‘35% van telefoons in 2020 beschikt over AI’

‘35% van telefoons in 2020 beschikt over AI’

Volgens een onlangs verschenen rapport gaat maar liefst 35 procent van de verscheepte telefoons in 2020 beschikken over Artificial Intelligende (AI) toepassingen. Hieronder kun je bijvoorbeeld zelflerende telefoons verstaan. Volgens het rapport gaat Apple de kartrekker van deze nieuwe ontwikkeling zijn. Qualcomm volgt echter op de voet.

Dat, en meer, valt te lezen in het rapport “The Rise of AI: One in Three Smartphones will be AI Capable in 2020” dat afgelopen vrijdag verscheen.

Artifical Intelligence, het is een term die je steeds vaker hoort, ook in de telefoonindustrie. Onder de gamers zal de term echter welbekend in de oren klinken. Artificial Intelligence is een lastige term om uit te leggen, gezien de zeer brede definitie. In computergames staat AI bijvoorbeeld voor de intelligentie van computerbestuurde personages. Deze techniek bepaalt onder meer hoe intelligent ze zich gedragen: staan ze continu in je weg, of helpen ze je juist kordaat door de verschillende levels heen? Bij telefoons zie je deze toepassingen eerder plaatsvinden in de processors. Onder meer de pasgeleden geïntroduceerde Huawei Mate 10 Pro beschikt bijvoorbeeld over een processor die overweg kan met AI: de Kirin 970 chipset.

AI bezig aan opmars

Volgens een afgelopen week verschenen rapport is deze technologie bezig aan een opmars binnen de telefoonindustrie. Binnen drie jaar zal maar liefst 35 procent van alle verscheepte telefoons overweg kunnen met deze nieuwe techniek. Momenteel is het niet bekend hoe groot dit percentage is, men schat echter drie procent. Wel beschikken bijvoorbeeld de eerder genoemde Huawei en Apple iPhone X over processors die met AI overweg kunnen. Volgens het rapport staat dit percentage van 35 procent gelijk aan zo’n 500 miljoen verkochte exemplaren. Kartrekkers van deze opmars zijn Apple zelf en Qualcomm, dat bekend staat om zijn Snapdragon chipsets. Momenteel levert Qualcomm processors voor vrijwel alle high-end Android telefoons: van Samsung tot aan HTC.

AI Kirin 970

Wat kun je met AI?

Goed, nu weten we het een en ander over AI. De grote vraag is echter: wat kun je er mee? Wederom is dit een grote vraag en zijn de antwoorden eigenlijk eindeloos. Daarom beperken we ons tot enkele kernpunten van AI. Een groot pluspunt van AI is dat de processor in je telefoon leert van jouw gebruik. Zo weet de telefoon na verloop van tijd precies wanneer hij wat meer power aan moet leveren, wanneer je bijvoorbeeld aan het gamen bent, en wanneer hij gas terug kan nemen, wanneer je bijvoorbeeld een e-mail schrijft. Momenteel is het nog zo dat de processor continu op volle toeren draait, wat de prestaties en batterijduur niet altijd ten goede komt. Ook kunnen AI-chipsets in real-time vertalingen uitvoeren, zonder haperingen of oponthoud.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones