‘Apple moet telefoongebruik kinderen aanpakken’

‘Apple moet telefoongebruik kinderen aanpakken’

Apple zou excessief smartphonegebruik onder kinderen aan moeten pakken, zo schrijven twee aandeelhouders van het bedrijf in een openbare brief. Deze belanghebbenden, met naar eigen zeggen 2 miljard dollar aan aandelen, willen dat Apple applicaties gaat maken waardoor ouders kinderen hun smartphonegebruik kunnen beperken. Apple heeft nog niet gereageerd op de oproep.

Volgens twee aandeelhouders van Apple moet het bedrijf excessief telefoongebruik onder kinderen tegengaan. Dit dient men te realiseren door applicaties te maken waardoor ouders in staat zijn het gebruik te beperken. De twee aandeelhouders zeggen in totaal voor twee miljard dollar aan aandelen in het bedrijf te bezitten. Zij doen deze oproep door het schrijven van een openbare brief. Dit pleidooi is in te zien op een speciaal daarvoor opgerichte website. Zij worden hierbij in hun opvattingen gesteund door hoogleraar Jean Twenge. Twenge schreef vorig jaar het boek iGen. Hierin bepleit de psychologe dat de huidige netwerkgeneratie te verweven is met hun mobiele telefoon. Uiteindelijk groeien zij zodoende op met te weinig weerstand en ervaren ze uiteindelijk minder geluk dan eerdere generaties, zo stelt Twenge.

‘Excessief telefoongebruik leidt tot ongelukkigheid’

In het boek onderzoekt zij het verband tussen telefoongebruik en negatieve gevoelens onder kinderen. Haar conclusie is dat excessief telefoongebruik onder kinderen leidt tot ongelukkigere volwassenen. Er is echter nog onzekerheid of er een verband bestaat tussen meer smartphonegebruik en minder geluk, of andersom. Zodoende kun je wetenschappelijk gezien de oorzaak niet compleet toeschrijven aan smartphonegebruik, er kunnen immers ook andere omstandigheden meespelen. De twee aandeelhouders zijn echter van mening dat Apple bepaalde apps moet maken om ouders de controle te geven. Middels deze apps zou men het telefoongebruik onder hun kinderen moeten terugdringen. Dit is belangrijk, omdat kinderen hun hersens nog volop in ontwikkeling zijn, zo stellen zij.

iPhones megapopulair onder Amerikaanse tieners

In de brief vermelden de aandeelhouders dat de maatregelen voor Apple geen financiële gevolgen zullen hebben. Men verkoopt er immers niet minder op. Ook zeggen ze dat het bedrijf zelfs meer kan profiteren indien klanten mentaal gezond blijven. Of dit waar is, valt niet te achterhalen. Apple zelf heeft nog niet gereageer op de oproep. Op welke termijn de reactie volgt, is eveneens onbekend. In het verleden heeft men wel vaker gehoor gegeven aan dergelijke oproepen. Zo is er onder meer een extra checken op aankopen gerealiseerd. Ouders klaagden destijds namelijk over hoge telefoonrekeningen vanwege in-app aankopen. Deze waren door hun kind(eren) gedaan. Volgens recente cijfers heeft maar liefst 76 procent van de Amerikaanse tieners een iPhone.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones