Apple breidt iPhone Upgrade Program uit naar EU

Apple breidt iPhone Upgrade Program uit naar EU

Consumenten in Italië, Spanje en Frankrijk kunnen vanaf nu hun oude iPhone, Android- of Windows Phone smartphone inruilen voor de nieuwste iPhone. Uiteraard in combinatie met een tweejarig leaseplan waarbij ze maandelijks een vast bedrag betalen. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke actie.

Vorig jaar september lanceerde Apple het iPhone Upgrade Program. Vanaf 10 dollar per maand kun je een iPhone 5S inruilen voor een iPhone SE. Je leaset het toestel voor een periode van twee jaar, wat inhoudt dat je hem na afloop weer moet inleveren. Ook is het mogelijk om je oude toestel in te leveren zodat je korting krijgt op je volgende iPhone. Apple biedt tot 300 dollar voor je oude iPhone.

iPhone Upgrade Program nu ook in Europa

Het iPhone Upgrade Program was echter exclusief voor Amerikaanse consumenten beschikbaar. Apple heeft besloten om het inruil- en leaseprogramma ook naar Europa te brengen. Vooralsnog heeft het bedrijf in drie Europese landen het programma opgezet: Italië, Spanje en Frankrijk.

In alle drie de landen verschillen de tarieven die je maandelijks aan leasekosten kwijt bent. Logisch, want de belastingtarieven verschillen immers ook per land. Zo betaal je in Frankrijk 15,95 euro per maand als je je iPhone 5S inruilt voor een iPhone SE. Na twee jaar komt het bedrag, inclusief belasting, uit op 382,80 euro. Het wordt duur als je in dit land een oude iPhone 4S inlevert en een iPhone 6S daarvoor in plaats wil. Dan betaal je maandelijks 30,33 euro voor het toestel, of een bedrag van 749,52 euro tot aan het einde van de leaseperiode.

In Italië ben je het duurst uit. Als je daar je iPhone 5S inruilt voor een iPhone SE, betaal je maandelijks 16,98 euro. Of een bedrag van 425,52 euro in 24 maanden tijd.

iphone6srose

Lening

Met het iPhone Upgrade Program sluit je feitelijk een lening af waarbij Apple als tussenpersoon fungeert. In ons land zou dat betekenen dat Apple zich aan de regels uit de Wet op Financieel Toezicht (WFT) moet houden. Dat betekent onder meer dat het bedrijf een verplichte kredietcheck moet uitvoeren alvorens het een lening met je mag aangaan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet toe op de naleving van de regels.

Een lening aangaan betekent doorgaans dat je ook rente verschuldigd bent. In de Verenigde Staten heeft Apple afspraken met de Citizens Bank gemaakt waardoor klanten 0% rente betalen op hun lening. In hoeverre dat ook in Italië, Spanje en Frankrijk geldt is onbekend. Apple adviseert klanten om vooraf te informeren bij de Apple Store naar de precieze kosten.

Tijdelijk

Het iPhone Upgrade Program is slechts tijdelijk beschikbaar in de Europese landen. Het aanbod geldt van 27 mei tot en met 31 augustus 2016. Wellicht dat Apple deze periode evalueert en vervolgens besluit om de proef al dan niet verder uit te breiden. Tot slot kunnen consumenten niet online een contract aangaan, maar moeten ze naar een Apple Store om de papieren te ondertekenen.

Er zijn geen aanwijzingen dat Apple op korte termijn het leaseprogramma naar Nederland gaat brengen.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding