Apple niet veranderd na dood Steve Jobs

Apple is na de dood van Steve Jobs en onder leiding van Tim Cook nauwelijks veranderd. Dat stelt de Britse designgoeroe Jonathan Ive in een interview in The New York Times. Het artikel in de Amerikaanse krant was een uitgebreid portret over het ‘Apple van vandaag’. Tim Cook drukt volgens Ive steeds meer zijn eigen stempel op het bedrijf.

Overlijden Jobs

Toen wijlen Steve Jobs nog de touwtjes in handen had bij het telecombedrijf, werd Tim Cook beschouwt als ‘een kundig en degelijk mannetje achter de schermen’. Buiten Apple was Cook dan ook nauwelijks bekend. Jobs echter bezat wereldwijde faam en beroemdheid.

Toen Steve Jobs op 5 oktober 2011 overleed, moest COO Cook het stokje dan ook van hem overnemen. Velen hadden daar zo hun twijfels bij. Kon Cook deze zware taak wel op zich nemen? Eerlijk is eerlijk, Tim Cook is niet zo prominent aanwezig als zijn voorganger. Toch is er intern niets veranderd, aldus Ive in The New York Times.

Tim Cook (Apple)

Klu Klux Klan

Sterker nog: Cook is steeds meer zijn stempel aan het drukken op het bedrijf dat vooral bekend is vanwege zijn iPhones. Volgens de 53-jarige CEO zelf wordt hij gedreven door een gebeurtenis uit het verleden. Toen zag hij hoe een zwart gezin belaagd werd door leden van de racistische Klu Klux Klan. Een brandend zwart kruis stond in de voortuin, en er werden discriminerende liederen gezongen. Sindsdien heeft hij zich voorgenomen om altijd voor mensenrechten te blijven strijden.

Cook wilde zelf niet meewerken aan het interview, maar hoofd design Jonathan Ive ziet nauwelijks verschil met de tijd dat Jobs nog de scepter zwaaide. “Eerlijk gezegd denk ik niet dat er iets is veranderd”, zegt hij aan New York Times. “Mensen voelen zich hier op exact dezelfde manier toen wanneer we werkten aan de iPhone.”

Designproces

Het belangrijkste is volgens Ive dat het designproces hetzelfde is gebleven. “Steve heeft destijds een aantal waarden uitgezet en bekommernissen uitgelijnd die eeuwig blijven meegaan.” Terwijl Jobs soms manikaal bezig was, is Tim Cook eerder de man van de rustige overwegingen.

Binnenkort kan Cook zich wellicht bewijzen door met nieuwe producten op de markt te komen. Zo komt de iPhone 6 er wellicht binnenkort al aan, en de geruchten van een eventuele iWatch beginnen ook steeds hardnekkiger te worden.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones