21 september 2014 door in Algemeen en Android.

MalwareUit een nieuw malware-rapport van Alcatel-Lucent blijkt dat de hoeveelheid malware en kwaadaardige apps in de eerste helft van 2014 flink is toegenomen.

Met malware wordt persoonlijke informatie van gebruikers ‘gestolen’, of wordt er door derden onbevoegd gebruik gemaakt van de data. Zo kan het gebeuren dat er veel meer data wordt verbruikt dan daadwerkelijk door de klant zelf verbruikt is, vaak met hoge telefoonrekeningen tot gevolg.

Toename

Volgens het onderzoek groeide het aantal mobiele malware-infecties in de eerste zes maanden van dit jaar met maar liefst 17 procent. Daarmee nam de groei van malware twee keer zoveel toe als in heel 2013.

Alcatel-Lucent’s Kindsight Security Labs schat dat op het moment ongeveer 15 miljoen mobiele telefoons besmet zijn met malware. Eind 2013 waren dat er nog ‘slechts’ 11,3 miljoen apparaten. Een deel van die toename komt door de toename van mobiele telefoons, maar ook percentueel is de hoeveelheid malware dus toegenomen.

Besturingssystemen

Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de mallware-infecties plaatsvind in Android-toestellen. Maar liefst 60 procent van de totale besmettingen komen voor in het besturingssysteem van Google. Ook laptops, USB-sticks of andere apparaten van Windows zijn met 40 procent vaak het slachtoffer. Minder dan 1 procent van de malware-infecties komen op rekening van iPhones en BlackBerry’s.

Volgens de onderzoekers is het niet vreemd dat malware juist bij Android en Windows het vaakst wordt aangetroffen: “Android-smartphones zijn het eenvoudigste malware-doel, maar Windows-laptops zijn nog altijd favoriet onder professionele cybercriminelen”, aldus het Kindsight Security Labs. “De kwaliteit en verfijndheid van de Android-malware ligt nog achter bij de verder ontwikkelde Windows PC-varianten. Android-malware doet geen serieuze poging om zichzelf te verbergen en vertrouwt op onoplettende gebruikers die een geinfecteerde app installeren”.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones