Apple mag gebruikte iPhone niet als nieuw aanbieden

Apple mag gebruikte iPhone niet als nieuw aanbieden

In Denemarken heeft de rechtbank besloten dat Apple een refurbished iPhone niet als ‘nieuw’ aan een klant mag meegeven. Het bedrijf wekt op deze manier niet alleen de verkeerde indruk: er is evenmin garantie dat de het toestel dezelfde dagwaarde heeft als hij het toestel later wil verkopen.

Sommigen zijn niet over te spreken over de aftersale van Apple. Zo sloopte een Fransman begin oktober in een Apple Store 12 iPhones, 4 iMacs en 1 MacBook Air omdat hij ontevreden was over de dienstverlening van Apple. De rechtbank van Dijon veroordeelde de man tot zes maanden voorwaardelijke celstraf, een gebiedsverbod van twee jaar en een boete van 17.548 euro.

Anderen daarentegen zijn superblij met de dienstverlening van het Amerikaanse technologiebedrijf. Zo vind je op internet menig verhaal van klanten die hun defecte iPhone naar de Apple Store brachten en van de medewerkers een nieuwe telefoon meekregen, zonder dat ze hiervoor ook maar één cent hoefden te betalen. Fantastische service, toch?

Refurbished iPhone

Maar wat als blijkt dat die ‘nieuwe’ telefoon die je van Apple hebt gekregen helemaal niet nieuw is? Ben je dan nog steeds blij met de service van het bedrijf, of krijg je de neiging om de medewerkers wat aan te doen? Het overkwam David Lysgaard uit Denemarken in 2012. Hij ging destijds naar de Apple Store waar hij in 2011 zijn iPhone 4 had gekocht, omdat deze defect was. Hij kreeg van de medewerkers een nieuwe iPhone.

Op een gegeven moment ontdekte Lysgaard dat de iPhone 4 die hij had gekregen helemaal niet nieuw was: het was een refurbished of tweedehands telefoon.  Dat betekent dat Apple het toestel van top tot teen heeft schoongemaakt en eventueel sommige onderdelen heeft vervangen, zoals het scherm of de accu. De Deen was niet te spreken over het gebaar van Apple, omdat hem was verteld dat het een ‘nieuwe’ smartphone was. Daarom besloot hij om het bedrijf voor de rechter te slepen.

Afgelopen vrijdag deed de Consumer Complaints Board  een uitspraak in deze kwestie. In de Deense wet is vastgelegd dat klanten recht hebben op een nieuw apparaat als het oude niet binnen de wettelijk garantietermijn van 24 maanden gerepareerd kan worden. Lysgaard meende dat hij bedonderd was, omdat hij geen nieuwe maar tweedehands telefoon had gekregen van Apple. De advocaat van het Amerikaanse bedrijf claimde dat dit wel het geval was, omdat zijn cliënt de originele maker is van de componenten en zodoende een hoogwaardige kwaliteit kan garanderen.

De rechtbank oordeelde dat een ‘nieuwe’ smartphone niet uit gebruikte onderdelen mag bestaan, omdat op deze manier niet aan de verwachtingen van de klant voldaan wordt. Daarnaast twijfelden de rechters –drie rechters velden hun vonnis in deze zaak– dat de verkoopwaarde beïnvloed kan zijn als de klant zijn telefoon op een later moment had willen verkopen.

Apple weigerde om na afloop commentaar te geven. Volgens AppleInsider gaat het bedrijf waarschijnlijk in beroep tegen te uitspraak.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten loopt momenteel een vergelijkbare rechtszaak. Daar werd in juli een class action law suit aangespannen in Californië tegen Apple. De aanklagers menen dat een refurbished iPhone een tweedehands telefoon is dat dusdanig aangepast is waardoor hij nieuw lijkt. Zodoende heeft het niet dezelfde kwaliteit en duurzaamheid als een iPhone die je nieuw uit de voorraad koopt.

 

Wat vinden jullie van de uitspraak van de Deense rechtbank?

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones