkocht in dat jaar meer dan 200 miljoen mobiele telefoons. Het wereldwijde aandeel van Motorola in dat jaar was 22%. Uiteindelijk zijn de verkopen door hevige concurrentie gedaald en in 2009 verkocht merk nog maar 55 miljoen mobiele telefoons. Na een aantal jaren verlies te maken op de mobiele divisie werd Motorola verkocht aan Google in 2011.
  • 7
    Sinds wanneer is Motorola van Lenovo?
    Motorola is in sinds eind 2014 van Lenovo geworden. Google verkocht het merk aan Lenovo voor circa 2,3 miljard euro. In 2011 betaalde Google zelf nog 12,5 miljard voor Motorola. Je hoeft geen medelijden met Google te krijgen vanwege het grote verschil. Want Google behoudt een groot deel van de patenten en had in de tussentijd ook al enkele onderdelen verkocht. Het verlies is daarmee veel minder, dan de 10 miljard in cijfers doet vermoeden.
  • 8
    Wat zijn de plannen van Lenovo met Motorola?
    Na de overname was het niet geheel duidelijk, wat Lenovo met het merk Motorola wilde doen. In bepaalde markten verschenen er Lenovo Moto smartphones, terwijl ze in andere markten Motorola Moto smartphones werden genoemd. Voor Europa heeft Lenovo in 2017 besloten volledig over te stappen op het Motorola merk. De Motorola’s staan in Europa namelijk bekend al smartphones met uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. De prijs/kwaliteitsverhouding is onder Lenovo nog altijd uitstekend.
  • 9
    Welke besturingssysteem heeft een Motorola?
    Alle Motorola smartphones onder Lenovo worden aangedreven door het Android besturingssysteem. Een fijn besturingssysteem waarbij je toegang krijgt tot een geweldige hoeveelheid aan apps via de Play store.
  • 10
    Hoe heet het Motorola logo?
    Het logo aan de achterkant van de Motorola Moto toestellen heet Batwing. Het logo is een hoofdletter M aangepast tot vliermuisvleugels vorm. Na de overname van Lenovo is het stoere Batwing logo nog altijd te vinden op de achterkant van iedere Motorola Moto.
  • 11
    Wat betekent modulair?
    Modulair betekent in stukken op te bouwen. Een modulaire smartphone is in principe een telefoon die je in stukjes kan opbouwen. De Motorola Moto Z lijn en Motorola Moto Z2 lijn zijn smartphones met een modulair ontwerp. Dat wil zeggen, dat je een module kunt koppelen aan de smartphone. In dit geval aan de achterkant.
  • 12
    Wat is het verschil tussen modulair en modulair ontwerp?
    Een modulaire smartphone is in theorie een smartphone opgebouwd uit verschillende stukken. Een smartphone met een modulair ontwerp wil zeggen, dat je onderdelen aan de telefoon kunt koppelen. Bij de Motorola Moto Z is dat de achterkant.
  • 13
    Welke Motorola smartphones zijn modulair?
    De Motorola Moto Z smartphones uit 2016 en de Motorola Moto Z2 smartphones uit 2017 hebben een modulair ontwerp. Je kunt, dankzij een 16-puntsconnector en de magnetische achterkant, verschillende modules (mods) koppelen aan de Motorola toestellen. De mods bieden verschillende functies zoals een camera, extra batterij of een speakerfunctie. De Moto Mods zijn best succesvol geworden omdat je ze eenvoudig kunt koppelen zonder te telefoon uit te schakelen.
  • 14
    Wat zijn Moto Mods?
    Moto Mod is de benaming voor de modules die je kunt koppelen aan de Motorola Moto Z en Motorola Moto Z2 smartphones. De modules bieden stuk voor stuk een extra functionaliteit. Ze worden vanzelf actief als je de 16-puntsschakelaar koppelt met de Motorola telefoon. Via een magnetische achterkant blijven de telefoon en mod zonder moeite bij elkaar.
  • 15
    Hoe kan ik een Moto Mod koppelen aan mijn Motorola
    Je kunt een Moto Mod eenvoudig aan de Motorola Moto Z en Z2 toestellen koppelen door de mod met de achterkant tegen de achterkant van de Motorola te houden. De magnetische achterkant koppelt beide vanzelf.
  • 16
    Hoe maak ik een schermafbeelding met een Motorola smartphone?
    Een screenshot van je Motorola maak je eenvoudig door tegelijk op de volume-omlaag en aan/uit knoppen te drukken. De Motorola slaat de schermafbeelding automatisch op in je galerij.
  • 17
    Mijn Motorola is sloom of traag, wat kan ik doen?
    Je Motorola telefoon kan ineens langzaam worden of apps starten traag. Er zijn helaas veel verschillende oorzaken mogelijk. We bespreken hier twee belangrijke oorzaken die je zelf kunt oplossen. Een mogelijke oorzaak kan gebrek aan werkgeheugen (RAM) zijn. Je telefoon heeft een beperkte hoeveelheid RAM en apps gebruiken stuk voor stuk een beetje. Wanneer er te veel apps op de achtergrond draaien, dan kan je te weinig geheugen over houden zodat de telefoon traag wordt. Sluit overbodige apps af. Je kunt alle apps die draaien oproepen via de kop met vierkant symbool onderaan de telefoon. Veeg de apps naar links of rechts die je niet of nauwelijks gebruikt. Apps die je wel veel gebruikt kun je beter laten staan. Een andere oorzaak kan gebrek aan opslaggeheugen zijn. Schoon zo nu en dan je geheugen. Ga naar instellingen en dan opslagruimte. Daar kun je het geheugen schonen. Je kunt ook je foto’s op je PC zetten of naar de SD kaart verplaatsen. Kijk ook altijd even je downloads na op wat weg kan. Mocht de traagheid aanhouden, dan kun je contact opnemen met de winkel waar je de Motorola gekocht hebt.
  • 18
    Mijn Motorola heeft een ander formaat simkaart nodig, wat nu?
    Heb je niet het juiste formaat simkaart? Wanneer je een nieuwe Motorola koopt, dan kan het wel eens zo zijn dat je huidige simkaart niet past. Vaak is de simkaart iets te groot. In dat geval kun je de simkaart bijsnijden. LET OP je kunt de simkaart hiermee kapot maken. Veel telecomwinkels bieden het juiste formaat snijden van een simkaart gratis aan. Je kunt ook een nieuwe simkaart bij je provider bestellen, soms kost dat echter geld. Mocht de simkaart te klein zijn, dan kun je gebruikmaken van een sim adapter. Leg je oude simkaart in de sim adapter zodat de kaart alsnog in de Motorola telefoon past. De meeste providers bieden tegenwoordig 3 in 1 simkaarten waarbij je dus automatisch een sim adapter hebt.