Amerikaanse tieners vinden Android niet interessant

Amerikaanse tieners vinden Android niet interessant

Globaal gezien draaien verreweg de meeste toestellen op Android. In de Verenigde Staten moeten tieners niets hebben van Googles besturingssysteem: zij geven massaal de voorkeur aan Apples alternatief iOS.

Dat blijkt uit onderzoek van Piper Jaffray. De investeringsmaatschappij verrichtte onderzoek onder ongeveer 10.000 Amerikaanse tieners die een gemiddelde leeftijd van 16 jaar hebben. Op deze manier neemt het bedrijf vroegtijdig modetrends, gedragspatronen en culturele voorkeuren waar onder deze doelgroep. Het onderzoek, dat beter bekend is onder de naam Taking Stock With Teens, wordt twee keer per jaar uitgevoerd. Het gemiddelde gezinsinkomen ligt op 68.000 dollar per jaar.

Liever een iPhone dan Android-telefoon

Uit deze peiling blijkt dat Amerikaanse tieners in groten getale de voorkeur geven aan iOS. In april, toen het onderzoek voor de eerste keer dit jaar gehouden werd, zei driekwart van de respondenten dat zijn volgende smartphone een iPhone zou zijn. Dit blijkt geen kortstondige rage te zijn: ook uit de nieuwste cijfers blijkt dat ze massaal voor een vlaggenschip van Apple zouden kiezen. Maar liefst 79% zou dat doen, zo blijkt uit de peiling.

Gevraagd naar wat voor toestel tieners momenteel rondlopen, zien we een vergelijkbare trend. Het iPhone-bezit steeg het afgelopen jaar van 69% tot 74%.

De uitkomsten zijn enigszins verrassend. Diverse marktonderzoekers laten namelijk zien dat Android verreweg het grootste en meest populaire besturingssysteem is in de VS. Saillant detail: deze onderzoeksbureau nemen de gehele Amerikaanse consumentenmarkt als uitgangspunt en niet enkel tieners zoals Piper Jaffray doet. Een tweede opmerking die bij het onderzoek van de investeringsmaatschappij geplaatst kan worden, is de onderzoekspopulatie bij het vorige onderzoek een stuk kleiner was: 6.500 toen tegenover 10.000 nu. Hierdoor zou het beeld van de laatste peiling accurater uitpakken dan de vorige.

Hoe je er ook tegenaan kijkt, het beeld dat Piper Jaffray schetst is duidelijk: tieners moeten niets hebben van Android. Is dit een glimp in de toekomst? Staat ons in Nederland hetzelfde te wachten? Op de Nederlandse markt is Samsung de grootste smartphoneleverancier.

YouTube en Snapchat

De onderzoekers hebben tevens een aantal andere trends in kaart gebracht. Zo is Nike het populairste kleding- en schoenenmerk onder Amerikaanse tieners en moeten de dames vooral niets van Louis Vuitton hebben. Het liefst doen ze hun online aankopen via Amazon. Slechts een kwart van de tieners kijkt nog op de traditionele manier zijn of haar televisieprogramma’s en films. Eén op de drie (37%) doet dit via Netflix, gevolgd door YouTube (26%). Hulu, een andere grote videostreamingdienst in de VS, heeft een aandeel van slechts 3% onder jongeren. Tot slot blijkt dat traditionele social media als Facebook en Twitter allesbehalve populair zijn onder tieners. Zij gebruiken daarentegen diensten als Snapchat en Instagram.

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones