Aandeelhouders Harman akkoord Mega overname door Samsung

Aandeelhouders Harman akkoord Mega overname door Samsung

De aandeelhouders van Harman zijn dit weekend akkoord gegaan met de overname van het bedrijf door Samsung voor 8 miljard dollar. Een spannende stemming na rechtszaken en zelfs de arrestatie van de Samsung bestuurder, Lee Jae-yong, in verband met President Park omkoop geruchten.

Op 14 november 2016 werd de overname van Harman International door Samsung al aangekondigd. Afgelopen week stemde de aandeelhouders van de premium audiofabrikant over de voorgenomen overname. De weg voor technologie gigant Samsung naar de auto industrie staat open. Men verwacht dat de mega deal halverwege dit jaar wordt afgerond. De deal wacht echter nog op goedkeuring van regelgevende instanties in verschillende landen. Bij akkoord vanuit deze instanties, wordt de Harman deal ter waarde van 7,54 miljard euro, de grootste buitenlandse overname uit de Koreaans geschiedenis.

Mega overname Harman

Een van de redenen voor de overname van Harman voor Samsung, is de toegang tot de automobiel industrie. De deal geeft ook grote mogelijkheden voor de mobiele apparaten van Samsung. Zoals ingebouwde premium audio van namen als Harman Kardon, JBL en Bang & Olufsen.

Tijdens de Harman aandeelhouders vergadering stemde een overgrote meerderheid voor de overname van het bedrijf door Samsung. In totaal staan er 69.883.605 aandelen uit waarvan 70,8% ( 49.460.322) mocht stemmen op de vergadering. Bij de definitieve stemming waren 46.921.832 aandelen voor de deal en 2.107.178 tegen. Er werden slechts 431.312 onthoudingen geteld. De stem was zeer spannend aangezien enkele aandeelhouders een rechtszaak (class action suit) hadden ingediend tegen de transactie. Zij wilden dat het audiobedrijf naar hogere biedingen zocht na het bod van Samsung. Toch wordt de deal als win win voor beide partijen beschouwd.

Het tweetal is van plan de deal in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden. Mededingingsautoriteiten uit verschillende landen dienen echter akkoord te geven. Op dit moment wordt goedkeuring gezocht bij regelgevende instanties in de VS, de EU, China en Korea. Bij goedkeuring van de noodzakelijke instanties zal de overname de grootste buitenlandse overname ooit zijn in de Koreaanse geschiedenis.

Win/win situatie

De Samsung-Harman deal wordt beschouwd als een win-win situatie voor beide bedrijven. Samsung word geconfronteerd met een hoge barrière om de auto-industrie te betreden. Met de overname door Samsung wordt Harman in staat gesteld de aanwezigheid in de wereldwijde auto markt uit te breiden. Nu de aandeelhouders akkoord zijn zal de integratie van de twee firma’s binnenkort starten. Men verwacht dat alle directieleden van Harman na de overname blijven. Bij Harman werken momenteel meer dan 8.000 software ontwerpers en ingenieurs. Het is niet bekend of Samsung gaat snijden in dit personeelsbestand vanwege synergie.

Samsung Harman

De overname zal waarschijnlijk geen invloed hebben op de sound van de Samsung Galaxy S8. Hoewel er verschillende geruchten over een Harman sound in de Galaxy S8 rond gaan. HTC heeft Boomsound, krijgen de Samsung smartphones straks een Harman sound?

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Reacties (1)
Paul Peter Muller schreef op 20 februari 2017 om 10:35

Fantastisch ‘aankoop’ van Samsung. Met Tizen als eigen OS kan Samsung de installed base van Tizen nu in het kader van IOT uitbreiden van: smartphones, tv’s, smart signage schermen, koelkasten, ovens en ander home appliances, (home) security en wearables met interconnectie van Tizen met de auto’s die gebruik maken van Harman’s technologie. Binnen 2 jaar zal Tizen jaarlijks op naar schatting op meer dan 500 miljoen apparaten wroden geinstalleerd. Daar komen de auto’s dan bij.

De volgende autoproducenten zijn nu al klant van Harman en maken gebruik van Harman’s ‘connected car technology’: Mercedes, BMW, Audi, Ferrari, Porsche Lamborghini, Rolls Royce, Bentley, Jaguar, Ford, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler, Harley Davidson, Land Rover, Mini, Seat, Skoda, Toyota en Volkswagen.

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones