Apple: Nieuwste iPhones hebben minder last van throtteling

Apple: Nieuwste iPhones hebben minder last van throtteling

Bezit jij een iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X? Dan hebben we goed nieuws voor je. In de toekomst heb jij minder last van lagere prestaties van de ingebouwde processor naarmate de batterij ouder wordt -ook wel throtteling genoemd. Benieuwd hoe Apple dit gaat aanpakken? Lees dan snel verder.

De batterijkwestie bij de iPhone 6 en iPhone 6S houdt de gemoederen al maanden bezig en is uitgegroeid tot een hoofdpijndossier voor het Amerikaanse technologiebedrijf. Gebruikers die een verouderde batterij hadden die niet langer optimaal werkte en deze lieten vervangen, ontdekten dat hun toestel ineens een stuk sneller werkten. De theorie was dat als iOS merkt dat een batterij last heeft van een lagere accucapaciteit, iOS automatisch de prestaties van het toestel terugschroeft. Op deze manier zou Apple kunstmatig de batterijduur willen verbeteren.

In december bevestigde Apple deze vermoedens. Woordvoerders van het bedrijf zeiden dat Apple op deze manier de gebruikservaring wilde optimaliseren. Als de processor op volle kracht zijn werk zou blijven bij een lagere accucapaciteit, zou hij ineens een stuk sneller leeg zijn. Het gevolg daarvan is dat het toestel veel meer tijd doorbrengt aan de oplader. Daarom voegde Apple een code toe aan haar besturingssysteem waardoor de chipset een stapje terug doet als hij merkt dat de batterij niet langer optimaal functioneert.

Deze uitleg schoot bij veel klanten in het verkeerde keelgat. Enkele tientallen van hen overweegt om een class action lawsuit te starten tegen Apple in de VS. Wereldwijd zijn er meer mensen die overwegen om Apple naar de rechtbank te slepen. Tim Cook, CEO van Apple, bood onlangs zijn excuses aan voor het ongemak in interview met ABC News. Tevens verlaagde zijn bedrijf de vervangingskosten van een batterij. Deze bedroegen 79 dollar. Amerikaanse klanten hoeven nu nog maar 29 dollar te betalen om de batterij te laten vervangen.

Hardware-updates

Eén van de mensen die zich opwindt over deze kwestie is de Amerikaanse senator John Thune (South Dakota). In zijn functie als hoofd van de senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Transport, schreef hij een brief aan Apple om opheldering te vragen. Eén van de vragen in zijn brief -die bestaat uit een opsomming van korte vragen- heeft betrekking op de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Thune wil weten of klanten in de toekomst “een soortgelijke software-update kunnen verwachten die de prestaties terugschroeft van de nieuwste iPhone modellen”. Tevens wil de senator weten op welke manier Apple denkt haar klanten op de hoogte te stellen daarvan.

Het technologiebedrijf uit Cupertino heeft inmiddels de vragen van de senator beantwoord. Daarin schrijft Apple dat klanten in de toekomst veel minder last zullen hebben van throtteling. Dat komt omdat de nieuwste iPhones hardware-updates zullen ontvangen die een “geavanceerde prestatiemanagementsysteem” bevatten. Momenteel krijgen klanten een power management optie waarmee ze zelf de lagere prestaties van de chipset kunnen uitschakelen. Dat is straks niet nodig, omdat de hardware slimmer is. Op de ondersteuningspagina van Apple lezen we het volgende hierover:

“iOS 11.3 verbetert deze energiebeheerfunctie door periodiek het energiebeheerniveau te beoordelen dat noodzakelijk is om onverwacht uitschakelen te voorkomen. Als de conditie van de batterij de geobserveerde vereisten voor piekvermogen kan ondersteunen, wordt de hoeveelheid energiebeheer verlaagd. Als zich weer een onverwachte uitschakeling voordoet, wordt het energiebeheer verhoogd. Deze beoordeling vindt continu plaats, wat een adaptiever energiebeheer mogelijk maakt.”

 “iPhone 8-, iPhone 8 Plus- en iPhone X-modellen gebruiken een geavanceerder hardware- en softwaredesign dat een nauwkeuriger schatting geeft van zowel de voedingsbehoeften als de voedingscapaciteit van de batterij om de algehele systeemprestaties te maximaliseren. Dit maakt een ander energiebeheersysteem mogelijk waardoor iOS nauwkeuriger kan anticiperen op een onverwachte uitschakeling en deze kan voorkomen. De impacts van energiebeheer kunnen daarom minder merkbaar zijn op de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. In de loop van de tijd verminderen de capaciteit en het piekvermogen van de oplaadbare batterijen in alle iPhone-modellen en moeten deze uiteindelijk worden vervangen.”

Apple ontkent dus niet dat ook de iPhone 8 (Plus) en iPhone X mogelijk te maken krijgen met teruglopende prestaties, wel dat ze op een andere manier hier mee omgaat. Wat vinden jullie van het antwoord van Apple op deze kwestie?

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones