Apple en U2 willen muziekindustrie redden

Apple logoHet gaat niet zo goed met iTunes: Apple ziet de inkomsten vanuit haar muziekplatform teruglopen. Met wie het ook niet zo goed gaat, zijn de artiesten uit de muziekindustrie. Door illegale downloads lopen ze flink wat inkomsten mis. Genoeg reden voor Apple om de handen ineen te slaan. Volgens een uitspraak van de Ierse rockband U2 werkt de band samen met Apple aan een nieuw muziekplatform dat een mix moet worden tussen iTunes en een streamingprogramma als Spotify.

De muziekluisteraars onder ons zijn vaker op streamingprogramma’s zoals Spotify en Deezer te vinden dan dat ze hun iTunes-tegoed opwaarderen om weer een paar nummers aan te schaffen. Daardoor ziet Apple haar muziekluisteraars weglopen. Ook grote artiesten hebben last van de overstap naar streamingdiensten.

Samenwerking

U2 and AppleU2-frontzanger Bono vertelde onlangs aan Time magazine dat de band een samenwerking aan is gegaan met Apple om een nieuw muziekplatform op te richten. De gehele band is ervan overtuigd dat artiesten beloond moeten worden voor hun werk.

Bono hoopt dat het nieuwe muziekplatform de muziekconsumenten enthousiast maakt om nummers te kopen, zowel hele albums als afzonderlijke tracks. Gesuggereerd wordt dat er ook muziekvideo’s en songteksten kunnen worden toegevoegd.

 

De minder bekende artiesten

Het muziekplatform moet vooral bekend zijn voor de wat minder bekende artiesten. “Deze worden nu zwaar tekort gedaan”, zegt de frontzanger. “Zij touren namelijk niet.” Dat in tegenstelling tot grote artiesten, die wél touren en merchandise hebben.

Het is de bedoeling dat het nieuwe muziekplatform een soort mix wordt tussen iTunes en Spotify. Daarbij blijft wel de insteek om te betalen per nummer. Maar aangezien Spotify en Deezer streamingprogramma’s zijn, zal het om een heel kleine vergoeding per nummer gaan.

Beats

Het is niet de eerste grote stap van Apple wat betreft muziek. het bedrijf richt haar pijlen steeds meer op muziekindustrie, zo nam Zo nam Apple een tijdje terug het audiomerk Beats al over. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat Apple dit merk gaat gebruiken bij de ontwikkeling van het nieuwe muziekplatform.

Door de aankoop van Beats en het gebruik van iTunes Radio speelt Apple echter zelf ook mee in de negatieve spiraal waar de muziekindustrie mee te maken heeft.

U2 en Apple

Onbekenden zijn Apple en de Ierse band niet van elkaar: ze werken al tien jaar samen. Tijdens het Apple-event op 9 september lanceerde U2 nog haar nieuwe album. Alle Apple-gebruikers kregen het album cadeau in hun iTunes-bibliotheek; zowel gevraagd als ongevraagd.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones