Vergelijk alle Windows Phone toestellen

Windows Phone is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Zoek je een nieuwe telefoon met Windows Phone? Vergelijk eenvoudig alle mobiele telefoons met Windows Phone op deze pagina. Vereenvoudig vervolgens je keuze door de filter te gebruiken aan de linkerkant van deze pagina. Twijfel je tussen meerdere Windows Phones? Zet de toestellen naast elkaar en vergelijk de specificaties.

Informatie over Windows Phone

Alhoewel het besturingssysteem al sinds oktober 2010 leverbaar is geworden hebben wij in Nederland pas medio 2011 de eerste telefoons met dit besturingssysteem mogen verwelkomen. Een veel gemaakte fout is dat Windows Phone wordt gezien als opvolger van Windows Mobile. De fout is begrijpelijk, maar Windows Phone werd compleet opnieuw ontwikkeld en opgezet en hierbij is weinig broncode nog gebruikt van het oude Windows Mobile. Bij de lancering werd Windows Phone 7 standaard meegeleverd, maar eind 2012 werd al versie 8 geïntroduceerd. In april 2014 werd Windows Phone 8.1 gelanceerd en de verwachting is dat volgend jaar deze versie wordt vervangen door Windows Phone 10.

Het begin van Windows Phone

Misschien mogen we stellen dat Windows Phone toevallig is ontstaan. Voordat ├╝berhaupt Windows Phone in het beeld kwam was er nog druk ontwikkeld aan Windows Mobile 6.5, maar al snel kwam Microsoft er achter dat met meer functionaliteiten er ook meer fouten optraden. Met een nieuwe insteek, een frisse blik en een hoop moed werd het project Windows Phone 7 gestart. Dan maar minder functies, maar wel goed werkend. In 2010 kwamen dan ook de eerste telefoons op de markt waarna versie 7.5 snel werd gelanceerd met updates voor onder andere de Internet Explorer. Ook was dit de versie die geschikt was voor Nederland, aangezien hier de Nederlandse taal pas in werd verwerkt.

Begin 2012 werd Windows Phone 8 aangekondigd en zou een compleet andere opzet krijgen ten opzichte van de voorgaande versies. Het moest allemaal nog eenvoudiger en door middel van de welbekende tegels in het startscherm wist Microsoft dit te realiseren. Ook de integratie met social media en verschillende diensten van Microsoft zelf, zoals Skype en SkyDrive, werden verder verbeterd. Toch was ook dit niet goed genoeg voor Microsoft en bracht begin april 2014 versie 8.1 uit met wederom verbeteringen zoals het accepteren van meerdere schermresoluties en Internet Explorer werd geupgrade naar versie 11. Deze versie lijkt momenteel ook de meest succesvolle, want deze versie is inmiddels bij erg veel fabrikanten terug te vinden op de smartphone.

Windows Phone 8.1

De weg naar Windows Phone 8.1 ging niet zonder slag of stoot. Ook Microsoft moest het product nieuw op de markt zetten en de gebruikerservaring is totaal anders ten opzichte van iOS of Android. Toch lijken steeds meer consumenten de eenvoudige opzet te waarderen en het marktaandeel van Microsoft is dan ook jaarlijks licht aan het stijgen. Ook de inzet die Microsoft toont om problemen te verhelpen wordt goed opgepakt en tussendoor brengt de fabrikant dan ook vaak een update uit om de foutmeldingen te verhelpen.

Windows 10

Windows Phone zal eind 2015 het toneel verlaten en vervangen worden door enkel nog de naam Windows 10. Dit is gelijknamig aan de benaming voor het besturingssysteem op de Xbox, laptops en desktops. Volgens Microsoft moeten deze apparaten naadloos met elkaar kunnen gaan werken in deze nieuwe versie en moet alles meer centraal geregeld kunnen worden. Ook voor ontwikkelaars moet het eenvoudiger gemaakt worden om applicaties te maken voor welk device dan ook.

Keuzehulp: