Apple’s strijdt tegen de FBI krijgt Chinees staartje

Apple’s strijdt tegen de FBI krijgt Chinees staartje

Apple wordt steeds meer aangepakt vanuit Beijing. In de hoofdstad van film piraterij wordt het Amerikaanse bedrijf aangeklaagd voor het schenden van de rechten van een 20 jaar oude propaganda film.

Dat meldt The Wall Street Journal Asia vandaag.

Apple onder druk in China

In april stopte de Chinese toezichthouders Apple’s iBook en iTunes Movie services en in de laatste maanden heeft Apple enkele belachelijke zaken verloren in verband met handelsmerken, rip offs en ontwerpen.

De aanklacht voor piraterij is het toppunt van druk aangezien Apple slechts een onschuldige toeschouwer was. De film ´Bloody fight With the Fierce Enemy´ werd gedeeld op een app die verbonden is met Youku, een Chinese Youtube variant. Toch klaagt de Chinese staat Apple en de App ontwikkelaar aan, in plaats van de Chinese video-deel site.

Apple weerstaat FBI maar strijkt China tegen de haren in

Waarschijnlijk heeft Apple de Chinese weerstand over zich uitgeroepen door zijn strijdt tegen de FBI in februari. Begin 2016 weigerde Apple mee te werken aan een FBI onderzoek.

De FBI onderzocht de moord op 14 mensen in San Bernardino California. De moordenaar was gedood door de politie en zij stuitte uiteindelijk op een iPhone 5S van de verdachte. Apple weigerde mee te werken aan het FBI onderzoek. Apple kon de beveiliging van het toestel niet omzeilen. In verband met de privacy van hun klanten had de fabrikant geen mogelijkheid meer om de beveiliging van iPhones te omzeilen. Tenminste, dat zei Apple.

Gevolgen voor Apple

Apple’s strijdt voor privacy heeft waarschijnlijk de aandacht getrokken van de Cyberstrijders van Beijing. Want als zelfs terroristen in Amerika met iPhones ontdekking en gevangenis kunnen ontwijken, wat kunnen mensenrechten advocaten en activisten dan wel niet in China bereiken. Binnen twee maanden werd Beijing Apple’s nieuwste vijand en de verkopen daalden met 26%.

Niet alleen daalden de verkopen. Ook investeerders trokken zich terug. Onder andere de Amerikaanse miljardair Carl Icahn verkocht zijn aandeel in Apple. Hij was ongerust over de houding van de Chinese regering naar Apple.

Je kunt zeggen dat China met deze bemoeienis de regels van de Wereld handels organisatie overtreedt. Toch zal Apple zal moeten accepteren dat de keuze voor privacy tot grote gevolgen leidt in zijn op één na grootste markt.

We zijn benieuwd of we deze nieuwe ontwikkelingen terug gaan zien in de verkoopcijfers over het tweede kwartaal.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones