Android Nougat nog altijd maar mondjesmaat beschikbaar

Android Nougat nog altijd maar mondjesmaat beschikbaar

De laatste Android-distributiecijfers zijn binnen. Daaruit blijkt dat slechts 0,7% van alle Android-smartphones en –tablets die de Google Play Store bezoeken op Android Nougat draait. De meestgebruikte Android-versie is de twee-en-een-half jaar oude Android Lollipop.

Dat blijkt uit het Android Developer Dashboard. Het ontwikkelaarsteam houdt iedere maand nauwlettend in de gaten hoe met de distributie van Google’s besturingssysteem gaat. Hoe? Door de bezoekers van de Google Play Store gedurende één week in kaart te brengen. Op deze manier krijg je een goed beeld van de verschuivingen die maandelijks plaatsvinden. Apple doet hetzelfde met iOS.

Android Nougat

De distributiecijfers van Google spreken boekdelen. Android Nougat, de nieuwste Android-versie, is ruim vier-en-een-halve maand na lancering nog altijd maar op een handjevol Android-apparaten te vinden. De allernieuwe vlaggenschepen worden vaak van Android Nougat voorzien, de wat minder krachtigere budget- en midrange toestellen moeten vaak nog genoegen nemen met Android 6.0 Marshmallow. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, want de Samsung Galaxy A3 (2017) en Samsung Galaxy A5 (2017) draaien gewoon op Android Nougat. Dat geldt ook voor toptoestellen als de Google Pixel, Google Pixel XL, Huawei Mate 9, LG V20 en ASUS ZenFone AR. Tot slot is Android Nougat beschikbaar voor alle Nexus-telefoons, Nexus 9 en Google Pixel C.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we Android Nougat slechts op 0,7% van alle Android-smartphones en –tablets aantreffen. Fabrikanten als Sony, HTC, Samsung en Motorola hebben inmiddels updateplannen aangekondigd. Bezitters van een smartphone van één van deze fabrikanten kunnen inmiddels, of anders op korte termijn, aan de slag met de nieuwste Android-versie. Deze komt met allerlei verbeteringen en nieuwe functies als App Shortcuts, multi-window functionaliteit, verbeterde energiebesparingsmodus van Doze, gebundelde notificaties en Seasmless Updates.

Het is voor het eerst dat Google in haar statistieken onderscheid maakt tussen Android 7.0 en Android 7.1. Waarschijnlijk omdat het aandeel van deze laatste versie inmiddels de 0,1% overtreft. Android-versies die een kleiner marktaandeel hebben worden namelijk niet in de cijfers opgenomen door de zoekmachinegigant. Android 7.1 is de eerste grote update van Android Nougat en werd eind vorig jaar uitgerold.

Android Developer Dashboard (januari 2017)

Andere Android-versies

Zoals gezegd is het inmiddels twee-en-een-half jaar oude Android Lollipop de meestgebruikte versie van Google’s besturingssysteem. Eén op de drie Android-apparaten draait op deze versie. Android Lollipop wordt op enige afstand gevolgd door Android 6.0 Marshmallow, dat in september 2015 werd gelanceerd. Welgeteld 29,6% van alle Android-telefoons en –tablets wordt door deze Android-versie aangestuurd. Op de derde en vierde plek eindigen achtereenvolgens Android KitKat en Android Jelly Bean met een marktaandeel van 22,6% en 11,6%. Nougat vormt samen met Ice Cream Sandwich en Gingerbread de hekkensluiter. De laatste twee versies vinden we op 1,1% en 1% van alle Android-apparaten die de Google Play Store bezoeken.

Voor het eerst in ruim zes-en-een-half jaar tijd vinden we Android Froyo niet langer terug in de Android-distributiecijfers. Dat betekent dat het aandeel van deze Android-versie onder de 0,1% is gedoken. Een andere verklaring is dat Google niet langer ondersteuning biedt aan deze verjaarde Android-versie.

iOS

Begin deze week maakte Apple haar adoptiecijfers bekend. Volgens Apple’s berekeningen draait driekwart van alle iDevices op iOS 10, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem. iOS 9 is nog maar op ongeveer één op de vijf iPhones en iPads te vinden (18%). Slechts 6% van de bezoekers van de App Store werkt nog met een oudere iOS-versie. Waarom? Misschien omdat ze te weinig geheugen hebben om de nieuwste update te installeren, misschien omdat hun smartphone of tablet geen ondersteuning biedt voor een bepaalde iOS-versie.

Bekijk het laatste nieuws over Android:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones