‘Apple overweegt iPhone met opvouwbaar scherm’

Apple opvouwbare iPhone

Net als LG, Lenovo en Samsung denkt ook Apple goed na over haar volgende generatie smartphones. Het zou best wel eens kunnen dat een toekomstige iPhone een opvouwbaar display krijgt. In de database van de United States Patent and Trademark Office (USPTO) is een patentaanvraag opgedoken waarin Apple de techniek achter een opvouwbaar scherm beschrijft.

Smartphones zijn veelzijdige apparaten. Je kunt er mee bellen, sms’en, internetten, fotograferen, aantekeningen maken, tekenen, muziek luisteren, video’s bekijken en nog veel meer. Er zijn mensen die menen dat mobiele telefoons zich niet verder kunnen evolueren, want je kunt er immers van alles. Wat zou je er nog meer mee willen kunnen?

Fabrikanten spelen al een poos met de gedachte om een geheel nieuw concept te introduceren: een opvouwbare telefoon. Lenovo toonde tijdens het Lenovo Tech World evenement in juni een demonstratiemodel. Het zag er uit als een onhandig groot en log apparaat dat je om je pols kon vouwen. De Chinese smartphonemaker gaf toe dat het één mogelijk concept was hoe een smartphone met opvouwbaar scherm er uit zou kunnen komen te zien en dat de nodige research and development nog noodzakelijk was.

Ook Samsung is volop aan het experimenteren met opvouwbare schermen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft speciaal voor dat doeleinde Project Valley in het keven geroepen. De telefoonproducent zou in staat zijn om smartphones met opvouwbare schermen op grote schaal te produceren, maar daarvan afzien omdat de kosten nog te hoog zijn.

Apple opvouwbare iPhone

Opvouwbare iPhone

Ook Apple is mogelijk van plan om vroeg of laat een opvouwbare iPhone te introduceren. Bij het Amerikaanse octrooi- en patentbureau is namelijk een document opgedoken waarin deze techniek wordt beschreven. Apple werkt twee voorbeelden uit hoe een opvouwbare iPhone er uit zou kunnen komen te zien.

In het eerste voorbeeld (zie omslagfoto) heeft de iPhone iets weg van een ouderwetse clamshell, een klaptelefoon die we in de jaren ’90 en begin 21e eeuw zagen. Op de tekening is één speciale scharnier getekend waar de telefoon naar binnen klapt. In het tweede voorbeeld zien we niet één, maar twee scharnieren (zie bovenstaande foto). Dat betekent dus dat je de telefoon twee kunt moet vouwen om hem volledig in te klappen. Daardoor wordt hij qua oppervlakte weliswaar een stuk kleiner, maar wel een stuk dikker. In theorie zou je met dit design de telefoon aan je broekzak of riem kunnen vastklikken.

iPhone 8

De kans dat de iPhone 8 straks kunt opvouwen achten wij klein. De techniek bevindt zich nog in een explorerende fase en het beoogde rendement ligt nog veel te laag. Waarschijnlijk moeten we dus nog enkele jaren wachten totdat we de eerste commercieel rendabele opvouwbare smartphones zien.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones