Apple gaat producten van gerecycled materiaal maken

Apple gaat producten van gerecycled materiaal maken

Apple gaat in de toekomst enkel apparaten van gerecycled materiaal maken, zo stelt het in haar Environmental Responsibility Rapport. Een zeer goed streven natuurlijk! Er zit enkel wel degelijk een stuk eigenbelang in de ambitie. Benieuwd naar het complete verhaal? Je leest er alles over in dit artikel.

Klimaat op de agenda

Het thema klimaat komt steeds vaker voor in de wereld van telecom. Een zeer bekend Nederlands voorbeeld van een bedrijf dat zijn telefoons produceert zonder schade te berokkenen aan het milieu is uiteraard FairPhone. Nu is dit bedrijf naar verhouding een dwerg te noemen. Van de eerste FairPhone werden namelijk zo’n 100.000 stuks verkocht. Wanneer elektronica giganten als Apple zich echter gaan inzetten om hun toestellen klimaatneutraal te produceren, worden er pas echt zoden aan de dijk gezet. Ter vergelijking met de oplage van FairPhone: Apple verwacht van de iPhone 8 zo’n 80 miljoen stuks te verkopen. Gelukkig houdt ook Apple zich bezig met dit thema.

Apple heeft de ambitie om in de toekomst enkel en alleen nog toestellen van gerecycled materiaal te gaan produceren. Dit geeft het bedrijf uit Cupertino aan in haar jaarlijkse Environmental Responsibility Report, die gisteren uitkwam. In dit rapport neemt Apple haar eigen fabricage lijn onder de loep en wordt geëvalueerd hoe het staat met de gestelde doelen en vooral hoe het beter kan. Wij bespreken enkele interessante constateringen uit het rapport met jou door.

Het rapport

Als eerste interessante feitje kunnen we stellen dat de gemiddelde Apple iPhone 7 uit 62 soorten metalen bestaat. Deze metalen moeten natuurlijk onttrokken worden uit onder meer mijnen. Apple stelt als belangrijkste constatering in het rapport dat er gestopt dient te worden met de mijnen compleet leeg te produceren. De metalen herstellen zich immers niet snel genoeg om aan de immense vraag van de mensheid te voldoen. De Amerikaanse fabrikant pleit daarom voor hergebruik van materialen en gaat zich zelfs inzetten om in de toekomst enkel apparaten van volledig gerecycled materiaal te gaan maken. Een precieze datum wordt hierbij niet genoemd.

In een grootschalig interview met magazine Vice geeft de directeur van Apple Environment, Lisa Jackson, aan dat dit doel wellicht hooggegrepen is, maar dat het bedrijf gaat knokken om dit te behalen. De strategie om dit uiterst ambitieuze doel te halen bestaat uit inruilacties. Wanneer dus bijvoorbeeld de nieuwe iPhone uitkomt, kun jij jouw oude iPhone inruilen in ruil voor korting op de aanschafprijs van het nieuwe toestel. Dit is goed voor jou, en voor het klimaat. Jouw ingeruilde telefoon kan namelijk weer hergebruikt worden.

Eigenbelang?

Uiteraard klinken deze plannen allemaal heel goed. Er dient echter wel stilgestaan te worden bij de omstandigheden. Zo bleek vorig jaar dat Apple betrokken was in een mijn-incident in Congo. Hierbij werden illegale metalen onttrokken uit de mijn en werd de arbeid verricht door minderjarigen. Sommigen waren nog maar acht jaar oud. Ook heeft de prestigieuze Yale universiteit berekend dat Apple, wanneer het doorgaat op dit productieniveau, niet voldoende materialen voor zijn telefoons heeft en te maken gaat krijgen met tekorten in 2020. Er zijn wel alternatieven voor deze gebruikte metalen, maar deze zijn in kwaliteit minder dan het origineel.

Het streven is dus uiteraard zeer goed te noemen, er zit echter ook een zeer groot component van imago-marketing en eigenbelang in verweven.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones