Apple en Nokia klagen elkaar over en weer aan

Apple en Nokia klagen elkaar over en weer aan

Apple en Nokia klagen elkaar aan om het gebruik van patenten. Nokia stapt in de VS en Duitsland naar de rechtbank, omdat het bedrijf meent dat Apple zich schuldig maakt aan patentinbreuk. De Amerikanen stappen op hun beurt naar de rechter, omdat ze vinden dat Nokia te hoge licentiekosten in rekening brengen voor het gebruik van de patenten.

Ook al staan de feestdagen voor de deur, dat wil nog niet zeggen dat het jaar in vrede wordt afgesloten. De relatie tussen Apple en Nokia is nogal gespannen op het moment. Beide partijen zijn al jaren met elkaar in gesprek over het gebruik van enkele tientallen patenten in de iPhone en iPad. In totaal gaat het om 32 verschillende patenten die betrekking hebben op onder meer schermtechnieken, user interface, software, antennes, chipsets en videocodering.

Nokia heeft een aanzienlijk portfolio als het gaat om patenten: het Finse technologiebedrijf bezit tienduizenden patenten. Door de jaren heen hebben ze hun eigen bibliotheek opgebouwd. Ook door overnames zoals die van NSN in 2013 en Alcatel-Lucent in 2016, is de patentportefeuille aanzienlijk in omvang toegenomen. De afgelopen twintig jaar heeft het bedrijf hiervoor een slordige 115 miljard euro geïnvesteerd.

FRAND

Partijen die een patent bezitten, mag licenties verstrekken aan andere partijen. Zij mogen dan voor bepaalde producten gebruikmaken van deze technieken en deze wettig verkopen. Hiervoor betalen zij dan licentiekosten aan de bezitter. Moderne consumentenelektronica als smartphones en tablets maken gebruik van ongelooflijk veel technieken die gepatenteerd zijn. En voor al deze technologie betalen technologiebedrijven licentiekosten.

Sommige technieken zijn echter zo belangrijk dat een product zonder deze technologie het product niet eens kan bestaan. Denk bijvoorbeeld aan verbinding maken met een draadloos netwerk, of typen met je mobiele telefoon. Hoe voorkom je dan dat de bezitter van deze patenten geen misbruik maakt van haar machtspositie? Daarover zijn internationaal afspraken gemaakt. Zo mogen deze zogeheten standaard essentiële patenten alleen tegen eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden aangeboden worden. In jargon spreken we ook wel over FRAND, wat staat voor Fair, Reasonable and Non-Discriminatory. Niet-discriminerend betekent dat je bepaalde patenten niet exclusief aan één partij mag aanbieden, maar het iedereen vrijstaat om een licentie af te nemen.

Licentiekosten

Maar jah, wat is ‘eerlijk’ en ‘redelijk’? Daarover verschillen de meningen. Apple en Nokia zijn al jarenlang met elkaar in gesprek over de licentiekosten die het Amerikaanse technologiebedrijf moet betalen aan de Finnen voor bepaalde patenten in iPhones en iPads. Tot 2011 betaalde Apple netjes licentiekosten aan Nokia. Sindsdien zijn beide partijen met elkaar in gesprek over het verlengen van deze licentie. Sinds 2011 heeft Apple nog geen cent betaald voor de gebruikte licenties. Zodoende maakt het bedrijf zich schuldig aan patentinbreuk, zo meent Nokia. Het Finse bedrijf ziet nog maar één uitweg uit deze impasse: de juridische weg. Het bedrijf stapt daarom in Dusseldorf, Mannheim, München en Texas naar de rechtbank.

Ikka Rahnasto, hoofd van de patentafdeling bij Nokia, zegt in een persverklaring het volgende:

“Through our sustained investment in research and development, Nokia has created or contributed to many of the fundamental technologies used in today’s mobile devices, including Apple products. After several years of negotiations trying to reach agreement to cover Apple’s use of these patents, we are now taking action to defend our rights.”

Ook Apple naar de rechtbank

Apple is niet van plan om zomaar over zich heen te laten lopen. Het bedrijf spant in haar eigen land een rechtszaak aan tegen Nokia. De Finnen zouden exorbitante bedragen aan licentiekosten in rekening willen brengen en dat druist in tegen de FRAND-principes. Volgens Apple is dat onlosmakelijk het gevolg van het feit dat de smartphone business van Nokia al jarenlang op zijn gat ligt. De Finnen proberen nu geld te verdienen door extra hoge licentiekosten in rekening te brengen. En dat kan volgens Apple niet door de beugel. Ook zou Nokia zaken doen met beruchte patenttrollen als Acacia en Conversant. ‘Patenttrollen’ zijn partijen die maar één core business hebben: patenten opkopen of beheren namens andere partijen om daar zo veel mogelijk geld uit te slepen. Dat is hun verdienmodel.

Het is niet de eerste keer dat beide partijen tegenover elkaar staan in de rechtszaal. In 2009 klaagde Nokia Apple aan omdat de Amerikanen zich schuldig zouden maken aan patentinbreuk op tien verschillende patenten. Uiteindelijk liep het met een sisser af en kwamen beide partijen met elkaar tot een overeenkomst.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones