6 november 2014 door in Apple.

Apple SecurityHet o zo grote, beschermde Apple blijkt niet zo beschermd als we dachten. Een virusscanner is not necessary op je iPhone – tot nu. Apple heeft een virus ontdekt dat de Apple-muren weet te doorbreken: WireLurker. Momenteel pest het virus met de gekke naam vooral honderdduizenden Chinezen. 

Stripboek-app

Eigenlijk doet het virus (nog) niks gevaarlijks. Er wordt een stripboek-app geïnstalleerd op je telefoon, wat er heel onschuldig uitziet. De vraag is, waarom? Sommige experts menen dat de bedenkers met de stripboek-app eerst controleren of hun virus werkt. Anderen zeggen dat het puur een statement is: kijk wat we kunnen.

Maar hoe breekt het virusje dan door de muren van Apple? Nou, als volgt: het wordt verstopt in een app die niet beschikbaar is in de App Store, maar in een alternatieve applicatiewinkel (Maiyadi) die vooral in China wordt gebruikt. Zodra jij je toestel aan de computer plugt waar deze app-winkel op te vinden is, is het gebeurd.

Vervalsing

Om dit te kunnen doen gebruikt het virus een vervalst certificaat, enterprise provisioning certificate. Deze worden meestal door grote bedrijven gebruikt om hun eigen gebouwde apps toegankelijk te maken voor hun werknemers en hun iPhones en andere apparaten te beheren.

Het komt vrij onverwachts, aangezien virussen op iPhones tot nu toe niet mogelijk leken doordat Apple elke app zelf keurt voordat deze in de App Store wordt aangeboden. Tenzij je je telefoon jailbreakt, natuurlijk. En dat zorgt voor hele onveilige situaties, de malware kan dan namelijk nog dieper door het systeem dringen.

Android

Voor Android-gebruikers zijn er al een tijdje virusscanners, aangezien nu zoveel mensen een smartphone gebruiken zal het ook niet lang meer duren totdat je serieus moet gaan opletten om je telefoon virusvrij te houden.

In ieder geval: voorlopig wordt geadviseerd alleen apps uit de App Store te downloaden en geen goedkope USB-kabels te gebruiken.

Geef een reactie


nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones