Apple: Kleurverandering scherm iPhone X is normaal

Apple: Kleurverandering scherm iPhone X is normaal

Apple waarschuwt dat het OLED-display van de iPhone X ‘zichtbare veranderingen’ vertoont. Tevens geeft het Amerikaanse technologiebedrijf ons een heads-up dat inbrandproblemen ook de normaalste zaak van de wereld zijn na verloop van tijd. Het is duidelijk dat Apple zich juridisch probeert in te dekken voor eventuele aanklachten.

Sinds afgelopen vrijdag is de iPhone X verkrijgbaar in ons land. Ondanks de hoge aanschafprijs van 1.159 euro voor het instapmodel, waren de rijen voor de Apple Store lang. Eén van de verkoopargumenten waar consumenten zich waarschijnlijk door laten leiden, is het OLED-scherm. De iPhone X is namelijk de allereerste smartphone in het assortiment van Apple dat beschikt over een Super Retina HD display, oftewel OLED-scherm. Deze schermen staan bekend om hun volle, verzadigde kleuren, scherpen contouren en goede zwartwaarden.

Op een speciale ondersteuningspagina beschrijft Apple uitvoerig de voordelen van het OLED-display van de iPhone X. Zo schrijft het Amerikaanse techbedrijf onder meer het volgende:

“OLED-technologie biedt een ongelooflijk hoge contrastverhouding en resolutie. En zonder achtergrondverlichting komt het licht van een OLED-beeldscherm via alle pixels, zodat een dunner beeldscherm mogelijk is. Problemen met traditionele OLED-beeldschermen behoren met een Super Retina-display voorgoed tot het verleden dankzij de hoge helderheid, het brede kleurenspectrum en de beste kleurnauwkeurigheid in de industrie.”

Kleurverandering en inbranden

Ook is Apple vol lof over de kleurkalibratie, de hoge helderheid, helderwitte tinten en zwartwaarden van het OLED-scherm. Tegelijkertijd tempert Apple de verwachtingen van gebruikers. OLED-technologie heeft namelijk ook zijn tekortkomingen. Na verloop van tijd kan het voorkomen dat pixels inbranden in het scherm. Dat houdt in dat je een lichte waas ziet van een icoontje, zoals de batterij rechts boven in de hoek. Dat komt omdat er daar weinig tot geen kleurverandering optreedt als je het scherm actief gebruikt. Het batterij-icoontje brandt immers op dezelfde plek altijd wit. Tevens waarschuwt Apple dat het OLED-scherm er vanuit een hoek anders uitziet dan als je er recht van voren tegenaan kijkt.

Op de ondersteuningspagina lezen we het volgende hierover:

“Als u vanuit een andere hoek naar een OLED-beeldscherm kijkt, ziet u mogelijk verschillen in kleur en tint. Dit is kenmerkend en normaal gedrag voor OLED-beeldscherm. OLED-beeldschermen gaan langer mee dan normale beeldschermen, waardoor ze mogelijk kleine zichtbare veranderingen vertonen. Dit is ook normaal gedrag en kan bijvoorbeeld inbranding of ingebrande beelden betekenen, waarbij het beeldscherm een vaag restbeeld laat zien, zelfs als er nieuw beeld wordt weergegeven. Dit treedt in hoogst uitzonderlijke gevallen op, bijvoorbeeld als hetzelfde beeld met hoog contrast langdurig en continu wordt weergegeven. Het Super Retina-display is zodanig ontworpen dat het als beste in de industrie OLED-inbrandeffecten vermindert.”

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maar dat is gegarandeerd niet de enige reden waarom Apple deze waarschuwing online zet. Wellicht probeert het bedrijf zich op deze manier juridisch in te dekken voor het geval klanten zich bij de rechter beklagen over de verminderde schermkwaliteit. Tevens vragen wij ons af of inbranden gedekt wordt door de AppleCare+ verzekering van Apple. Mocht je na verloop van tijd zo ontevreden zijn over de kwaliteit van het scherm, dan zul je de vervangingskosten hoogstwaarschijnlijk helemaal uit eigen zak moeten betalen.

De ondersteuningspagina ging online op het moment dat de iPhone X bij ons in de schappen lag. Mensen kunnen dus niet zeggen dat ze van niets wisten toen ze het toestel kochten. Klanten die hem als pre-order besteld hebben, hebben daarentegen wel een punt. Of Apple er ook zo over denkt durven we niet te zeggen.

Google Pixel 2

Met de speciale pagina wil Apple voorkomen dat het een class action law suit aan haar broek krijgt. Dat is namelijk waar Google mee wordt geconfronteerd. Vlak na het verschijnen van de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL beklaagden de eerste recensenten zich over de beeldkwaliteit van het OLED-display. Kleuren zouden er minder vol en verzadigd uitzien dan ze van dit schermtype gewend zijn. Tevens hoorden we dat de on-screen functieknoppen ingebrand waren, iets wat bij OLED-schermen pas na enkele jaren intensief gebruik mag voorkomen. Veel gebruikers ervaren zwarte vlekken op het scherm. Dit doet zich voor wanneer een zwart scherm de transitie maakt naar wit of andere kleuren, bijvoorbeeld wanneer je op een pagina scrolt. Verder zou er een ruis te zien zijn op het scherm als de helderheid laag is ingesteld of video’s worden opgenomen.

Een Amerikaans advocatenkantoor is op zoek naar klanten die zich belazerd voelen door Google en compensatie eisen. Google heeft op haar beurt maatregelen aangekondigd om de problemen zo goed mogelijk op te lossen, dan wel te voorkomen. Zo krijgen de vlaggenschepen een nieuwe kleurenmodus zodat gebruikers zelf kunnen instellen hoe kleuren op het scherm eruit zien. Verder krijgt de zwarte balk met de navigatieknoppen een fade-out effect om ingebrande pixels te voorkomen. De maximale schermhelderheid wordt verlaagd met 50 nits om de belasting op het scherm terug te schroeven. Tot slot heeft Google toegezegd dat klanten twee jaar lang garantie krijgen op de vlaggenschepen.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones