Apple krijgt boete opgelegd wegen achterhouden documenten

Apple krijgt boete opgelegd wegen achterhouden documenten

De Amerikaanse FTC heeft een boete opgelegd aan Apple. Men is van mening dat Apple niet op tijd was met het inleveren van documenten inzake de rechtszaak die men heeft aangespannen tegen chipfabrikant Qualcomm. De boete bedraagt 25,000 dollar per dag. Apple is het niet eens met de uitspraak.

De verstandshouding tussen de Federal Trade Commission (FTC) en Apple staat op scherp. Laatstgenoemde heeft een boete ontvangen wegens het niet op tijd aanleveren van documenten. Het gaat hierbij om de rechtszaak die de FTC heeft aangespannen tegen chipfabrikant Qualcomm, bekend van de Snapdragon processors. De Amerikaanse waakhond is van mening dat Qualcomm teveel macht heeft en derhalve een monopoliepositie bezit. Deze positie zou men optimaal benutten en derhalve eerlijke concurrentie onmogelijk maken. Alhoewel Apple geen rol van betekenis speelt in deze specifieke rechtszaak, diende men wel voor 15 december documenten aan te leveren. Apple heeft dit volgens de FTC verzaakt en derhalve moet de maker van de iPhone X een boete betalen.

Apple is het niet eens met de uitspraak

Deze boete bedraagt 25,000 dollar per dag, omgerekend zo’n 21,000 euro. Op 29 december staat hierbij een nieuwe deadline gepland. Mocht Apple voor deze datum alsnog niet met de gevraagde documenten over de brug komen, heeft de FTC de mogelijkheid om het boetebedrag te verhogen. Apple stelt in haar verdediging dat het al ruim 2,6 miljoen documenten heeft aangeleverd bij de commissie. Apple gaat daarom in beroep tegen de uitspraak. Waar derhalve precies het knelpunt zit, is momenteel onbekend. Wel weten we dat Qualcomm het flink aan de stok heeft met diverse overheden. Zo is men in het recente verleden onder meer in China en Taiwan eveneens bestraft vanwege machtsmisbruik.

Apple zelf voert momenteel ook een rechtszaak tegen de chipfabrikant. Onderwerp zijn de licentiekosten die Apple moet betalen, men is van mening dat deze te hoog zijn.

Qualcomm: monopolist op de chipsetmarkt

Qualcomm is een gigantisch bedrijf en met name bekend vanwege diens processors. Vrijwel in alle smartphones van tegenwoordig vind je Snapdragon chipsets, gemaakt door Qualcomm. Processors zijn de centrale aansturingseenheden van een telefoon en vormen zodoende het ‘hart’ van de telefoon. Het is daarom belangrijk dat dit onderdeel goed functioneert. Fabrikanten betalen op hun beurt licentiekosten aan het bedrijf, om gebruik te mogen maken van diens producten. De laatste tijd is er echter een trend merkbaar waarbij fabrikanten afzien van samenwerking met Qualcomm. Zo produceren onder meer Huawei en Samsung hun eigen chipsets, en niet zonder succes overigens. Zo presteert de Exynos 8895 processor van Samsung net zo goed als de Snapdragon 835 van Qualcomm.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones