Apple introduceert apps reserveren in App Store

Apple introduceert apps reserveren in App Store

Apple heeft een nieuwe optie geïntroduceerd voor de App Store. Ontwikkelaars kunnen voortaan games en andere apps aanbieden voordat ze officieel te downloaden zijn in de applicatiewinkel. Zodra ze beschikbaar zijn worden ze direct voor je gedownload. Voor consumenten brengt dit allerlei voordelen met zich mee.

Is er een bepaalde game of app waarvan je weet dat hij binnenkort in de App Store arriveert? Dan moest je dagelijks kijken of hij al aan de collectie van Apple was toegevoegd. Niet bepaald gebruiksvriendelijk en minstens net zo frustrerend als je telkens ziet dat hij er nog niet is. Na tien jaar komt het Amerikaanse techbedrijf met een pre-ordersysteem. Hiermee kunnen app-ontwikkelaars 90 dagen voordat hun app officieel beschikbaar is in de App Store hun applicatie al aanbieden aan gebruikers. Ze kunnen deze dan weliswaar nog niet downloaden en gebruiken, maar wel reserveren. Zodra hij daadwerkelijk in de App Store te vinden is, wordt de app direct voor je gedownload.

Deze nieuwe feature is er niet alleen voor gratis games en apps: ook applicaties waarvoor je moet betalen kunnen op deze manier gereserveerd worden. Maar wat als de prijs nou in deze 90 dagen verandert? Stel dat de prijs bij introductie nou ineens omhoog schiet. Of juist goedkoper wordt. Ben jij als consument de pineut? Daar heeft Apple goed over nagedacht. Stel dat je een betaalde app reserveert die op dat moment 10 euro kost. Vlak voor de lancering besluit de ontwikkelaar om de prijs te verhogen naar 15 euro. Dan hoef je toch maar 10 euro te betalen. Mocht de introductieprijs lager uitvallen, bijvoorbeeld 9 euro, dan betaal je dat bedrag. Als consumenten zijnde krijg je dus altijd de voordeligste prijs.

Super Mario Run

‘Dat is toch niet nieuw?’ denk je nu misschien. Je hebt deels gelijk. Vorig jaar lanceerde Nintendo haar mobiele game Super Mario Run in de App Store. De betreffende pagina was destijds al te vinden in de App Store, maar de game zelf was nog niet te downloaden. Zodoende kun je al de nodige screenshots van de gameplay bekijken en meer lezen over het spel. Je kon aangeven dat je een berichtje van Nintendo kreeg zodra de game beschikbaar was. Dat laatste moest je dan nog wel zelf doen. Het was een experiment van Apple om te kijken of men hiervoor warm liep.

Een jaar later heeft Apple besloten om de feature definitief naar de App Store te brengen, zij het in aangepaste vorm. Zo vind je een downloadknop op de betreffende pagina waarmee je de app kunt reserveren. Grote verschil met het eerder gehouden experiment is dat de app automatisch voor je wordt binnengehaald op het moment dat hij in de applicatiewinkel verschijnt. Mocht er een prijskaartje aan de app hangen, dan verschijnt deze uiteraard in beeld. En zoals gezegd: mocht de verkoopprijs veranderen, dan betaal je de laagste prijs.

Op dit moment zijn er al verschillende games die je nu al met het nieuwe reserveringssysteem kunt bestellen. Zo kun je onder meer de spellen Bridge Contructor Portal, Gorogoa en INSIDE game nu al reserveren. Het pre-ordersysteem werkt ook met tijdschriftabonnementen die een introductieprijs hanteren. Als je na het aflopen van de kennismakingsperiode besluit om je abonnement aan te houden, moet je de volle mep betalen. Tenzij je uiteraard tijdig kenbaar maakt hier geen gebruik van te willen make.

Google

Google heeft al enkele jaren een vergelijkbaar systeem. In de Google Play Store is het mogelijk om aan te geven dat je een melding ontvangt zodra de app beschikbaar is. Grote verschil met Apple’s pre-ordersysteem is dat je zelf de game nog moet downloaden. Pas op dat moment bepaal je of je de eventuele aanschafprijs betaalt. Een prijsvoordeel is hier dus niet te behalen voor de consument.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones