ACM ziet voldoende concurrentie in de Quad Play markt

ACM ziet voldoende concurrentie in de Quad Play markt

De Autoriteit Consument & Markt ziet geen concurrentie problemen optreden in de markt voor Quad Play. De nieuwe markt van alles in één bundels is booming. Het zijn echter KPN en VodafoneZiggo die echt beschikken over alle middelen.

In een persbericht over de bundeling van telecomproducten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft de toezichthouder aan, dat het voldoende onderlinge concurrentie ziet bij de gebundelde telecomproducten. Het betreft: “combinaties van vaste telefonie, mobiele telecomdiensten, televisie en internet” en daarmee bieden telecomaanbieders voordeel, overzicht & gemak. Geen punt zou je denken. Maar er kleven wel degelijk risico’s aan de quad play bundels. Nieuwsgierig naar Qual Play? Hier lees je alles over Quad Play.

Wat is Quad Play?

Al jaren kun je gecombineerde diensten afsluiten bij providers en internetaanbieders. Eerst waren het vooral abonnementen voor televisie en internet gecombineerd met vaste telefonie ( tripple play ). In de laatste jaren worden ook aantrekkelijke kortingen gegeven, als je hierbij een mobiel abonnement afneemt. KPN was een van de eerste die met verdubbeling van de mobiele databundel kwam en een aantal aantrekkelijke TV pakketten. Niet lang daarna volgde VodafoneZiggo met een vergelijkbaar aanbod, Non Stop Extra’s. De concurrentie van deze twee reuzen is er natuurlijk in beperkte vorm. Je kunt vergelijkbare diensten afnemen bij Tele2 en ook Telfort

Wat is het probleem met combineren?

De ACM zegt voor nu dat het vooral de voordelen voor de consument ziet. De gebundelde pakketten hebben echter ook risico’s. Je snapt natuurlijk dat als je bij één provider vier diensten afneemt en daar flinke kortingen voor krijgt, het lastig overstappen is. Je moet daarvoor vier abonnementen bij andere aanbieders afsluiten en onderzoeken of die combinatie ook echt voordeliger is. Want ‘losse’ abonnementen zijn vaak duurder als je alle prijzen bij elkaar op telt. Daarnaast wordt het vergelijken van alle beschikbare aanbiedingen van verschillende providers steeds ingewikkelder. De een biedt namelijk een sim only abonnement met meer belminuten, maar minder datasnelheid en de ander heeft bepaalde TV-pakketten niet maar wel een geweldig grote databundel in het telefoonabonnement. Kortom, elke aanbieding is weer anders.

Een ander risico voor de consument ligt in de exclusieve bundels. Ziggo is bijvoorbeeld de enige die HBO aanbied. Bepaalde series of programma’s kun je straks alleen nog maar bij de juiste provider bekijken en misschien zelfs alleen voor quad play klanten. Dat is voor nu niet zo’n probleem meent de ACM. Er lonkt echter wel een gevaar, dat de bundels hierdoor juist duurder worden.

ACM blijft alert

Het blijkt dat consumenten nu meer voordelen ondervinden dan nadelen van de bundeling van diensten. De toezichthouder houdt online consumenten hoog op haar agenda en heeft de risico’s daarom in kaart gebracht. De ACM zal er op blijven letten dat vergelijken van de bundels niet nog moeilijker wordt en het voor consumenten niet onnodig ingewikkeld wordt gemaakt om van provider over te stappen. De toezichthouder is van mening dat mensen voldoende keuzemogelijkheden moeten hebben en er niet enkel dure tv-pakketten beschikbaar zijn.

De ACM draagt zorg voor een gezonde concurrentie en daarvoor is het noodzakelijk dat er ook kleinere providers zijn met scherpe tarieven. De toezichthouder maakt daarom opnieuw een Telecom marktanalyse. Uit deze marktanalyse kunnen nog maatregelen voortkomen om de concurrentie tussen kleine en grote telecomaanbieders te bevorderen.

Vodafone

Een van de grote aa9nbieders van Quad-Play is natuurlijk Vodafone. De provider is vorig jaar samen gegaan met kabelaar Ziggo ( VodafoneZiggo ). Ga je nu bijvoorbeeld naar het sim only aanbod van Vodafone, dan zie je daar in eerste instantie de bundels die gelden als je ook Ziggo diensten afneemt ( Quad Play ). Helaas voor diegene die de aantrekkelijke bundels wil bestellen en GEEN Ziggo abonnement heeft. De bundels zullen namelijk halveren.

Bekijk het laatste nieuws over KPN:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones