Android bestuurt bijna 80% verkochte smartphones in EU

Android bestuurt bijna 80% verkochte smartphones in EU

Android bestuurt bijna 80% van alle verkochte smartphones in de vijf grote Europese landen. Dat blijkt uit het nieuwste overzicht van het markt aandeel van smartphone besturingssystemen door Kantar Worldpanel ComTech.

Katar heeft het marktaandeel van de verschillende besturingssystemen in de laatste drie maanden tot augustus 2016 onderzocht. Zowel het marktaandeel van Android als iOS groeide in EU5. De besturingssystemen staan respectievelijk op 78,1 procent en 17,3 procent van de verkochte smartphones. In Amerika steeg het marktaandeel van iOS naar 30,9 procent maar het aandeel iOS daalde in China tot 13,5 procent. Het aandeel Android in de verkochte smartphones daalde in Amerika naar 65,2 procent.

Android en iOS in Amerika

Vorig jaar in dezelfde periode bestuurde Android 66,9 procent van alle verkochte smartphones in Amerika. De daling van 1,7 procent heeft volgens Kantar te maken met de drie grootste merken in de VS. Zowel Samsung, LG als Motorola laten een jaar op jaar omzetdaling zien. In Amerika is Samsung alleen al verantwoordelijk voor 33,9procent van de verkochte smartphones. Een daling van de verkopen van Samsung heeft dan ook direct gevolg voor het marktaandeel Android.

Naast dalers zien we ook stijgers in Amerika. Het budget merk Alcatel en het Chinese budget vlaggenschip merk ZTE verkochten elk 3,5 procent meer toestellen. Beide merken verkochten vooral via prepaid kanalen bij supermarkten zoals Walmart. Beide merken zijn echter veel te klein om de daling van de grote Android merken te compenseren.

Android en iOS in Europa

Katar meet de smartphone verkopen in de vijf grote markten van Europa, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië.

In Engeland steeg zowel het aandeel van Android en iOS. In deze regio verkocht de iPhone SE het best. In Duitsland beschikken acht van de tien verkochte smartphones over Android. Ondanks een daling van het grootste Android merk, Samsung. De Koreaanse smartphone fabrikant zag het marktaandeel dalen naar 46 procent. Het merk verkocht de meeste Samsung Galaxy S7’s gevolgd door de Samsung Galaxy A5.

Overeenkomsten Amerikaanse, Duitse en Britse markt

De Amerikaanse, Duitse en Britse markt hebben een paar dingen gemeen. In alle drie de markten is het aandeel van Apple en Samsung bij elkaar meer dan 60% van de gehele smartphone markt. Merken zoals Motorola en Sony dalen terwijl het marktaandeel van goedkopere merken als Huawei en Alcatel juist stijgt. Daarnaast verschijnen de beide Pixel smartphones van Google halverwege oktober. Het lijkt dan ook een enorme uitdaging voor Google om zijn relatief dure smartphone tot een succes te brengen. De markt laat namelijk een verschuiving zien naar goedkopere apparaten.

China

In de periode eindigend in augustus 2016 heeft iOS een marktaandeel van 13,5 procent in China. Het besturingssysteem heeft in deze periode het laagste marktaandeel voor iOS sinds de lancering van de iPhone 6’s in 2014. In China staat Android op bijna negen van de tien verkochte smartphones. Vooral de merken Huawei en Xiaomi blijven de top merken in China. Oppo ligt op Apple’s hielen en is goed voor 10,6 procent van de omzet.

Groei potentieel in China voor iOS

Kantar gelooft dat het marktaandeel van Apple’s iOS in China weer zal groeien wanneer de iPhone 7 en 7 Plus beschikbaar worden. Data van september 2016 toont de eerste omzet stijging van de iPhone 7 en een positieve impuls van de lager geprijsde iPhone 6s en 6s Plus. Beide impulsen zullen een stijging van het iOS aandeel betekenen. Het onderzoeksbureau geeft echter geen garantie. Want Huawei breekt voortdurend records op eigen bodem. Het merk is nu al goed voor 30 procent van de smartphone verkopen.

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones