Apple krijgt patent voor blokkeren camera

Apple krijgt patent voor blokkeren camera

Apple heeft een patent toegewezen gekregen waarmee het, dankzij een speciaal infrarood-signaal, foto- en video-opname met de camera van een iPhone kan tegenhouden. Met deze techniek is het mogelijk om optredens van muzikanten of films die in de bioscoop worden getoond te beschermen van ongewenst lekken.

Patently Mobile stuitte op dit patent, dat onlangs is goedgekeurd door de United States Patent and Trademark Office (USPTO). De aanvraag dateert al uit 2011.

Concerten

In de patentaanvraag zijn schetsen te vinden waarin Apple uitlegt hoe deze techniek werkt. Daarin is te zien dat het podium waar artiesten optreden zijn uitgerust met apparaatjes die speciale infrarood-signalen de zaal in sturen. Deze signalen bevatten gecodeerde data, inclusief commando’s om foto- en video-opnamen aan banden te leggen op die plaatsen waar de zenders zijn geplaatst. Deze infrarood-signalen worden opgepikt door iPhones van bezoekers die proberen om een opname van het optreden te maken en al dan niet via social media willen verspreiden. Hun telefoon leest de gecodeerde data en de camera wordt op afstand uitgeschakeld.

Apple patent op blokkeren camera

Bioscoop

In de patentaanvraag beschrijft Apple meerdere toepassingen voor deze techniek. Naast een concertbezoek is het volgens het bedrijf ook een probaat middel om illegaal lekken van nieuwe films te voorkomen. Het komt nog altijd geregeld voor dat filmmakers geld mislopen doordat een bezoeker stiekem de film opneemt met zijn smartphone. Deze kwaliteit mag je uiteraard niet vergelijken met die van het grote scherm. Maar aangezien camera’s op telefoons steeds beter worden, worden de gelekte video’s ook steeds beter. Veel mensen nemen genoegen met deze kwaliteit als ze hierdoor geen geld hoeven neer te leggen om naar de bioscoop te gaan.

Deze techniek zou ook toegepast kunnen worden op locaties waar het gevoelig ligt om te filmen. Zo is minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in het verleden wel eens in opspraak geraakt omdat hij opnamen in het Torentje maakte en deelde op zijn social media kanalen. Met de gepatenteerde techniek van Apple kunnen dit soort scenario’s voorkomen worden.

Museum

Bovenstaande voorbeelden leggen de nadruk op verboden. Apple noemt in zijn patentaanvraag ook educatieve doeleinden. Zo is het in theorie mogelijk om de zenders van deze speciale infrarood-signalen bij een kunstvoorwerp in een museum te plaatsen. Als iemand zijn camera tevoorschijn haalt en een foto of video probeert te maken, dan verschijnt er een beeld met aanvullende informatie op de iPhone over het voorwerp dat deze persoon probeert vast te leggen.

iBeacon

iBeacons

Inmiddels is de patenteerde techniek van Apple enigszins achterhaald door de introductie van iBeacons. Dit zijn kleine zendertjes die informatie verzamelen en versturen om een bepaald gedrag bij consumenten uit te lokken. Zo hebben sommige winkeleigenaren een iBeacon in hun filiaal geplaatst om bezoekers te attenderen op bepaalde aanbiedingen. In het Westfriesgasthuis zorgen iBeacons ervoor dat patiënten en bezoekers niet verdwalen in het complex. Dezelfde toepassing wordt ook op Schiphol toegepast. In de Friese stad Sneek zijn iBeacons geplaatst om informatie over winkels, musea en bezienswaardigheden te verzenden. Kortom, iBeacon is al volop in gebruik in Nederland.

Voordeel van iBeacon is dat hij gebruik maakt van Bluetooth-technologie en dus niet vertrouwt op NFC of infrarood. Deze draadloze verbindingstechnologie is een stuk stabieler en kan tot enkele tientallen meters verbinding maken met smartphones. Infrarood is eigenlijk een ouderwetse en achterhaalde verbindingstechniek. De kans dat Apple deze techniek daadwerkelijk gaat gebruiken is dan ook klein.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones