4G-dataverbruik stijgt opnieuw

4G-dataverbruik stijgt opnieuw

We gebruiken met z’n allen steeds vaker onze smartphone. In het tweede kwartaal verstookten we gezamenlijk een recordaantal MB’s via de mobiele netwerken. Ook het aantal belminuten bereikte een nieuw hoogtepunt.

Dat blijkt uit de meest recente editie van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze bracht ons bel- en surfgedrag in het tweede kwartaal van 2016 in kaart.

Meer data en bellen

Uit berekeningen van de telecomwaakhond blijkt dat we met z’n allen in de maanden april, mei en juni in totaal voor 43,7 miljard MB aan data verstookten, een stijging van bijna 25% ten opzichte van de eerste drie maanden. Het gros daarvan komt voor rekening van 4G-dataverbruik. Dit aandeel steeg in een kwartaal tijd met 28%. Dat is in onze ogen geen vreemde ontwikkeling: steeds meer smartphones kunnen met 4G overweg en bovendien wordt het gebruik ervan ook steeds goedkoper. Zo kun je bijvoorbeeld bij Telfort tegenwoordig gratis de 4G-Versneller inschakelen. Voorheen moest je hiervoor 5 euro per maand betalen. Het gebruik van 3G groeide in een kwartaal tijd met 19%.

Niet alleen hebben we in het tweede kwartaal meer data verbruikt: ook het aantal belminuten steeg tot recordhoogte. In totaal belden we 7,8 miljard minuten met elkaar. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 7,2 miljard minuten, omgerekend dus een stijging van zo’n 9%. Voor het eerst in een jaar tijd steeg het aantal verstuurde sms-berichten: van 780 miljoen naar 824 miljoen. De ACM verklaart deze groei doordat providers steeds vaker mobiele bundels aanbieden met onbeperkt bellen en sms’en. De afgelopen kwartalen daalde het aantal verstuurde sms’jes door de opkomst en populariteit van communicatie-apps als WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger. Daarmee kun je gratis –of zeer weinig data– eindeloos berichten versturen aan je familie, vrienden en collega’s.

Roaming

Tot slot merkt de ACM op dat steeds meer providers –waaronder KPN en Vodafone– zich voorbereiden op de aankomende nieuwe wetgeving. Vanaf 15 juni 2017 mogen providers niet langer roamingkosten in rekening brengen. Dat zijn kosten die telecombedrijven maken om een verbinding met je smartphone tot stand te brengen als hun netwerk buiten bereik is. Deze mogen nu nog doorberekend worden aan klanten, maar vanaf volgend jaar niet meer. Dan treedt het Roam Like At Home-principe in werking. Dat houdt in dat je al je belminuten, sms’jes en data uit je nationale bundel ook binnen de EU-lidstaten kunt gebruiken zonder aanvullende kosten.

Meer weten over de aanstaande nieuwe regelgeving? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Alles over bellen sms en internet in het buitenland’.

Telecommonitor ACM Q2 2016

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones