‘Apple heeft ontwerp iPhone 6 gestolen’

‘Apple heeft ontwerp iPhone 6 gestolen’

Apple is door het Chinese patent- en octrooibureau schuldig bevonden aan kopieergedrag. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus lijken in de ogen van het octrooibureau te veel op de Baili 100C, een smartphone die alleen in China verkrijgbaar is. Het bureau beveelt de Amerikaanse smartphonemaker dan ook om de verkoop van deze toestellen per direct te staken. Apple is naar de rechter gestapt.

Design

Jarenlang heeft Apple hetzelfde design gehanteerd voor zijn iPhones. Met de lancering van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus kwam daar verandering in. Het strakke, gladde glazen achterpaneel maakte plaats voor een aluminium plaat met afgebogen randen. Zo lijkt het alsof de voorzijde naadloos overloopt naar de achterkant. Hierdoor is de telefoon direct herkenbaar, zelfs voor de mensen zonder een getraind oog.

Dat smartphones van verschillende merken enigszins op elkaar lijken komt wel vaker voor. Zo heeft de Honor 7 verdacht veel weg van de Huawei Mate S. Dit valt overigens eenvoudig te verklaren: Honor is een dochteronderneming van Huawei. De Chinese smartphoneproducent Baili meende echter dat het ontwerp van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus als twee druppels water leek op de Baili 100C, een toestel dat een half jaar voor de aankondiging van de iPhones door de Chinese telecomwaakhond TENAA was gekeurd. Zo sterk dat het haast wel leek alsof Apple het ontwerp gestolen zou hebben.

Baili 100C vs. iPhone 6

Links de Baili 100C, rechts de iPhone 6

Aanklacht

Baili besloot om het hier niet bij te laten zitten en diende daarom begin mei een klacht in bij het Chinese patent- en octrooibureau in Beijing. Deze instantie stelde de Chinese smartphonemaker in het gelijk. Beide iPhones zouden zo sterk op de Baili 100C lijken dat consumenten nauwelijks het verschil zouden zien. De Chinese wet bepaalt dat Zhongfu Telecom, de importeur van iPhones in China, per direct de verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus moet staken.

Hoger beroep

Apple heeft hier echter een stokje voor gestoken. Het bedrijf is namelijk in beroep gegaan tegen de uitspraak en naar de rechter gestapt. Zolang deze rechtszaak loopt mag Apple nog altijd zijn smartphones verkopen.

 Mocht Apple door de rechtbank in het ongelijk gesteld worden, dan is er nog geen man overboord. Om te beginnen kan de iPhone-maker ook na de eerste rechterlijke uitspraak nog altijd in hoger beroep gaan. Bovendien zou het verkoopverbod slechts een lokaal karakter hebben: alleen in de Chinese hoofdstad Beijing zou Apple niet langer zijn iPhone 6 en iPhone 6 Plus mogen verkopen. De uitspraak kan echter wel als jurisprudentie fungeren om ook in andere regio’s een verkoopverbod af te dwingen. Voor Apple is het dus zeer belangrijk dat het deze zaak wint.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones