5 Redenen waarom wij nu al uitkijken naar de Nokia 8

5 Redenen waarom wij nu al uitkijken naar de Nokia 8

Dinsdag 16 augustus maakte de wereld kennis met de Nokia 8. En hoewel we nog enkele weken moeten wachten totdat hij daadwerkelijk verkocht wordt, kunnen we haast niet wachten om hem in onze handen te houden. Waarom? Wij geven je 5 redenen.

We sprongen een gat in de lucht toen we eind vorig jaar hoorden dat Nokia een comeback maakte. Via een persbericht verblijdde de voormalige smartphoneproducent ons met het heugelijke nieuws. Het maakte een einde aan een lange en turbulente geschiedenis.

Nokia en Microsoft

Het begon allemaal in 2010. Dat jaar nam Stephen Elop het stokje over van Olli-Pekke Kallasvuo als CEO van Nokia. Toen Elop aan het roer stond, trof hij het bedrijf in niet al te beste conditie aan. Het bevond zich midden in een besturingssystemenoorlog. Apple had in 2007 de eerste iPhone met iOS gelanceerd, een jaar later volgde Google met Android. Nokia leverde haar toestellen met Symbian. Op haar hoogtepunt had het besturingssysteem van Nokia een marktaandeel van 37 procent, maar door de komst van iOS en Android verdween dat als sneeuw voor de zon. In een poging de boel te redden sloeg Nokia de handen ineen met Intel om MeeGo te creëren.

Maar dan, begin 2011, hakt Elop een belangrijke knoop door. In een interne memo schrijft de topman dat zowel Symbian als MeeGo niet het gewenste resultaat leverden. “De eerste iPhone werd in 2007 verscheept en we hebben geen product dat ook maar enigszins in de buurt komt van hun ervaring. Android maakte slechts 2 jaar geleden zijn debuut en nu al nemen zij de koppositie in als het gaat om verkochte telefoons. Ongelooflijk”, aldus Elop.

Volgens de hoogste baas bij Nokia was het niet een kwestie van wie de beste of de mooiste smartphone kon maken, maar wie het beste besturingssysteem had. Het onderstaande fragment verwoordt het kruispunt waar Nokia zich op dat moment bevond:

“De slag tussen smartphones is een oorlog om ecosystemen geworden. Bij deze ecosystemen moet je niet alleen denken aan de hardware en software van een apparaat, maar ook ontwikkelaars, applicaties, e-commerce, adverteren, zoeken (search), sociale applicaties, locatiegerichte diensten, vereniging van communicatiediensten, en nog veel meer zaken. Onze concurrenten pikken niet ons marktaandeel in met hun telefoons; zij pikken ons marktaandeel in met hun ecosysteem. Dat betekent dat we de knoop moeten doorhakken hoe we een ecosysteem bouwen, bevorderen (katalyseren) of daar bij aansluiten.”

Het was duidelijk wat Nokia te doen stond: het moest haar koppositie weer zien te heroveren. Hoe? Door haar smartphones met een ander besturingssysteem of ecosysteem te leveren. Dat werd Windows Phone. De Nokia 808 PureView was het laatste toestel dat met Symbian werd geleverd. De Nokia Lumia 800 was de eerste smartphone van de Finnen met Windows Phone. Nokia verkocht weliswaar meer telefoons, maar de verkoopcijfers bleven flink achter in vergelijking met de iPhone en Android-toestellen. Het bedrijf dreigde zelfs ten onder te gaan doordat de winstcijfers alsmaar daalden.

Dan komt Microsoft om de hoek kijken. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf uit Redmond besluit om de smartphonedivisie van Nokia in te lijven. Daar ging een bedrag van een slordige 7,5 miljard dollar mee gemoeid. Het was een win-winsituatie: Nokia was gered van de financiële ondergang en Microsoft was in staat om meer smartphones te produceren en het marktaandeel van Windows Phone uit te breiden. Als onderdeel van de deal mochten de Finnen tot eind 2016 geen eigen smartphones op de markt brengen.

Nokia 8

HMD Global, een nieuwe hoop

Het liep allemaal anders dan gedacht. Microsoft deed haar best om haar Lumia-telefoons aan de man te brengen, maar zonder succes. De belangrijkste reden voor deze mislukking was het besturingssysteem. Op een gegeven moment had Windows Phone een marktaandeel van minder dan 1 procent. Daarmee kon Microsoft onmogelijk opboksen tegen giganten als iOS en Android. De Amerikanen besloten om eieren voor hun geld te kiezen en het bedrijfsonderdeel van Nokia af te stoten. Het werd verkocht aan Foxconn International Holding Mobile (FIH Mobile) -een dochteronderneming van Foxconn- en het onbekende HMD Global Communication. Dit laatste bedrijf wordt geleid door enkele oud-medewerkers van Nokia.

Rond dezelfde tijd kondigt Nokia aan dat het de handen ineen had geslagen met FIH Mobile en HMD Global. Zij mogen de komende tien jaar exclusief nieuwe smartphones op de markt brengen met de merknaam Nokia. FIH Mobile zet ze in elkaar, HMD Global distribueert en promoot ze. Deze deal was mogelijk omdat Nokia haar contract met Microsoft had voldaan en dus weer smartphones mocht verkopen. De eerste smartphones die onder constructie tot leven zijn gekomen, zijn een feit: de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6 liggen inmiddels bij ons in de winkels.

Hoe de omschakeling van Windows Phone naar Android voor Nokia gaat uitpakken, kunnen we uiteraard niet zeggen. Maar we hebben wel goede hoop. Zeker nu we de Nokia 8 hebben gezien. Android is uiteraard niet het enige geweldige pluspunt van het vlaggenschip. Wij geven je 5 goede redenen om op de Nokia 8 te wachten.

1. Carl Zeiss lenzen

De Nokia 8 heeft aan de achterkant twee 13 megapixelcamera’s met lenzen van Carl Zeiss. In de hoogtijdagen van Nokia plaatste het bedrijf ook al de lenzen van deze Duitse fabrikant in haar toestellen. Let wel: alleen in de high-end vlaggenschepen als de Nokia 808 PureView. De lenzen van het bedrijf worden alom geprezen. Naast smartphones vinden we de optische systemen van Carl Zeiss namelijk ook in onder meer microscopen, medische apparatuur, fotocamera’s, telescopen en verrekijkers.

Aanvankelijk gaf Nokia ons de indruk dat het afscheid had genomen van Carl Zeiss. In een tweet vertelde het bedrijf dat haar telefoons niet langer met de lenzen van het bedrijf zouden worden uitgerust. Gelukkig bleek alles gebaseerd te zijn op een misverstand. HMD Global liet weten dat Nokia het over de reeds gepresenteerde toestellen had: de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6. De uitspraken hadden dus niets van doen over toekomstige vlaggenschepen. Hieronder vind je de tweet die de nodige commotie veroorzaakte.

De Nokia 8 is het eerste toptoestel van de Finnen die wederom Carl Zeiss lenzen krijgt. De eerste reacties van smartphoneliefhebbers waren dan ook zeer enthousiast. Ook wij waren blij om te horen dat Nokia en Carl Zeiss hun samenwerking voortzetten. Of zoals Nokia het omschrijft op haar website: “Elk snapshot-moment wordt een verhaal dat de moeite is om te delen.” We zijn dan ook erg benieuwd of de camera van de Nokia 8 de belofte waar kan maken.

Bijna vergeten: naast de primaire camera heeft ook de 13 megapixel selfiecamera aan de voorzijde een lens van Carl Zeiss. Ook al je zelfportretten komen dus prachtig uit de bus.

Nokia 8

2) Dual Sight / bothie

De lenzen van Carl Zeiss zijn niet de enige reden waarom we al reikhalzend uitkijken naar de camera van de Nokia 8. Nokia en HMD hebben een gloednieuwe functie geïntroduceerd die we nog niet eerder hebben gezien: Dual Sight, of bothie als je de wat onwennige naam van de Finnen wil gebruiken.

Wat kun je er precies mee? Dual Sight is speciaal voor content creators ontwikkeld. Hiermee maak je foto’s en video’s zowel met de hoofdcamera als de selfiecamera tegelijkertijd. De beelden of opnames van beide camera’s worden gecombineerd tot één foto of video. Kijkers zien dus niet alleen wat er zich afspeelt achter degene die opneemt, maar ook de reactie van de filmmaker of fotograaf.

Het doet denken aan YouTube-video’s met onderwerpen als ‘jongeren reageren op Windows 95’ of ‘reacties van senioren op Grand Theft Auto V’. Voor dergelijke video’s had je twee aparte camera’s nodig om alles tegelijkertijd vast te leggen. Met de Nokia 8 heb je aan één mobiele telefoon voldoende.

Dual Sight is ook perfect voor mensen die op een feestje of concert aanwezig zijn en beelden live willen uitzenden, bijvoorbeeld via Facebook Live of YouTube. Nokia en HMD hebben voor deze sociale netwerken deel-knoppen ingebouwd. Eén druk en je feed wordt live met al je vrienden en volgers gedeeld.

3) OZO Audio

Naast amateurfotografen en -cineasten komen ook audiofielen aan hun trekken met de Nokia 8. Naast het camerasysteem hebben Nokia en HMD ook veel tijd en aandacht besteed aan het verbeteren van de audio-ervaring. Video’s zijn immers dan een aaneenschakeling van beelden: het is een belevenis voor de kijkers. Om hen mee te slepen in jouw film, is goede audiokwaliteit onmisbaar.

Met OZO Audio voegen Nokia en HMD een nieuwe dimensie toe aan video’s. Met de ingebouwde microfoons en Nokia OZO spatial 360° audio kun je geluid in alle denkbare richtingen opnemen. De audiofocus modus zorgt ervoor dat afleidende omgevings- en achtergrondgeluiden worden gereduceerd zodat alleen de audio die er daadwerkelijk toe doet optimaal wordt opgenomen.

Als je bijvoorbeeld een groep muzikanten van voren filmt, hoor je hun muziekinstrumenten haarscherp. Als je wegdraait wordt niet alleen het volume lager, maar merk je dat je de muziek niet langer even goed hoort in beide oren. Precies zoals het menselijk gehoor werkt: als je wegdraait worden trillingen grotendeels door één oor opgevangen. Als je weer terugdraait hoor je alles weer als vanouds. Ook als je een auto ziet wegrijden merk je met OZO Audio dat het geluid naar de achtergrond vervaagt, hetzij via je linker- of je rechteroor.

Het is lastig om in woorden uit te drukken wat OZO Audio precies doet. De onderstaande video geeft een goede impressie. In het eerste gedeelte van de video laat Nokia je hetzelfde geluidsfragment met en zonder OZO Audio horen. De filmpjes die je in het tweede gedeelte ziet zijn allemaal met de Nokia 8 opgenomen terwijl OZO Audio was ingeschakeld.

4) Vloeibare koeling

Smartphones zijn tegenwoordig kleine, draagbare computers die net zo veel rekenkracht hebben als de gemiddelde desktop of laptop. De processor, grafische kaart, werkgeheugen en andere componenten verzetten bergen werk om er voor te zorgen dat het besturingssysteem en andere software goed draaien. Daarbij wordt warmte gegenereerd. Toch voelen computers niet gloeiend heet aan. Dat komt omdat de componenten worden gekoeld door één of meerdere ventilatoren en de hitte wordt afgevoerd met zogeheten heatpipes.

Smartphones hebben uiteraard geen ruimte voor ventilatoren. Hij zorgen fabrikanten er dan voor dat de temperatuur binnen de perken blijft? Daarvoor hebben zij een andere oplossing bedacht. Het moederbord en interne circuits zijn bedekt met een laagje carbon die als een soort van hitteschuld dienen. Deze beschermlaag wordt in het Engels ook wel een thermal diffusion sheet genoemd. Doordat deze slechts 10 micrometer (µm) dik is, lijkt het net alsof het één dunne beschermlaag is. In werkelijkheid bestaat hij uit tienduizenden lagen met warmtegeleidende kristalmembranen van carbon. Deze membranen zetten warmte om in bewegingsenergie, een energiesoort die zijn warmte zeer snel verliest. Zodoende houden moderne smartphones het hoofd koel.

De Nokia 8 koelt haar componenten op een andere manier. Het vlaggenschip maakt gebruik van vloeibare koeling. Het vlaggenschip heeft een speciaal ontworpen holle koperen koelpijp. Deze pijp wordt aan de buitenkant beschermd door grafiet. Binnenin is hij gevuld met koelvloeistof. Warmte verdampt en condenseert in een eindeloze cyclus. De koelvloeistof verspreidt en voert de warmte zodanig af dat alle overtollige hitte gelijkmatig wordt verdeeld over het toestel. In tegenstelling tot de doorsnee telefoon heb je dus niet één plek die erg warm wordt. Zo voorkomen Nokia en HMD dat de één of meerdere onderdelen van de Nokia 8 doorbranden.

Bij computers is deze koeltechniek niets nieuws onder de zon. Bij smartphones daarentegen wel. Er zijn dan ook maar weinig smartphones die een vloeibaar koelsysteem hebben. De Microsoft Lumia 950, Lumia 950 XL en Nokia 8 zijn daar drie voorbeelden van. Misschien vraag je je af hoe Microsoft en Nokia er in geslaagd zijn om vloeibare koeling in hun smartphones te integreren. Bij computers zijn het immers behoorlijk forse systemen. Dat komt omdat de koelpijp in smartphones slechts 0,6 millimeter dik is. Al met al een knap staaltje werk.

Nokia 8 product lancering

5) Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo, de nieuwste versie van Googles besturingssysteem, heeft wederom een groot aantal nieuwe features. Met Notification Channels bepaal je zelf van welke onderwerpen je wel en geen pushmelding krijgt. Als je dus alleen technieuws wil lezen en sportnieuws je helemaal koud laat, dan krijg je alleen van het eerste soort nieuws een melding van Google.

Per onderwerp of kanaal kun je bovendien ook zelf bepalen hoe deze melding tot uiting komt. Je regelt de kleur van het indicatielampje, zegt welk geluidje je hoort (of juist niet), of je toestel trilt of niet, en of hij de niet-storen modus al dan niet mag overschrijden. Verder heeft Google diverse nieuwe opties toegevoegd aan geselecteerde tekstfragmenten (Smart Text Selection) en kun je voortaan tegelijkertijd surfen op internet en een YouTube-filmpje kijken dankzij picture-in-picture modus. Voor een overzicht van alle toevoegingen en verbeteringen moet je ons artikel ‘Android 8.0 Oreo: alle nieuwe features op een rij’ lezen.

‘De snelste weg naar Android 8.0 Oreo is via de Nokia 8’, zo beloofden Nokia en HMD ons tijdens de presentatie van het vlaggenschip. De Finse bedrijven hebben toegezegd dat het vlaggenschip zo snel mogelijk na de publieke uitrol van de nieuwste Android-versie het vlaggenschip wordt klaargemaakt voor het OS. Wanneer we deze update kunnen verwachten laten Nokia en HMD in het midden.

Over updates gesproken: de Finnen hebben eveneens toegezegd dat alle Android-telefoons van Nokia regelmatig updates krijgen. Dan hebben we het niet alleen over bug fixes en patches, maar ook over beveiligingsupdates en incrementele updates (Maintenance Releases). Ben je een Android-liefhebber? Dan klinkt dat vast en zeker als muziek in je oren. Met uitzondering van high-end vlaggenschepen krijgen de meeste Android-telefoons weinig tot geen updates. Of slechts sporadisch. Van het instapmodel de Nokia 3 tot aan het vlaggenschip de Nokia 8: al deze toestellen worden goed onderhouden, zo beloven Nokia en HMD. Nu maar afwachten of de Finnen zich aan hun woord houden. De toekomst zal het leren.

 

Waarom wij nu al uitkijken naar de Nokia 8? Nu weet je waarom!

Bekijk het laatste nieuws over Uitgelicht:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding