Android bestuurt 76% van de smartphones in ‘Europa’

Android bestuurt 76% van de smartphones in ‘Europa’

Uit het laatste onderzoek van onderzoeksbureau Kantel Worldpanel, blijkt dat het besturingssysteem Android 76,5 % marktaandeel heeft in de vijf grootste Europese markten.

Dat is het hoogste marktaandeel ooit voor het besturingssysteem. Kantar onderzoekt al jaren de smartphone markt en is een expert in het gedrag van winkelende consumenten

Android marktaandeel Europa

In Europa steeg het marktaandeel van Google’s besturingssysteem met 6 procent in vergelijking tot vorig jaar. Het onderzoek heeft cijfers uit maart, april en mei gebruikt uit de vijf grootste markten van Europa, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Spanje. Sinds de vier jaar dat Kantar de smartphone markt onderzoekt is Android nog niet zo populair geweest. Het kwam wel in de buurt van 75% marktaandeel net voordat de iPhone 6 werd gelanceerd in 2014.

Marktaandeel iOS en Windows

Apple’s iOS is de tweede in Europa, China en de Verenigde Staten. De iPhone SE brak in deze drie maanden door in de top tien van Frankrijk, Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China. Ondanks de sterke verkoop van de iPhone SE is het aandeel van iOS nu 18,3 procent. Iets lager dan vorig jaar. Terwijl we Android fors zien groeien zien we Windows Phone dalen. Maar ook andere besturingssystemen zoals Blackberry zien hun marktaandeel verkleinen. Het marktaandeel van Windows Phone daalt 5% in Europa.

Android in de Wereld

In een aantal landen houdt Apple’s iOS Android op ongeveer 60%, maar in de rest van de wereld bereikt het besturingssysteem van Google drie van de vier smartphones. In Japan is iOS opvallend populair met een marktaandeel van 32,5%. Echter, zelfs in Japan moet iOS ruimte geven. Android stijgt dit jaar 8% ten opzichte van 2015. In Amerika vertegenwoordigt iOS bijna 30% van de markt. Toch moet de Apple zelfs op de thuismarkt Amerika marktaandeel weggeven aan Google’s besturingssysteem. Alleen in Frankrijk en Engeland stijgt het aandeel iOS in vergelijking tot vorig jaar.

Trends besturingssystemen

Buiten Europa zijn Android-smartphones ook populair. In één van de grootste smartphone markten, China, vind je Android in vier van de vijf smartphones en ook in de Verenigde Staten is het marktaandeel 68,5 procent.

Een reden voor de stijging van Android ligt bijvoorbeeld in de verkoop stijging van de Chinese merken als Huawei, Oppo en Lenovo. Chinese merken die in aantallen verkopen forse sprongen maakten de laatste jaren. De Chinese telefoons doen kwalitatief niet langer onder voor westerse varianten en dat zie je terug in de verkoop cijfers.

Samsung en Apple blijven de populairste telefoonmakers maar Huawei neemt een sterke derde plaats in. Android’s leiderschap in de wereld zal voorlopig nog niet eindigen.

Bekijk het laatste nieuws over Google:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones